2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Viperaveszélyre figyelmeztetnek a Kolozsvár környékén kirándulók

Ambrus István 2017. április 06. 13:11, utolsó frissítés: 13:11

Kígyó marta meg egy Bükkben kiránduló kutyáját. Az állat jól van, a kígyók miatt pánikra semmi ok.


Keresztes vipera marta meg az egyik kolozsvári Bükkben (Făget) kiránduló kutyáját, aki Facebookon kért segítséget a kígyó fajtájának beazonosítását illetően. Az illető a Herping Romania nevű, csúszómászó fajokkal foglalkozók (herpetológusok) csoportjában tett közzé néhány fotót, miután sikerült lefotóznia a hüllőt, melyről később kiderült, hogy egy keresztes vipera. A megmart állat életét sikerült megmenteni, de az eset után többen jelezték, hogy a Bükk erdő környékén viperákat láttak.

Sos Tibor hüllőszakértő, a Milvus Csoport tagja a Transindex kérdésére elmondta, bár nem árt óvatosnak lenni a kirándulások alkalmával, a helyzet nem annyira súlyos, mint azt sokan gondolják. Azonban a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos viperafajták Kolozsvár környékén is honosak, a város terjeszkedése során pedig az emberek elkezdték beépíteni a kígyók állandó élőhelyeit. A herpetológus elmondta, Kolozsvár környékén kétfajta vipera honos, az egyik a keresztes vipera (Vipera berus), a másik pedig a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis). A két faj élőhelye meglehetősen közel van egymáshoz, utóbbi a Szénafüvek természetvédelmi területen honos, de ennek marása nem életveszélyes. Arról, hogy a Bükk körüli keresztes vipera populációjának száma mekkora, nincsenek pontos adatok, de az bizonyos, hogy számuk alacsony. A folytonos élőhelyük az erdőszéleken és a tisztásokon van, a sűrű erdőkben nem honosak, ugyanis az a környezet túlságosan hideg számukra.Leggyakrabban tavasszal láthatók, mert ilyenkor fontos számukra, hogy a testhőmérsékletük növelése miatt napon tartózkodjanak, ezért a nyíltabb, napsütéses helyeken könnyebben találkozhatunk velük. Tavasszal csoportosan is megfigyelhetők, ugyanis a hideg időszakban többen használják ugyanazokat a telelőhelyeket. Tavasszal ezeket elhagyva, rejtekhelyük bejáratánál napoznak, és ebben az évszakban zajlik a párzási időszak is, amikor a hímek bizonyos esetekben „rituális harcokat vívhatnak egymással”. Ilyenkor az is jellemző rájuk, hogy kevésbé törődnek saját biztonságukkal, nem annyira óvatosak, ez is hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben észrevehetők, de a nyár folyamán, a meleg időjárás beköszöntével sokkal rejtőzködőbbé válnak.


A Kolozsvár közelében lévő bükki kemping (Colonie Făget) olyan helyen létesült, amely a kígyók egyik állandó élőhelyéül szolgál, a Hója-erdő környékén azonban nincsenek. A szakember szerint a kirándulóknak addig kell óvatosabbaknak lenniük, ameddig a tavaszi hűvös időszak véget nem ér, de mindenképp tanácsos pórázon tartani a kutyákat a hasonló kígyómarásos esetek elkerülése végett. Sos Tibor hozzátette, tiszteletben kell tartanunk az állatok élőhelyeit, mert sok esetben mi, emberek vagyunk a betolakodók.

A Szénafüveken honos rákosi vipera marása, bár kellemetlen, darázscsípéshez hasonló tüneteket okoz, nem jelent különösebb veszélyt az emberre nézve. Ennek a fajnak az élettere egyre szűkül, ugyanis magas biodiverzitással rendelkező gyepeken él, rovarokkal táplálkozik. A intenzív legeltetés és a gyepek beszántása miatt veszélyeztetetté vált.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >