2020. május 29. péntekMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Testületileg Kolozsvárra jönnek Európa legnagyobb madarászai

B. D. T. B. D. T. 2019. január 23. 12:49, utolsó frissítés: 13:46

Először szervezi kelet-európai ország az Európai Ornitológiai Unió kongresszusát.


Kolozsváron, augusztus 26-30. között szervezik meg az Európai Ornitológiai Unió 12. nemzetközi kongresszusát – tájékoztatta a Transindexet Pap Péter László biológus, a helyi szervezőbizottság elnöke. Az EOU kétévente szervez hasonló nagyszabású, 400-500 résztvevős szakértői konferenciát, a 2017-es a finnországi Turkuban volt.

A konferencia plenáris előadóinak névsora már nyilvános. Bár a konferencia elsősorban a biológus szakma, ezen belül az ornitológusok számára lehet érdekes hallgatóként, „laikus” résztvevőket sem utasítanak el, amennyiben regisztrálnak az esemény előtt. Néhány fontosabb szimpózium-témakör, amelyet érintenek: erdei madárfajok ökológiája, gének és viselkedés szerepe a madárvonulásban, európai invazív madarak, észak-eurázsiai madárpopulációk helyzete, az időjárás hatása a madarak életére, városlakó madárfajok ökológiája stb.

Előadással jelentkezni március 15-ig lehet, bővebb információ ezen a linken található. Résztvevők regisztrációját március 15-től fogadják; aki előadással jelentkezik, annak legkésőbb május 31-ig kell regisztrálnia résztvevőként.

A május 31. előtt regisztrálók részvételi díja 300, illetve kedvezményezettek esetén 160 euró (diákok, illetve közép-kelet-európai vagy Európán kívüli, alacsonyabb jövedelmű országokból érkezők esetében).

A konferencia angol nyelven zajlik.

Az EOU kongresszusain hagyományos kirándulások sem maradnak el, a kolozsvári alkalom résztvevői öt túracélpont közül választhatnak: Bányahavas (Baisoara), Tordai-hasadék, Torockó/Székelykő, a szolcsvai Búvópatak környéke, valamint a torockószentgyörgyi vár.

A kolozsvári nemzetközi kongresszust a Babes-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Kara szervezi a "Milvus Csoport" Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Román Madártani Társaság (SOR) támogatásával. Az EOU elnöke, Jan-Ake Nilsson beköszöntőjében kiemeli, ebben a régióban még egyetlen ország sem látott eddig vendégül hasonló kongresszust, ezért a kolozsvári esemény már csak ilyen szempontból is egyedülálló.

Európa keleti szegletében ezzel a konferenciával néhány régi álmunk válik valóra: bemutathatjuk a régiónkban még mindig létező természeti sokféleséget, erősíthetjük a keleti és nyugati, déli és északi európai ornitológusok közti szakmai kapcsolatokat, és nem utolsósorban felhívjuk ezáltal a helyi és országos hatóságok, valamint a közvélemény figyelmét a romániai tudományos közösségre és annak eredményeire, amely révén ilyen jelentős presztízsű nemzetközi eseményt hozunk Kolozsvárra – írja beköszöntőjében Pap Péter László.

A BBTE egyetemi előadótanára köszöntőjében emlékeztetett az Európa-szerte tapasztalható madárpopuláció-csökkenésre, amely Nyugat-Európában kezdődött, ám amely már a kontinens keleti részén is megfigyelhető.

„Mi, tudósok és természetvédők, felelősek vagyunk, hogy megtaláljuk ennek a kedvezőtlen folyamatnak az okait, megoldásokat dolgozzunk ki, és a biodiverzitás-csökkenés megállításának ügyét előrevigyük Európában és az egész világon. A konferencián való nemzetközi részvétellel Önök üzennek a romániai embereknek is, felhívva a figyelmüket azokra a természeti erőforrásokra és értékekre, amelyekkel még rendelkeznek ebben a régióban, és bebizonyítják nekik, hogy a gazdag biodiverzitás és az egészséges madárpopulációk érdemesek a védelemre” – hangsúlyozta Pap Péter László.

A kongresszussal kapcsolatos híreket Facebookon és Twitteren is lehet követni.

Címoldali fotó: Kósa Ferenc

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >