2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újrahasznosított hulladékból készültek hangszerek

(x) 2016. június 13. 16:37, utolsó frissítés: 16:38


A megyeházán hétfőn délelőtt megtartott sajtótájékoztatón hirdették ki a Hargita Megye Önkormányzata által lebonyolított „Élhető jövő” tanórák keretében meghirdetett vetélkedő nyerteseit, két tanintézmény egy-egy osztályközössége a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központba utazhat. A program keretében környezetvédelemmel és szelektív hulladékgazdálkodással kapcsolatos előadásokat hallgathattak a diákok, a vetélkedőnek is hasonló tematikája volt. A foglalkozásokat a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Projekt részeként szervezték meg.

A vetélkedő döntőjébe jutott diákok és tanáraik jelenlétében köszönte meg Borboly Csaba, Hargita Megye Önkormányzatának elnöke az érintett tanintézményeknek a programban való részvételt. Az elöljáró úgy fogalmazott, hogy a hulladékgazdálkodási projekt fő célja, hogy minél több pénz maradjon a megyei lakosság zsebében oly módon, hogy minél kevesebbet kelljen fizetni a hulladékszállításért. Borboly hangsúlyozta a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, kiemelve, hogy a műanyag hasznosításából lehet nyereségeset elérni, erre több pozitív példa is van a megyében, így Csíkszéken is. „Az újrahasznosítás legyen mindannyiunk közös célja. Az információs kampányunk részeként azért céloztunk meg titeket, fiatalokat, mert ti vagytok a változás zálogai. Általatok a felnőttek is megérthetik, hogy a szelektív hulladékgyűjtés csakis előnyünkre válik” – nyomatékosított Borboly Csaba.

Ezt követően Kovács Ákos kémia-fizika-biológia megyei szaktanfelügyelő örömét fejezte ki, hogy a tanintézmények pozitívan viszonyultak a megyei önkormányzat programjához. „Értékelem, hogy ti már tudjátok és érzitek a szükségességét a szelektív hulladékgyűjtésnek. Versenyen kívül is meg kell tartani ezt a hozzáállást, hiszen a ti javatokat szolgálja” – hangzott el a felügyelői intelem az eseményen.

A sajtótájékoztató második felében Barti Tihamér ismertette az iskolák számára kiírt vetélkedőt. Tőle megtudhattuk, az iskolalátogatások esetében nagyon fontos szempont volt, hogy a gyerekek ne csak egy nyers előadást halljanak a szelektív hulladékgyűjtésről, hanem aktív résztvevőkké tudjanak válni, ami által tudatosulhat bennük a környezetvédelem fontossága, a helyes hulladékgazdálkodási szokások kialakítása. „Azért fontos, hogy bekapcsolódtatok ebbe a programba, mert megváltoztatja a gondolkodásmódotokat. Hiszen már azt nézitek, mi az, amit újra lehet hasznosítani a hulladékból” – méltatta az iskolai tanórák programjának sikerét az alelnök. Barti Tihamér azt is ismertette, hogy az oktatói program részeként egy versenybe vonták be a diákokat, amely arra ösztönözte őket, hogy odafigyeljenek környezetükre. A verseny első fázisában a diákoknak minél több műanyag palackot kellett gyűjteni. Ezt követően az általános és középiskolák közül kiválasztották azt az egy-egy intézményt, amelynek diákjai a legtöbb palackot gyűjtötték össze. Ezek a kászonaltízi Lukács Mihály Általános Iskola és a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Középiskola voltak. A verseny második fordulójában a nyertes két iskola osztályai hangszer témájú maketteket készítettek a szelektíven gyűjtött hulladékok felhasználásával, amelyeket a sajtótájékoztató keretében lehetett megtekinteni.A makettekkel kapcsolatos értékelési szempontok az újrahasznosított anyagok használata, az esztétika, a valósághűség és a hangzás voltak. Mint a helyszínen kiderült, a kászonaltízi Lukács Mihály Általános Iskola öt, hat és hetedik osztályai készítettek maketteket, az első díjat a hatodikosok és a hetedikesek nyerték meg egy dob, illetve egy csörgő készítésével. A Tivai Nagy Imre középiskolából a IX A. és B., a XI B., illetve X A. osztályok vettek részt a végső megmérettetésben. Közülük a legjobbnak a IX B. osztály bizonyultak egy nagybőgő hasonmásának az elkészítésével.


Az iskolai előadások tematikája

A több hónapon keresztül lezajlott előadássorozat révén részletesen bemutatták a diákoknak a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projektet. Ugyanakkor beszéltek a környezetvédelemről, illetve az ezzel kapcsolatos tudatos hulladékgazdálkodásról, kiemelve a hallgatóság számára ezek fontosságát.

A magyar tannyelvű intézmények esetében az előadásokat a diákok körében népszerűségnek örvendő személyiség, Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company együttes énekese tartotta. A bemutatókon jelen voltak a megyei önkormányzat képviselői is, akik a projekttel, illetve annak gyakorlatba ültetésével kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A tevékenységbe Hargita megyéből összesen 8 középiskola és 20 általános iskola kapcsolódott be.

A 2007-2013-as Környezeti Ágazati Operatív Program keretében megvalósított, Hargita megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere című projekt áfa nélküli értéke mintegy 164 millió lej. Ennek 70,5 százalékát uniós forrásokból, 14,2 százalékát kormányalapokból, 15,3 százalékát pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >