2019. január 17. csütörtökAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Részgyőzelmet arattak a Dakota Access olajvezeték ellen tüntető őslakosok és környezetvédők

2016. december 05. 14:58, utolsó frissítés: 2016. december 07. 10:13

Át kell tervezni a nyomvonalat, döntött az Army Corps of Engineers. Kérdés, Trump beiktatása után semmissé nyilvánítják-e ezt a döntést.


Részgyőzelemként könyvelhetik el a Dakota Access olajvezeték megépítése ellen tiltakozók, hogy vasárnap a szövetségi kormány védelmi minisztériumához tartozó, a vízkészletek biztonságáért és környezetvédelmi kérdésekért felelős Army Corps of Engineers bejelentette, a nyomvonal jelenlegi tervét tekintve nem ad engedélyt a munkálatok folytatására.

A tervek szerint ugyanis a vezeték áthaladna a Missouri folyó gátakkal szabdalt szakasza alatt is. A testület illetékesei azt nyilatkozták, a 3,7 milliárd dolláros olajvezetéknek alternatív útvonalat kell keresni.

A New York Times cikke szerint ez a lépés hónapokra vagy akár évekre is leállíthatja az építkezést, ugyanis valószínűleg a projekt hosszadalmas környezetvédelmi ellenőrzését is szükségessé teszi. Ugyanakkor kérdéses, hogy az Obama-adminisztráció utolsó napjaiban hozott döntés mennyire lesz végleges.

A januárban hivatalba lépő új elnök, Donald Trump ugyanis nemrég egyértelműen kijelentette, támogatja az 1883 km hosszú olajvezeték befejezését. A Dakota Access már amúgyis majdnem teljesen elkészült, és négy államon vezet keresztül. A mostani Army Corps-döntés az alternatív nyomvonalakra környezeti hatástanulmányokat szorgalmaz, de a Trump-adminisztráció végül dönthet úgy, hogy ezt a döntést semmissé nyilvánítja, és az eredeti nyomvonalat hagyja jóvá. A NYT cikke szerint Trump még mindig pénzügyi érdekeltséggel rendelkezik az olajvezetéket építő Energy Transfer Partners nevű cégben, ám a megválasztott elnök cáfolta, hogy emiatt támogatná a befektetés megvalósulását.


Az Álló-szikla Sziú Rezervátumtól néhány száz méterre zajló olajvezeték-építési munkálatok ellen április óta tiltakoznak az amerikai őslakosok és környezetvédelmi aktivisták, akik letáboroztak a helyszínen. A vezeték az észak-dakotai Bakken palaolaj-mezőt kötné össze az Illinois állambeli Peoria várossal, és napi 550.000 hordó olajat szállítana. A tüntetők szerint a vezeték ősi temetkezési helyeket és az ivóvízkészletet veszélyezteti, ezért bíróságon is megtámadták az olajvezeték engedélyeztetését.

Az őslakosok ellenállását a rendfenntartó erők többször megpróbálták megtörni, számos esetben vetettek be sérüléseket okozó tömegoszlató eszközöket, és a tüntetések kezdete óta több száz embert börtönöztek be. Az USA számos városában tartottak és tartanak szimpátiatüntetéseket, illetve bojkottálják azokat a vállalatokat és bankokat, amelyeknek közük van a projekt finanszírozásához. A tüntetők ellen elkövetett hatósági, emberi jogokat sértő visszaéléseket - indokolatlan túlerő és erőszak alkalmazása, jogtalan őrizetbe vétel, rossz bánásmód az őrizetbe vett emberekkel - egy ENSZ-csoport vizsgálja.Az Energy Transfer Partners vezérigazgatója, Kelcy Warren azt mondta, nem szándékoznak újratervezni a nyomvonalat.

A Greenpeace üdvözölte az Army Corps döntését. „A vízvédelmezők megcsinálták. Ez egy monumentális győzelem az őslakosok jogainak és szuverenitásának a védelméért folytatott harcban” – nyilatkozta Lilian Molina szóvivő.A MAIN koalíció szóvivője, Craig Stevens ezzel szemben politikai döntésről beszélt, amely „szembemegy a józan ésszel és a törvények uralmával”. Nem meglepő, hogy Barack Obama leköszönő amerikai elnök arra használja föl végrehajtói hatalmát, hogy megerősítse örökségét a szélsőbalosok között – jelentette ki a „befektetéspárti” vállalkozói érdekvédelmi szervezet szóvivője, kifejezve reményét, hogy miután Trump átveszi a hatalmat, változtat ezen. Republikánus politikusok ugyancsak ilyen értelmű nyilatkozatokat tettek.

A tüntetők táborában a bizonytalan jövő ellenére győzelmi hangulat uralkodott. Dave Archambault II, az Álló-szikla törzs vezetője kijelentette, közösen érték el mindezt, és közösen sikerült a világ figyelmét erre az ügyre irányítani.

Ez a döntés egyúttal azt is jelenti, hogy a brutális téli időjárási viszonyok között nem szükséges továbbra is a táborban maradni, amelyet egyébként amúgyis evakuálni akarnak a hatóságok. „Ideje továbblépni. Nem szükséges kiállnunk és a nehéz télben folytatnunk a tüntetést. A telet a családjainkkal tölthetjük” – mondta Archambault.

A fehér ranch-tulajdonosok és a helyi seriffhivatal alkalmazottai ezt várják már régóta; korábban a helyi hatóságok lázadóknak nevezték a tüntetőket és törvénytelennek a demonstrációkat, azzal vádolva a tüntetőket, hogy megfélemlítik a földbirtokosokat és támadással fenyegették a rendvédelmi erőket. Ezt a tüntetés vezetői tagadják.

Vannak egyébként tüntetők, akik a vasárnapi döntés ellenére eltökéltek, hogy a táborban maradnak. Mivel túl sok a bizonytalanság a döntés körül, és mivel már nagyon sok időt és érzelmi energiát fektettek a harcba, nem mennek haza, amíg meg nem bizonyosodnak arról, hogy jó irányba haladnak a dolgok.A döntés egyébként azt követően vált nyilvánossá, miután híre ment, hogy több ezer veterán - őslakos és nem őslakos amerikai - katona érkezett a táborba, hogy támogassa jelenlétével a törzset.

Forrás: New York Times

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >