2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Bizottsághoz fordultak a civilek a természetvédelmi területek védelmében

Ambrus István 2017. november 13. 14:30, utolsó frissítés: 14:30

Korodi Attila az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője szerint részletesen ki kell elemezni a törvénymódosítás gyakorlati következményeit.


A szenátus a néhány hete szavazta meg az 57/2007-es sürgősségi kormányrendelet módosítására vonatkozó jogszabályt, amelyben a természetvédelmi területek módosítását irányozzák elő azokban az esetekben, ha az altalajkincsekre vonatkozó bányászati kitermelési engedély van érvényben az adott területre.

A Natura 2000 Koalíció az Európai Bizottságnál tett panaszt. A koalíció azért fontos szereplő ebben a kérdésben, mert Románia területén számos természetvédelmi terület felügyelete ennek a szervezetnek a fennhatósága alá tartozik. A Natura 2000 hálózat egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a természetes élőhelytípusok, a vadon élő állatok és növényfajok védelmét biztosítja, ezen keresztül megteremtve azok védelmét, fenntartva a biológiai sokszínűséget. A Natura 2000-es élőhelyekre vonatkozó jogszabály az uniós jogból ered, de annak bizonyos szabályait és alkalmazását a tagállamok alkották meg saját jogrendszerük szerint.

Az Európai Bizottsághoz eljuttatott beadványban a Natura 2000 Koalíció arra hívja fel a figyelmet, hogy a szenátus által megszavazott L173/2017-es törvény károsan érinti a védett területeket, ugyanis elsőbbségben részesíti azok megóvásával szemben a kőolaj, földgáz, kőfejtés és egyéb ásványi kincsek kitermelését azokon a területeken amelyre 2007 előtt állítottak ki bányászati engedélyt.

Erre reagálva az Európai Bizottság a törvényes keretek közt létrehozott természetvédelmi területek mellett foglalt állást, kiemelve, hogy a tagállamok csak kivételes esetben csökkenthetik a védett területeket, akkor ha ahhoz nyomós közérdek fűződik.


A szenátus azzal érvelt a törvénymódosítás megszavazásának indokaként, hogy ilyen esetekben figyelembe kell venni az adott régió és település gazdasági érdekeit, valamint szem előtt kell tartani a lakosok megélhetőségi körülményeit is. Az Európai Bizottság viszont azt fogalmazza meg válaszában, hogy az ilyen jellegű gazdasági szempontok nem minősülnek nyomós közérdekű intézkedéseknek, ennél fogva pedig indokolatlannak tartják a természetvédelmi törvény módosítását.

A téma kapcsán Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a Transindexnek elmondta, az RMDSZ pártcsoportjának ebben a kérdésben még nincs határozott álláspontja. „Ebben a vitában a kormányzati oldal nem volt kellőképpen felkészülve eléggé ahhoz, hogy megfelelő információval lássa el a döntéshozókat”- vélekedett Korodi Attila, aki szerint a megoldást az jelentené, ha szakértői véleményezés készülne a törvénymódosítás gyakorlati következményeiről.

„Nagyon körültekintően kell kezelni ezt a kérdést. Mi azt fogjuk kérni a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy modellezze le pontosan, hány esetről van szó, a törvénymódosítás valóban szolgálja-e a közösségi érdeket, amelynek egyben környezetvédelmi és a gazdasági szempontokat is figyelembe kell vennie. Ha ezt nem lehet teljes mértékben összhangba hozni, akkor nem tartom elképzelhetőnek ezt tovább támogatni, ha viszont ez korrektül összeegyeztethető akkor igen. Ez nem a frakció, hanem az én személyes álláspontom"- nyilatkozta Korodi Attila.

A Natura 2000 természetvédelmi területeket is érintő törvénymódosítás kapcsán az Szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület beadvánnyal fordult a szenátushoz a törvénymódosítás kapcsán. Az RMDSZ által szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint ennek az intézkedésnek következtében nem csökkennének a védett területek.

A Mentsétek Meg Romániát Szövetség az Országos Környezetvédelmi hatósághoz fordult, amely rendelkezésére bocsátotta azoknak a természetvédelmi területeknek a részleges listáját, amelyeket érintene a törvénymódosítás. Ennek alapján módosulnának a védett területek többek közt az Erdélyi-szigethegység, a Radnai-havasok , a Zsil-völgy Nemzeti Parkban, de érintett a Máramarosi havasok és a Vaskapu-szoros Nemzeti Park. A Mentsétek Meg Romániát Szövetség honlapján arról tájékoztat, hogy az említett környezetvédelmi törvényről 2 héten belül szavaz a képviselőház.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >