2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az energiatakarékosság mellett a jó levegőre is figyelni kellene otthon és a munkahelyen

Ambrus István Ambrus István 2017. december 29. 13:12, utolsó frissítés: 13:14

A legtöbb időt négy fal közt töltjük, de még mindig kevés figyelmet fordítunk arra, hogy otthonaink és oktatási intézményeink egészségügyileg is megfelelőek legyenek.


Lévén, hogy az emberek az idejük és a mindennapjaik 90 százalékát a munkahelyen, iskolában vagy az otthonaikban töltik, ezeknek a helyeknek a kialakítása közegészségügyi szempontból is nagyon fontos.

Az Allergiás és Légúti Megbetegedések Nemzetközi Szervezetének (EFA) elnöke szerint az allergiás megbetegedéseket jelentősen lehetne csökkenteni ha az épületek tervezésénél az energiahatékonyság növelése mellett az ilyen egészségügyi szempontból fontos körülményeket is figyelembe vennék.

Európában minden hatodik lakos olyan ingatlanban él, amely egészségügyi szempontból nem megfelelő. Ezek a lakások sok esetben nyirkosak, vagy nem megfelelő módon szigeteltek, így a nyári időszakban túl melegek, télen pedig hűvösek, így az allergiás megbetegedések elősegítése mellett energiatakarékossági szempontból sem felelnek meg.

Az Allergiás és Légúti Megbetegedések Szervezetének elnöke, Mikaela Odemyr szerint azok az emberek, akik ilyen ingatlanokban laknak, másfélszer nagyobb eséllyel betegszenek meg. Ugyanakkor ezek a körülmények a gyerekkorban kialakuló betegségeket is elősegítik, így nagyobb az esélye a fiatalkori asztmás megbetegedéseknek.


Az ilyen életkörülmények, az otthonokban lévő levegő rossz minősége az Európai Unióban 2 millió halálesetet okoznak évente, természetesen nagyobb veszélyt jelent azokra a személyekre, akik már eleve valamilyen légúti megbetegedéssel küzdenek. A nem megfelelően kifűtött lakások ugyanakkor rossz közérzetet okoznak és elősegítik a depresszió kialakulását, 100 000 halálesetet okozva évente a kontinensen.

Ez a probléma nem csak az otthonokat érinti, hanem a közintézményben dolgozókat és az iskolákat is. Az ilyen életterek esetében azért is fontosabb a levegő minőségét javító intézkedések, mert egy átlagos iskolai napon 64 millió diák vesz részt a tanórákon, a tanárok száma pedig eléri a 4.5 milliót.

A megfelelő minőségű beltéri levegő az alkalmazottak teljesítményét is növeli. A munkahelyeken a beltéri levegő, a fényviszonyok és a zajok közvetlen módon befolyásolják a munkateljesítményt.

Az EFA elnöke szerint egyre több összefüggést sikerül kimutatni az ilyen körülmények és a produktivitás között. Ennek alapján a nem megfelelő minőségű beltéri levegő 9%-al csökkentheti az emberek teljesítőképességét, a számítógépet használók esetében ez még 4%-os csökkenést eredményez, ebből pedig egyenesen kikövetkeztethető, hogy a rossz munkahelyi körülmények anyagi veszteséget is okoznak a cégeknek.

Ugyanakkor az ilyen problémák kiküszöbölésére léteznek megoldások amelyeket az épületek tervezésekor figyelembe vesznek a szakemberek. Ez energiahatékonyság szempontjából is fontos, ugyanis az energiafogyasztás 40 százalékát az otthonok és az egyéb közintézmények infrastruktúrája emészti fel, ez pedig Európában a káros anyag kibocsájtás 32%-át teszi ki.

A klímaváltozás elleni harcban elengedhetetlenül fontos az épületek hőszigetelése és ezen keresztül a fölösleges energiaveszteség csökkentése. Ezeket a változtatásokat azonban úgy kell gyakorlatba ültetni, hogy közben figyelembe veszik egészségügy szempontból az épületek belső tereinek kialakítását.

Az Európai Tanács jelenleg nem rendelkezik olyan törvénykezéssel, amely az energiahatékonyság vagy egészségügyi szempontból lényegi előírásokat tartalmazna az Unió szintjén, így lényegében az uniós tagországok jogkörébe tartozik ezek szabályozása- hangsúlyozta Mikaela Odemyr, az EFA elnöke.

(Euractiv/Szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >