2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak a fajtiszta kutyák szaporodhatnak Sepsiszentgyörgyön

Ambrus István 2017. július 06. 10:02, utolsó frissítés: 10:05

A fajkutyákat nem kötelesek sterilizálni a gazdik, a keverék társaikat viszont igen, de vannak kibúvók a törvény alól.


Március végén fogadta el a sepsiszentgyörgyi önkormányzat azt határozattervezetet, amelyben alkalmazzák a parlament által 2013-ban megszavazott, a kutyák sterilizálására vonatkozó törvényt. Ennek eredményeként július elején az önkormányzat szakemberei első lépésként elkezdik nyilvántartásba venni a közigazgatási egység területén tartott kutyákat. Az akcióban a helyi önkormányzat szakemberei mellett a helyi rendőrség munkatársai, valamint a szépmezői kutyamenhely alkalmazottai is részt vesznek. A 2017/98-as számú határozat alapján az önkormányzat szerződést kötött helyi állatorvosokkal is, akik a beavatkozást elvégzik az állatokon.

Madaras Péter állatorvos szerint kettős az intézkedés. Egyrészt a gazdáknak felelősséget kell vállalniuk kutyájukért, ami a törvény szerint valóban azzal jár, hogy ha nem tenyésztett fajkutyákról van szó, akkor kötelesek elvégezni az ivartalanítást, ami diszkriminatív a keverék társaikra nézve. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a kóbor kutyák elszaporodása nagy problémát jelent továbbra is országos szinten, ezért a sterilizálás indokolt, arról nem is beszélve, hogy ez sokkal humánusabb megoldás az állatok elaltatásánál- mondta az állatorvos.

A probléma abból fakad, hogy sok esetben az utcán élő “közösségi kutyákat” a tömbházak lakói etetik, de legtöbb esetben az ivartalanításukról senki nem gondoskodik, így a szabadon élő állatok elszaporodásával egyre nagyobb számú kutyapopuláció él gazdátlanul a közterületeken. A kóbor ebek elaltatásáról szóló törvényt 2013 szeptemberében szavazta meg a parlament több olyan halálos kimenetelű esetet követően, amelyben gazdátlan kutyák támadtak meg embereket, és ennek tragikus kimenetele lett.

Madaras Péter hozzátette, az állatvédelmi törvény alapján valóban ivartalanítani köteles a nem fajtiszta kutyát a tulajdonosa, azonban az önkormányzati határozat alkalmazza a parlament által megszavazott törvényt, amelynek a gyakorlatba ültetése és annak végrehajtási módszerei a helyi vezetéstől függnek. “Kolozsváron ilyen módon nem kötelezik a kutyát tartó gazdákat. Ezt nem ellenőrzi senki, de a törvény szerint ezt a beavatkozást mindenki köteles elvégezni”- mondta az állatorvos.


Kutyus ajtó, kiskapu

Madaras Péter szerint vannak olyan etikusnak mondható kiskapuk, amelyekkel ki lehet játszani a törvényt annak érdekében, hogy ne kelljen kasztrálni a házi kedvencünket. “Ha egy fajkutyáról van szó, és nincs törzskönyveztetve, akkor megszerezhető elméletileg a B kategóriás besorolása. Egy fajtiszta kutyával így ki lehet bújni a törvény alól, de egy keverék eb esetében ez a lehetőség nem áll fenn, vagyis alá kell vetni az ivartalanításnak.

Madaras Péter szerint ez a kutyákra nézve amellett, hogy diszkriminatív, annak a lehetőségét is megszünteti, hogy új fajok jöjjenek létre. “Romániában is voltak olyan elképzelések, hogy létre kéne hozni egy új román kutyafajt. Az ilyen törekvéseket is elméletben ez a törvény ellehetetleníti. Ha ivartalanítjuk azokat a kutyákat, amelyek a genetikai állományuk megfelelő lenne valamilyen módon, akkor az új fajta kitenyésztése gyakorlatilag ellehetetlenül. Ha van egy keverék kutyád, ami mondjuk édesapádé volt, érzelmileg kötődsz hozzá, és szeretnéd, ha lennének kölykei, ez sem történhet meg. Ilyen szempontból nagyon szigorú a törvény, de a másrészt óriási probléma, hogy az utcák megtelnek kutyakölykökkel.

Az én rendelőmbe is rendszeresen hoznak dobozban vagy zacskóban hátrahagyott kiskutyákat, nem beszélve azokról, amelyeket a folyóvízbe dobnak, ahogy mondani szokták "marinart" csinálnak belőlük. Ez egy társadalmi probléma, ezt a dolgot le kell zárni, ezért nem haragszom erre a törvényre, de tény, hogy van egyfajta diszkriminatív jellege, mert nem áll fenn az a jogod, hogy a keverék kutyáknak utódaik szülessenek. Gyakorlatilag a törvény miatt olyan rács van, amin nem megy át semmi, de ezt emberileg valamilyen formában ki lehet játszani- mondta az állatorvos.

Madaras Péter szerint kibúvó lehet az, ha orvosilag bebizonyítható, hogy az adott kutya szívbeteg. “Ezt megbeszéled az állatorvos barátoddal, és ekg-val alátámasztod. Azzal is lehet érvelni, hogy a kutya nagyon agresszív és nem lehet elaltatni, vagy akár azzal, hogy nagyon nehezen viseli az altatást, egy előző műtét során nagyon nehezen ébredt fel, mert az altatóra allergiás. Persze az állatorvos kockáztat, mert felelősségre vonható, de úgy gondolom, hogy ez emberileg vállalható”

Természetesen ha valaki nagyon ragaszkodik a házi kedvencéhez, ennél sokkal egyszerűbb bevállalni a büntetést, és vele együtt a felelősséget.

“Ennél okosabb megoldás lehet, ha egy civil vakvezető kurzusra beíratod a kutyádat,vagy fő frizbizőnek nevezed ki, vagy szarvasgomba keresésre tanítod, és bebizonyítod, hogy a kutya eszmei értéke olyan nagy, és olyan értékes szociális munkát végez, hogy megéri tovább örökíteni a génjeit"- tette hozzá Madaras Péter.

Tóth-Birtalan Csaba, sepsiszentgyörgyi alpolgármester a Transindexnek elmondta, az önkormányzatoknak ahhoz nincs hatásköre, hogy kötelezze a gazdákat az ivartalanításra, de az elkészült adatbázist a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságnak rendelkezésére szolgáltatják, ez ugyanis az állattartást felügyelő hivatalos szerv.
“Az önkormányzat felhívja arra a figyelmet, hogy ez kötelező és ugyanakkor támogatja is, mert belátjuk, hogy a sterilizálás költségei magasak, ezzel is magyarázható, hogy ezt sokan elmulasztották megtenni”- mondta a az alpolgármester.

Az önkormányzat két helyi állatorvosi rendelővel kötött szerződést a sterilizálás elvégzése érdekében, ahol a sterilizálás elvégzésének összegének csupán a felét kell fizetniük a gazdáknak. A kan kutyák esetében 65 lejt, a nőstények esetében pedig 125 lejt. Az ivartalanítási kedvezmény egész évben érvényesíthető.A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal honlapján szereplő tájékoztató szerint a program keretében megszámlált kutyákról központi adatbázis készül, ezt a számlálóbiztosok átadnak a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságnak, amely a szabályos állattartást felügyelő szervként további ellenőrzéseket folytathat. Az adatbázis tartalmazza a kutyatulajdonos nevét és adatait, valamint az állat jellemzőit. Azt is nyilvántartásba veszik az illetékesek, hogy a kutyákon végeztek-e esztétikai beavatkozást, például fül és farokkurtítást.

Az alpolgármester szerint a szakemberek sok olyan esettel szembesültek, hogy cégeknél egyes udvarokban úgy tartanak házőrzőket, hogy azok elhagyhatják az adott területet, vagy bizonyos esetekben az alkalmazottak élelemmel ellátják őket, de más téren nem gondoskodnak róluk. Sepsiszentgyörgyön is működik egy 200 férőhelyes kutyamenhely, de az alpolgármester szerint ez nem jelent megoldást a problémára.

Arra a kérdésre, hogy a törvény mennyire diszkriminatív a nem fajtiszta kutyákra nézve, az alpolgármester elmondta, hogy a kérdés az állatvédőket osztja meg elsősorban, de ebben az ügyben egyeztettek civil szervezetekkel, akik támogatják ezt a kezdeményezést. Az erre vonatkozó törvény egyébként a nagyváradi önkormányzat által elfogadott törvény adaptációja

Romániában a nyilvántartásba vet állatok elhagyása bűncselekménynek minősül és kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztésre büntethető. A legtöbb kutya azért kerül az utcára, mert a gazdája elkergeti.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >