2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Évekig mérgező területen felejtette a romákat az ENSZ, és most lehet, hogy fizetni fog érte

2016. április 21. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

1998-ban, amikor az albánok és koszovói szeparatisták között háború tört ki, az ENSZ kimenekítette a romákat. És ezzel sokukat halálra is ítélte.


Az ENSZ 1999-ben romákat telepített egy koszovói táborba a NATO bombázásai után, azzal az elképzeléssel, hogy átmenetileg ott lakhassanak, amíg megfelelő elhelyezést nem találnak a számukra. Csakhogy aztán éveken keresztül "ottfelejtették" őket. Az adott terület pedig ipari, mérgező anyagokkal volt szennyezett, és ennek következtében rengetegen megbetegedtek a mérges gázaktól és a különböző vegyi anyagoktól.

A táborok közelében volt egy régi ólombánya, emiatt az egész környék erősen ólomszennyezett. Az ENSZ, illetve annak szakosított szerve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatot végzett a helyszínen, és megállapította, hogy a táborokban élő gyerekek közül többen testi vagy szellemi fogyatékosok lettek az ólomszennyezés miatt.

A tábort 2010-ben zárták be és rombolták le, a 670 romát, köztük sok gyereket is, máshol szállásoltak el.

A napokban a New York Times arról cikkezett, valószínű, hogy ezeket az áldozatokat az ENSZ kárpótolni fogja, illetve nyilvánosan bocsánatot kell kérjen tőlük, ugyanis mindeddig a szervezet tagadta, hogy bármilyen felelősség terhelné a romák helyzete miatt.


Az ENSZ egy bizottsága nemrég készített egy hivatalos véleményezést a szervezet felelősségéről az üggyel kapcsolatban, ebből az derült ki, hogy az akkori, UNMIK néven emlegetett akció során súlyos gondatlansággal kezelték a romák helyzetét, még azután is, hogy gyerekek betegedtek meg, és néhányan meg is haltak a toxikus talajon felhúzott táborban lakók közül. A vizsgálóbizottság „azonnali és megfelelő kárpótlást” kér a romák számára az őket ért sérelmek miatt.


Ez a tanácsadói testület ugyanakkor csak egy véleményt fogalmazhat meg, a megfelelő lépéseket csak bírósági döntések nyomán tudják megtenni a romák érdekében. Nemrég azonban a romákat képviselő ügyvédcsapat sokak számára meglepő sikert könyvelhetett el az ENSZ-szel szemben.

„Régóta várunk arra, hogy igazságot szolgáltassanak, ez a bírósági döntés most annak egy apró szelete” - nyilatkozta Dianne Post amerikai ügyvéd, aki a táborlakókat képviselte. Post éveken keresztül petíciózott, mielőtt a jogi eljárás megindult, azt állítva, hogy egy generációnyi cigány gyerek halt meg az ENSZ gondatlanságának következtében, továbbá nagyon sokan születtek fogyatékokkal, rendellenességekkel vagy lettek koraszülöttek.

Az ENSZ tanácsadóinak javaslatait fel fogják terjeszteni Zahir Tanin, a koszovói békefenntartó misszió vezetője elé, aki nagy valószínűséggel jóvá fogja hagyni a javaslatokat, annál is inkább, mert a bizonyítékok egyértelműnek tűnnek. A Mitrovica nevű város egy olyan területén voltak elhelyezve a romák, ahová egy ólombeolvasztással foglalkozó gyár éveken keresztül hordta az ipari hulladékot, és már az első években nagyon sok gyerek és idősebb betegedett meg, becslések szerint az áldozatok reális száma 500 fő.

Az ENSZ-nek nem ez az egyetlen ügye, amely súlyos emberjogi sérelmek miatt kavar botrányt. A békefenntartók afrikai szexuális zaklatási ügyei miatt is per van folyamatban, valamint amiatt is, hogy Haitiban a 2010-es földrengés után a békefenntartó csapatok vitték be a kolerajárványt, aminek rengetegen estek áldozatául.

(címoldali fotó: yahoo.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >