2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szörnyűséges fogarasi vipera megharapott egy férfit. Még szerencse, hogy ilyen kígyó nincs is

Kulcsár Árpád 2016. június 17. 12:53, utolsó frissítés: 16:25

Nem ez az első eset, hogy a román média kígyót-békát összehord ezzel kapcsolatban.


Úgy látszik, a román mainstream médiát nem nagyon érdekli az alaposság és a pontosság, ha riadalmat akar kelteni, szenzációt akar hajhászni. Legalábbis ha kígyókról van szó, akkor egész biztosan nem.

Egyszer már foglalkoztunk a szörnyű fekete vipera esetével, amely szegény csak melanizmusban „szenvedett”, de az égvilágon semmi baj nem volt, akkor olyan sajtóorgánumok is, mint a DIGI 24 külön, rendkívül veszélyes fajként mutatták be. Tegnap pedig az Adevărul napilap figyelmeztetett arra, hogy a a Fogarasi havasokban újra megjelent hetven év után a fogarasi vipera, és már meg is harapott egy férfit, az szerencsére időben hívta az 112-t, és túlélte a találkozást.Az Adevărul híre rövid, az eset taglalása után rá is tér arra, hogy bemutassa a kígyót, amely rendkívül veszélyes méreggel bír, és a szakértők azt hitték, hogy eltűnt, mert már 70 éve nem találkoztak vele. Javasolják a lakosságnak, hogy a Fogarasi-havasokat járva viseljenek hosszú szárú nadrágot, és ha harapás éri őket, azonnal hívják a mentőket. De sem egy szakértő nevét, sem az eset pontos helyszínét, sem az áldozat nevét nem közlik, sem egy leírást a titokzatos kígyóról, így gyakorlatilag az egész történet leellenőrizhetetlen, még az is elképzelhető, hogy kitalált az egész. De ha nem kitalált, akkor az történhetett, hogy egy keresztes vipera (Vipera berus) harapta meg az illetőt.


Olyan viperafaj ugyanis, hogy fogarasi vipera, nem létezik, a cikkírót vagy nem érdekelte ez az információ, vagy szándékosan ferdít. Sos Tibor hüllőszakértőt is megkérdeztük, hogy biztosak legyünk, aki elmondta, a Fogarasokban kétféle mérges kígyó él, a keresztes- és a homoki vipera (Vipera ammodytes). „A homoki viperát jelezték a Fogarasok nyugati részén, én magam végeztem ott felméréseket, de csak keresztest találtam, valószínűleg a cikkben említett férfit is egy ilyen harapta meg” - mondja Sos.Ami szomorú, hogy a legismertebb román napilap ahelyett, hogy alaposan a dolog végére járna, ilyen bulvárfogással erősíti meg az emberek régi félelmeit. Most valószínűleg több ezer ember tudásába épült be a veszélyes fogarasi vipera léte, és ha arra járnak, majd jól megijednek, ha kígyóval találkoznak, és lecsapják egy bottal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >