2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhozhatnák a fenntartható jövőt, de még mindig drágák a bioüzemanyagok

Ambrus István Ambrus István 2019. február 04. 09:47, utolsó frissítés: 2019. február 08. 11:28

Azt is mutatjuk, hogy áll Románia a repcéből, szalmából és növényi hulladékból készült energiahordozók használata terén.


A károsanyag-kibocsátás csökkentése céljából világszinten, az Európai Unióban és Romániában is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrásokra. A megújuló energiahordozók széles körben való elterjedését ugyanakkor gátolja, hogy még mindig igencsak költséges a gyártási technológia és a nyersanyag. Így van ez a bioüzemanyagok esetében is.

Az EU-nak, mint a legtöbb ágazatban, a megújuló energiák téren is vannak előre meghatározott keretei, amelyhez alkalmazkodniuk kell a tagállamoknak. Gyakorltatilag ennek köszönhetően kezdődött 2007 után Romániában is a bioüzemanyagok gyártása. Hogy a növényi alapanyagú energiahordozó előállítása mennyire gazdaságos, arról megoszlanak a vélemények, már csak azért is, mert mint a legtöbb megújuló energiaforrás esetében, ennek kapcsán is felvetődik az a probléma, hogy az előállítás során egyrészt mennyi káros anyag keletkezik, másrészt jelentősebbek-e a költségek az előállítás során annál, mint amennyi bevételt jelent a bioüzemanyagok értékesítése a fosszilis energiahordozók piacán.

A bioüzemanyagok azért környezetkímélőbbek, mert az elégetésük során kevesebb szén-dioxid keletkezik. Nem mindegy viszont, hogy a bioüzemanyagokat milyen típusú alapanyagokból állítják elő, milyen nagyságú mezőgazdasági területet fordítanak az alapanyagként felhasznált növények termeléséhez, valamint hogy ez a gazdasági ágazat milyen módon befolyásolja az élelmiszer-termelési versenyt.

A biodízel és a bioetanol azért környezetkímélőbb a hagyományos fosszilis energiahordozókhoz képest, mert az alapanyagul szolgáló növények a légkörbe kerülő szén-dioxidot kötött formában tárolják. A növényi nyersolajból készült biodízel kilométerenként 57%-al kevesebb szén-dioxidot termel a hagyományos gázolajhoz képest, de ennek használata úgy is környezetkímélőbb, ha növényi alapú energiahordozót hagyományos gázolajjal keverik. Romániában ez a fajta felhasználási mód a leggyakoribb: a 10%-os biodízel keverésű gázolaj 6-9%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátást jelent, a 85%-ban bioetanollal kevert benzin pedig 70%-kal környezetkímélőbb.


Miből készül a bioüzemanyag?

Az első generációs bioüzemanyagokat olyan mezőgazdasági termékekből állítják elő, amelyek emberi fogyasztásra, vagy az állatok takarmányozására is szolgálnak (gabonafélék, cukornád stb.), ezért ez a kategória nem túl népszerű. Ami egyre elterjedtebb, az a második generációs, az úgynevezett fejlett bioüzemanyagok, amelyeket növényi hulladékokból gyártanak, így az előállítási költsége ennek a folyamatnak jóval alacsonyabb.Romániában a kétezres évek végén bevezetett gyártási technológia az elmúlt több mint tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül. Jelenleg a romániai gyártók egy évi 600 millió euró bevételt jelentő ágazatot működtetnek, de így is csupán az erre vonatkozó tervezetben szereplő mennyiség 60-70%-át állítják elő. A maradék 30% importból, elsősorban Bulgárióból és Lengyelországból származik.

A Romániában előállított biodízel 95%-át repceolajból készítik, az alapanyagul szolgáló növényi nyersanyagot szintén az országban termesztik. A gyártás során a romániai termelők évente 150 ezer tonna biogázolajat állítanak elő, ami a 600 millió eurós bevétel mellett 700 munkahelyet eredményez.

Az üzemanyagok felhasználására vonatkozó törvények azt írják elő, hogy az országban értékesített gázolajnak 6,5%, a benzinnek pedig 8%-a növényi alapúnak kell lennie (a benzin esetében idén januárig 4,5%, gázolaj esetében 5% volt az előírás). Ennek ellenére ez az ágazat még mindig nem igazán talált rá a hazai mezőgazdasági szektor termékeire, ugyanis a biodízel előállításához szükséges növények jelentős részét még mindig inkább exportálják az országból.

EU-s szinten sem egy jó üzlet

A bioüzemanyagok előállítása Európában sem versenyképes, mert a legnagyobb mennyiségben az ilyen energiahordozót Brazíliából származó cukornádból készítik, így ennek még mindig magasak az előállítási költségei. Az EU különböző támogatások formájában próbálja ösztönözni a bioüzemanyagok gyártását a hatékonyság és a piaci versenyképesség érdekében, de ennek ellenére az elmúlt évekhez viszonyítva csökkenőben van a növényi alapanyagú üzemanyagok előállítása az Unióban és ezen belül Romániában is.

Bioüzemanyagok előállításához felhasznált nyersanyagmennyiség ezer tonnában. Adatok forrása: Eurostat.Bioüzemanyagok előállításához felhasznált nyersanyagmennyiség ezer tonnában. Adatok forrása: Eurostat.


Üzemanyag szalmából?

Az európai energiafüggőség és a környezetkímélés érdekében egyre jelentősebb fejlesztéseket végeznek a kutatók, ami nem csak a gyártási technológia hatékonyságára, hanem a bioüzemanyagok alapját jelentő növények felhasználására is vonatkoznak.

Múlt évben Észak-Spanyolországban zajlott egy kutatási projekt, melynek során biológusok és vegyészmérnökök bemutatták azt a módszert, amely során szalmából készítettek üzemanyagként használható biobutanolt. A kutatók szerint ebből az alapanyagból olcsóbb, fenntarthatóbb és még zöldebb energiát képesek előállítani, mint a biodízel vagy az etanol, de a gyártási technológiát tovább kell finomítani. Az eddigi tesztek eredményeként a biológusoknak olyan energiahordozót sikerült előállítaniuk, amit 40%-os arányban keverhetnek gázolajjal, 16%-ban pedig benzinnel.

A kutatás végző Edward Timothy Davis biomechanikai mérnök szerint erre az új technológiára 5-10 éven belül lehet piaci kereslet, de a bioüzemanyagok felhasználása csak akkor lesz igazán hatékony, ha ennek érdekében még inkább megváltoztatják az üzemanyagok felhasználására vonatkozó szabályozást.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >