2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra sem dőlt el a Radu Ţermure által fenntartott kutyamenhely sorsa

Ambrus István 2017. április 03. 13:14, utolsó frissítés: 13:28

A Kolozsvár közelében lévő menhelyen közel ezer gazdátlan kutya van. Április végéig el kell költöztetni őket, de továbbra sincs hova.


Továbbra sincs megoldás a Kolozsvártól néhány kilométerre levő Radu Ţermure által működtetett állatmenhely ügyében. A Régi istállóépületek és környékükön lévő terület közel ezer állat számára kínál menedéket. Az ingatlan tulajdonosával, az Agroindustrial Cluj SA-val kötött bérleti szerződés múlt év végéig volt érvényes, de végül Radu Ţermurenek sikerült megegyezni a tulajdonosokkal abban, hogy további 3-4 hónapot maradhassanak. Ez azonban letelt,és Ţermure szerint április végig el kell költöztetni az összes állatot.Az épületek tisztántartását és az állatok ellátását önkéntesek végzik, a menhelynek csupán néhány fizetett alkalmazottja volt, akik idén felmondtak, így előfordult az is, hogy az összes, közel ezer állatot Radu Ţermure egyedül volt kénytelen ellátni. Az önkéntesek toborzása jelenleg is zajlik, azok a jelentkezők, akik rendszeresen segítenek az állatok gondozásában, gyűjtési akciót is folytatnak, hogy a befolyó összegből telket és élelmet vásárolhassanak az állatoknak. Arról konkrétan nem nyilatkozott a menhely működtetője, hogy eddig mekkora összeget sikerült adományokból összegyűjteni. Elmondása szerint amennyiben Kolozsvár közelében vásárolna telket, hogy arra építhessen, hozzávetőlegesen 100 ezer euróra lenne szükség, ha a várostól távolabb, akkor 20-25 ezerre.

Ţermure a sajtónak azt nyilatkozta, tisztában van vele, hogy megfelelő anyagi keretek hiányában nem alkalmazhat munkásokat. Ugyanakkor azok a személyek, akik télen segítették a menhely működést, építőipari vagy mezőgazdasági munkát végeznek, így nyáron a kutyák ellátása is nagyobb gondot okoz. Azt is hozzátette, tisztában van vele, hogy a menhelyen uralkodó körülmények közt nem kellemes dolgozni a kutyák keltette szag és hangzavar miatt. Az önkéntesek ugyanakkor nem adják fel, arra buzdítanak mindenkit a közösségi oldalon, hogy cserélje le a Facebook-profilképét és jelentkezzen önkéntesnek.
Kolozs megyében hivatalosan 5 állatmenhely működik, ebből kettő magántőkéből, három pedig az önkormányzatok által finanszírozott közpénzből.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >