2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újra itt a roncsautó program, sőt, a roncsautó plusz program is itt van

2016. április 21. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

Most éri meg elektromos autót és hibridet vásárolni.


Komoly előnyökkel lehet mostantól elektromos autókat vásárolni Romániában, ugyanis azon személyek, akik beadnak egy nyolc évnél idősebb autót és azt egy elektromosra cserélik, 6500 lejes beváltási csekket kaphatnak, továbbá egy 20 000 lejes támogatást és olyan ökológiai bónuszokat, amelyek elérhetik a 6000 eurót is.

Ezeket az információkat Cristina Pașca Palmer jelentette be szerdán egy bukaresti sajtótájékoztatón, miután találkozott a kormánnyal, és hivatalosan is megegyeztek a Roncsautó 2016 és Roncsautó Plus programok beindításáról.

„Ezeket a juttatásokat külön-külön és kombinálva is lehet igényelni. Ha valaki szeretné a régi, szennyező autóját becserélni, akkor azt megteheti a hagyományos módon, erre idén 145 milliós összeg áll rendelkezésre. A klasszikus roncsautó-program alig különbözik az előző években megszokottól, de elérhető egy 6500 lejes összeg is mellé, és két öko-bónusz is a következő esetekre: egy 750 lejes azok számára, akik úgy döntenek, hogy olyan autót vesznek, amelynek széndioxid-kibocsátása kevesebb, mint 100 g/km, és egy 1500 lejes bónusz akkor, ha hibridjárművet kívánnak vásárolni” - nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek a miniszter.

Palmer elmondta, hogy amennyiben a leendő vásárló mindkét kritériumnak megfelel, az az új autó vásárlásakor 9000 lejes kedvezményre számíthat, ezt az összeget a környezetvédelmi alapból fogják levonni.


A miniszter továbbá kijelentette, hogy aki elektromos autót akar vásárolni, az két vásárlási jegyet is szerezhet hozzá, egy 5000 lejeset, amellyel hibrid autót vásárolhat, és egy 20 000 lejeset, amellyel elektromos autót, ebben az esetben nem kell leadni egy roncsautót.

A Roncsautó Plusz programnak 75 millió lej áll rendelkezésre, a két verziós vásárlásra pedig 220 millió lej van.

Azoknak sem kell nagyon aggódniuk, akik vásárolnának elektromos vagy hibrid autót, de arra gondolnak, hogy Romániában hiányzik az ehhez szükséges infrastruktúra, a kormány ugyanis nagy összegeket szán ennek megoldására is. Legalábbis a környezetvédelmi miniszter szerint közel állnak a tárgyalások lezárására a kormánnyal ez ügyben.

A kormány azt reméli, hogy 20 000 szennyező autót sikerül kivonni a forgalomból, ez pedig jelentősen csökkenteni fogja a hazai szén-dioxid-kibocsátást.

Azok a magánszemélyeknek vagy vállalatoknak, akik és amelyek igénybe szeretnék venni a lehívható összegeket, romániai címmel kell rendelkezniük, és nem szabad tartozásuk legyen az állam felé.

(mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >