2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már havonta 4 ezer rászorulón segít az Egy tál meleg étel mozgalom. Te is beszállhatsz

Ambrus István Ambrus István 2018. december 19. 17:55, utolsó frissítés: 2018. december 27. 13:05

Egyre többen támogatják az Egy tál meleg étel nevű kezdeményezést, de a konyhán tevékenykedő önkéntesek munkája mellett élelmiszer-adományokra is szükség van.


December elején még Emil Boc is részt vett az O masă caldă (Egy tál meleg étel) kezdeményezés jótékonysági főzésében, ami nyilván egy PR-akció is volt a polgármester részéről, de azért a mozgalom erősödését is jelzi.


A kezdeményezés ötletgazdái 2013-ban főztek először a rászoruló szegényeknek és hajléktalanoknak.

Kezdetben a kolozsvári polgármesteri hivatal Karolina tér melletti étkezőjében tevékenykedtek, hetente egy alkalommal, csütörtökönként főztek a hajléktalanoknak. Az évek során a város támogatásával a beérkező adományokból és pályázati pénzekből megnyitották a saját konyhájukat, amely szinte kizárólag a Kolozsváron élő önkéntesek bevonásával működik. Az Egy tál meleg étel egyik koordinátora, Fodor Edina 2016-ban szintén önkéntesként csatlakozott a projekthez. Elmondása szerint az ötlet kivitelezése már első perctől kezdve sikeres volt, ezért az évek során több városra is kiterjesztették, köztük Besztercére, Zilahra és Bukarestre is.

Fodor Edina sózza az ételtFodor Edina sózza az ételt


Kolozsváron a nagyszámú jelentkezők révén idén novembertől naponta szolgálnak fel ételt az erre igényt tartó hátrányos helyzetűeknek az 1989 December 21 sugárút (Magyar utca) 108 szám alatt megnyitott a konyhájukban. Ebben a kolozsvári polgármesteri hivatal is részt vállalt (nem véletlen Boc látogatása), ugyanis az étkező működtetésének teljes költségét a kolozsvári önkormányzat fedezi. Fodor Edina elmondta, kezdetekben 80-90 adag ételt osztottak szét egy alkalommal, jelenleg pedig a napi rendszerességgel 190-250 személy étkeztetését látják el. Az étkeztetés során havonta közel 4 ezer rászorulót látnak el élelemmel, akiknek havonta több mint 100 önkéntes bevonásával főznek.

Az Egy tál meleg étel tevékenységébe előzetes egyeztetés alapján bárki bekapcsolódhat, a lehetőség pedig nagyon népszerű a nagyvállalatok alkalmazottai között. Olyannyira, hogy a most jelentkezőket már csak februárra tudják fogadni, tudtuk meg Fodor Edinától. A projekt koordinátora szerint több cég is csapatépítésre használja ezt a lehetőséget, miközben a hajléktalanokon is segítenek.A projekt működtetéséhez elsősorban anyagi támogatásra van szükség,

mert adományokból tartják fenn magukat, de természetesen mást is elfogadnak. Fodor elmondása szerint örömmel tapasztalják, hogy az ünnepek alkalmával egyre többen adományoznak, elsősorban élelmet és a főzéshez szükséges hozzávalókat, amellyel sokban segítik az ingyenkonyha működtetését. Fodor elbeszélése szerint az ünnepekre azt tervezik, hogy nagy adag töltött káposztát készítenek és édességcsomagokat is szétosztanak, természetesen az adományok és az anyagi lehetőségeikhez mérten.

Önkéntesek pucolják a krumplitÖnkéntesek pucolják a krumplit


A közhasznú tevékenységet egy ShareFood nevű alkalmazás is segíti, amely megkönnyíti az élelmiszer adományozást, ugyanakkor az élelempazarlást is csökkenti. Ezen keresztül elsősorban olyan vendéglátóipari egységek jelentkezését várják, amelyek catering szolgáltatással foglalkoznak, a megmaradt élelmiszert pedig felajánlják közhasznú célokra.

Az Egy tál meleg étel kezdeményezést a RO78BTRLRONCRT0292723301 bankszámlára utalt összegekkel lehet támogatni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >