2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megmenekülhet Püspökfürdő fantasztikus tava

2016. június 23. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

A tó túlélte a jégkorszakot, de majdnem belehalt a szállodaépítésekbe.


A világ egyik legnépszerűbb környezetvédelmi szervezete úgy döntött, hogy meg fog menteni egy romániai tavat, amely azon kevesek egyike, amelyben tavirózsák nyílnak.

A Nagyvárad melletti Püspökfürdőn, a Május 1 strand közelében fekvő tó az utóbbi években nagyon veszélyeztetett állapotba került főleg a sok illegális fúrás miatt, amit a környéken végeztek. A védett terület új gondozója a World Wide Found lett, a szervezet feladata pedig, hogy megmentse a tavat a pusztulástól.

Racovitza-kele (Scardinius racovitzai), fotó. hvg.huRacovitza-kele (Scardinius racovitzai), fotó. hvg.hu


A területet 2010-ben nyilvánították védetté, és a Körösvidék Múzeum szervezet gondnoksága alá került. Három évvel ezelőtt azonban elkezdett drasztikusan megcsappanni a tó szintje, mert a környékbeli vendéglátóipari egységek egyre többen vezettek be termálvizet, a tóban pedig nagyon visszaszorult a még a jégkorszak előttről itt élő tavirózsák létszáma. A tóban él két, a világon csak itt található faj is: a Racovitza-kele (Scardinius racovitzai) hal és a bordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) is, néhány példányt elvittek Magyarországra és Nagyváradra, hogy biztosan megmeneküljenek.

Mivel a hatóságok nem reagáltak a Körösvidék Múzeum panaszaira, az intézmény 2015-ben nem hosszabbította meg a gondnoksági szerződést, és a Környezetvédelmi Ügynökség elkezdett más gazdát keresni. Bár a Polgármesteri Hivatal és az Aqua Crisius Egyesület is vállalta volna a feladatot, a Környezetvédelmi Ügynökség úgy látta jónak, hogy a nagy múltú, nemzetközi környezetvédelmi szervezet gondjaira bízza.

Bordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) fotó: hvg.huBordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) fotó: hvg.hu


Dorina Radoveț, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szóvivője a Digi24 televíziónak elmondta, a szervezet elsődleges feladata lesz pótolni a vizet, majd olyan őshonos fajokat ültetni, amelyek segítik a helyreállást.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal óvást nyújt be a Környezetvédelmi Ügynökség döntése ellen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >