2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre több a romániai termék a nagy áruházláncok polcain

2017. február 26. 12:08, utolsó frissítés: 2017. február 28. 14:15

11 üzletlánc közül az Auchan teljesített legjobban a WWF friss felmérésén: Retailer Scorecard 2016.


Ötödszörre készítette el a WWF a nagy élelmiszer-forgalmazó áruházláncok fenntarthatóság felé mutató gyakorlatainak és üzletpolitikájának kiértékelését elvégző jelentést. Az eredmények azt mutatják: sokat javult a helyzet az utóbbi években.

2016-ban 5 cég ért el 50% fölötti pontszámot. A 2016-ra vonatkozó Retailer Scorecard, amelyet február 22-én tett közzé a WWF Románia, 11 üzletlánc termékkínálatát vizsgálta meg, hét kategóriában: hal, tejtermékek, tojás, zöldség-gyümölcs, papíráru, mosószerek és környezetpolitikák.

2016-ban az Auchan, Mega Image, Lidl, Kaufland és Selgros ért el 50%-on felüli teljesítményt, szemben a 2015-ös eredménnyel, amikor csak a Kaufland került ebbe a kategóriába.


Ez az első év, amikor a Marine Stewardship Council (MSC) fenntarthatósági tanúsítvánnyal ellátott termékek mind a 11 üzletlánc polcain megtalálhatóak. Igaz, a kínálat sok esetben szűkös az ily módon címkézett, fenntartható halászatból származó termékek esetében. 2012-ben még csupán 3 ilyen üzletlánc volt. A Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image és a Selgros esetében konkrétan létezik az ilyen termékek beszerzésére vonatkozó üzletpolitika is.

Ez az előrelépés azért is roppant fontos, ha abban a kontextusban nézzük, hogy az Európai Unió a legnagyobb halimportőr az egész világon, ám a halállományok 90%-a máris túlhalászott vagy kapacitásának maximumán van kiaknázva – áll a WWF közleményében. A fogyasztóknak pozitív hatása lehet az ágazatra, amennyiben az MSC-tanúsítvánnyal ellátott termékeket választják – hívják fel a figyelmet.

Mit jelent a fenntarthatóság a hal és a tengeri gyümölcsök árusítása esetén? Elsősorban azt, hogy pontosan visszakövethető a termék útja a halászig vagy halászati vállalkozásig; ugyanakkor a termelő garanciát biztosít, hogy a halászat során figyelembe vette a tengeri élőhelyek és kihalás szélén álló fajok védelmére vonatkozó előírásokat, és nem halászott ki az állomány megújulási képességét meghaladó mennyiséget.

A WWF nemrég kidolgozott egy útmutatót a halból készült termékek fogyasztóinak, amelyben arra hívja fel a figyelmet többek között, mi kell kötelezően szerepeljen a termékek címkéin (például az is, hogy milyen módszerrel történt a halászat, és pontosan hol fogták ki a zsákmányt).

Míg 2014-ben 55%-ot tett ki a romániai zöldségek és gyümölcsök aránya a szupermarketek polcain, 2016-ban ez 61%-ra emelkedett. A polcokon a gyümölcsök 42%-a, a zöldségek 65%-a származott romániai termelőktől. Ám a legkeresettebb zöldség, a paradicsom esetében ez az arány csak 38%; a szőlőnek pedig ősszel csak 16%-a volt romániai.

Nőtt azoknak az üzletláncoknak a száma is, amelyek ökotermék címkével ellátott romániai zöldséget és gyümölcsöt árulnak. 2014-ben még egy sem volt, 2015-ben hárman, 2016-ban már öten is árusítottak ilyen termékeket.

A fa- és papíráru esetében azt vizsgálták, a termékek milyen arányban rendelkeznek a Forest Stewardship Council (FSC) fenntarthatósági tanúsítványával. Ezen a téren az Auchan teljesített a legjobban, majdnem maximális pontszámot érve el. További öt áruházlánc (LIdl, Carrefour, Mega Image, Kaufland és Selgros) 60% körül teljesített, míg a többiek 50% alatt. A Lidl, Mega Image és Selgros üzleti politikájában kiemelten figyel az újrahasznosított papírból készült és/vagy FSC-tanúsítvánnyal rendelkező termékek előnyben részesítésére. A Lidl, Mega Image, Selgros és Carrefour a papír- és fatermékek beszerzésénél pedig kiemelten figyel arra, hogy kizárja az ismeretlen, ellentmondásos eredetű vagy illegális termékekkel való kereskedést.

A felméréshez az Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro, Penny Market, Profi és Selgros képviseleteihez eljuttatott kérdőívre adott válaszokat, valamint a különböző boltokban a WWF képviselői által kitöltött megfigyelési lapokat használták fel.



A 2016-os, illetve az előző évi Retailer Scorecard-jelentések ezen a linken érhetőek el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >