2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szaúd-Arábia a legtoxikusabb ország a világon

2017. február 16. 17:17, utolsó frissítés: 2017. február 18. 09:57

Az iparilag alulfejlett afrikai országok a legkevésbé szennyezettek; Románia a középmezőnyben található a The Eco Expert listája szerint.


Bár az utóbbi években leginkább a kínai nagyvárosok kerültek be a hírekbe az emberi egészségre veszélyes értéket sokszorosan meghaladó szennyezettségükkel, egy új rangsor mégsem Kínát tette az első helyek egyikére a legszennyezettebb országok között. Kína ugyanis hatalmas erőfeszítéseket tesz újabban a megújuló energiaforrásokra történő áttérésben, és bejelentette, hogy 2020-ig több mint 290 milliárd angol fontnak megfelelő összeget fektet az ágazatba. Ezzel szemben az olajban gazdag közel-keleti országok részéről nem igazán tapasztalható hasonló nyitottság.

An interesting map from The Eco Experts shows the most toxic countries in the world.


Most Toxic Countries
A The Eco Experts nevű, megújuló energiaforrások ár-érték arányának összehasonlításával foglalkozó brit cég elkészítette a világ 135 országának színkódolt rangsorát abból a szempontból, hogy hol a legnagyobb a kibocsátás és a légszennyezés. „A legtoxikusabb országok a világon” (Most toxic countries in the world) listát az olajban gazdag közel-keleti országok vezetik.


John Whitling, az Eco Experts munkatársa szerint a térkép célja megnevezni és megszégyeníteni a legrosszabb elkövetőket világszerte”, és felhívni a figyelmet a magas fokú szennyezés okozta környezeti és egészségügyi ártalmakra.

A legsötétebb színnel a 15 legtoxikusabb országot jelölték, zölddel pedig a legkevésbé szennyező 15-öt. A kettő közé eső hét árnyalat mindegyikének megfelelő kategóriába ugyancsak 15-15 ország tartozik. Ez alapján Magyarország a 91-105. helyezett a legkevésbé szennyező országok listáján (megfordítva, a 31-45. helyet foglalja el a legszennyezőbbek listáján), Románia pedig pont a középmezőnyben található Finnországgal, Norvégiával, Izlanddal, Németországgal egy csoportban.

Az adatokat a lista összeállításához a Nemzetközi Energiaügynökségtől (International Energy Agency) és az Egészségügyi Világszervezettől (World Health Organization) szerezték be a kutatók. Minden ország teljesítményét a következő szempontok szerint rangsorolták: egy lakosra eső energiafogyasztás, egy lakosra eső, üzemanyag-elégetésből származó széndioxid-kibocsátás; légszennyezés; 100.000 főre eső, légszennyezéshez köthető haláleset; megújuló energia termelésének mértéke. (Néhány részadat, pl. a legnagyobb légszennyezésű vagy a legtöbb légszennyezéssel kapcsolatos halálesetet regisztráló országok a Business Insideren olvasható.)

A közel-keleti országokban a légszennyezés meghaladja az indiai és kínai értékeket, ráadásul a legalacsonyabb náluk a megújuló energia használata, annak ellenére, hogy klimatikus adottságaik – kevés esőzés, hosszú, napsütötte napok – ideálissá tennék a napenergia hasznosítására.

A legtöbb energiát egyébként a fenntarthatóságra törekvő, másképp jól teljesítő északi országokban fogyasztják. Izlandon a legnagyobb az egy főre eső energiafogyasztás, de Norvégia, Finnország és Svédország is benne van az első tízben ebből a szempontból.

Nagy-Britannia a legtoxikusabbak listáján a 81., az Egyesült Államok a 66., Németország a 63., Oroszország a 26. helyet foglalja el.

A legkevésbé toxikus országok az iparilag fejletlen, alacsony kibocsátású afrikai országok: Kenya, Tanzánia, Etiópia, Mozambik, Kamerun, Zambia. Őket követi Indonézia, majd ismét egy afrikai ország, Zimbabwe következik, illetve Brazília és Kongó.

Forrás: Eco Expert, Wired

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >