2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Uniós szinten Románia termeli a legkevesebb háztartási szemetet

Ambrus István 2017. január 31. 13:22, utolsó frissítés: 13:22

Romániában az egy főre eső hulladéktermelés mennyisége kevesebb mint 300 kilogramm, ezzel Lengyelországgal együtt sereghajtók vagyunk.


Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió szintjén a háztartási hulladék egy főre eső mennyisége 2016-ban elérte a 477 kilogrammot. Ez az arány 2002-höz képest 17%-kal kevesebb, amikor ez a mennyiség elérte az 577 kilogrammot. Ezt követően, 2014-ben 474 kiló/fő-re csökkent a hulladéktermelés mennyisége.

Az Eurostat adatai arra is kitérnek, hogy az EU területén keletkezett hulladék 29%-át újrahasznosították, a szemétlerakókba 28%-át helyezték el, 26%-át elégették, 17%-át pedig komposztálták. Ami a szemét újrahasznosítását illeti, a tagállamok szintjén Németország teljesít a legjobban, ahol a hulladék 68%-át komposztálták és újrahasznosították. Ausztria és Szlovénia sem áll rosszul, ezekben az országokban a hulladék 58%-át hasznosították valamilyen formában; Belgium 55, Hollandia pedig a hulladék 52 százalékát hasznosítja.A felmérés szerint annak ellenére, hogy a romániai lakosok termelik a legkevesebb szemetet az Unióban, a hulladékgazdálkodás terén Romániának bőven vannak elmaradásai. Mivel az országunkban nincs kiépítve a szemét újrahasznosításának infrastruktúrája, ezért az összes háztartási hulladék a szeméttelepre kerül.


Emiatt nagy kihívások elé néz az ország, ugyanis az Európai Unió tagjaként komoly kötelezettségeket vállalt ezen a téren. Három éven belül, 2020-ig eleget kell tennie az európai direktíváknak, tehát 50%-kal kell növelnie a háztartási hulladék, a papír, fém, üveg és a műanyag újrahasznosítását. Az építkezések valamint az épületek bontása során keletkezett hulladékok újrahasznosítási aránya a vállalt kötelezettségek alapján 70%, valamint a csomagolóanyagok 60 százalékát is újra kell hasznosítania.

Az elektronikus hulladékok esetében ez az arány 4 kilogramm per fő, ráadásul emellett a szerves anyagoknak minősülő hulladékokat is szelektíven kell gyűjteni.
Mint arról már beszámoltunk, ezeknek a kötelezettségeknek azért is nehéz eleget tennie az országnak, mert már évek óta képtelen megszervezni a hulladék begyűjtését és újrahasznosítását. Ezt első lépésként úgy próbálták meg gyakorlatba ültetni, hogy a lakosságot próbálták meg rászoktatni a szelektív szemétgyűjtésre azzal az elgondolással, hogy az újrahasznosítási infrastruktúra majd kialakul.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >