2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Illegális erdőirtás: a hatóságok naponta közel száz esetet regisztráltak tavaly

2016. június 09. 17:11, utolsó frissítés: 2016. június 11. 11:11

A legtöbb fatolvajt Argeș, Vrancea és Bákó megyében kapták el.


A Greenpeace România friss jelentése szerint 2015-ben a román hatóságok naponta átlagosan 96 illegális fakitermelési ügyet regisztráltak, ami növekedést mutat a 2013-2014-ben regisztrált napi 62 esethez képest. A tavalyi évben az ügyek száma elérte a 34.870-et. A növekedés egyrészt a hatóságok hatékonyabb módszereinek, másrészt az illegális erdőirtás gyakoribbá válásának is köszönhető – áll a Greenpeace közleményében.


A legtöbb illegális fakitermelést Argeș, Vrancea és Bákó megyében regisztrálták a hatóságok. Argeș megye 2009 óta az első helyen szerepel a regisztrált ügyek tekintetében.

illegális fakitermelés 2
Create bar charts


A regisztrált ügyek súlyosságától függően azok 32%-át kategorizálták bűncselekményként, és indult el bűnvádi eljárás, az esetek 68%-ában pedig pénzbüntetést szabtak ki, összesen 29.673.250 lej (közel 6,6 millió euró) értékben.


Create bar charts


2015 folyamán a gyanús farakományokat észlelő polgárok összesen 19.946 esetben hívták fel az 112 sürgősségi hívószámot, hogy a rendszám alapján ellenőriztessék a szállítmány törványességét. Az esetek 17%-ában a jelentett rakománynak nem volt nyoma az illegális fakitermelés megelőzését célzó SUMAL rendszer adatbázisában, azaz törvénytelenül szállították.

erdőirtás erdőradar
Create bar charts


A Greenpeace idén év elején kérte az illetékes bűnüldözési szervek birtokában lévő adatokat az illegális fakitermelés jelensége ellen hozott hatósági intézkedésekről: megkeresték adatszolgáltatásért az ügyészséget, rendőrséget, a Romsilvát, az erdészeti őrségeket, a csendőrséget és a sürgősségi hívószámot működtető irodát is. Mivel a különböző szervek adott esetben megyénként eltérő számú esetről küldtek adatot, mindenhol a legnagyobb esetszámot foglalták a jelentésbe. A különböző szervek által közölt esetszámokat azért nem summázták, mivel sok olyan eset is van, amikor a szervek közösen léptek föl egy-egy ügy kapcsán, viszont külön-külön mindegyikük regisztrálta azt. Így viszont a jelentésbe bekerült adatok egy minimális számot mutatnak, semmiképp sem adtak teljes képet, és a valódi helyzet ennél súlyosabb lehet.

Forrás: Greenpeace, címoldali fotó: B.D.T.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >