2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újrahasznosítási tippek: mihez kezdjek a lejárt fűszerekkel?

B. D. T. B. D. T. 2019. február 06. 13:30, utolsó frissítés: 2019. február 08. 11:28

Hatéves szemes fekete bors, mindjárt iskolába megy? Jöhet a levesbe, ha megfelelően tároltad.


Nem szeretek kidobni dolgokat, főleg nem élelmiszert, de a lejárt szavatossági időt eddig komolyan vettem. Nos, a TreeHugger bloggere szerint a fűszerek esetében nem kellene parázni.

Úgy adódott, hogy az utóbbi két évben, amióta a fiam megszületett, nem igazán használok fűszereket a főzéshez. Nem is főzök túl gyakran, s amit mégis otthon készítek el saját kezűleg, abba nem igazán kerülnek fűszerek, vagy csak nagyon kevés. A gyermek a BLW („baby led weaning”, azaz magyarítva kb. „falatkás, darabos, igény szerinti hozzátáplálás” – bővebben róla itt) elvei szerint cukormentesen, kevés sóval és minimális fűszerrel készült ételeket eszik velünk együtt. Mindez azt eredményezte, hogy


akár 4-5 éves, jó ideje lejárt fűszerekkel

van teli a fűszeres polc. Párat – a legrégebbieket, és ami már szemmel láthatóan magán viselte az idő vasfogának nyomait – már kidobtam, némi lelkiismeret-furdalással. Legközelebb azonban kétszer is meggondolom.A zöldfűszereket eddig is megtartottam, hiszen mi tudna elromolni például egy üvegcsényi szárított szurokfűben (oregano), ugyebár? Mármint a hatásfokán kívül, mert nyilván nem ugyanolyan aromás, mint félévvel leszedése után, vagy netán frissen.

Katherine Martinko, a TreeHugger bloggere még radikálisabb (és mivel takarékos, ezért környezettudatosabb) eljárásra buzdít: bármilyen őrölt/morzsolt vagy egész szemekben árult fűszerfajtát nyugodtan lehet használni


jóval a tasakján feltüntetett szavatossági idő lejártával is,

csak az adagokat kell megnövelni. Ha a szaguk, illatuk kellemes, tehát nem dohosodtak meg vagy ilyesmi, akkor használhatók, annyi, hogy nagy valószínűséggel veszítettek erejükből, ezért ha korábban csak egy teáskanálnyit tettél az ételbe az oregánóból, a régi fűszerből tehetsz egy egész leveseskanálnyival.

Általános szabály az orrunkra hagyatkozni, elmorzsolni a tenyerünkben az adott fűszerből vett mintát, és az illat erősségétől függően bekategorizálni jónak, megfelelőnek, épp elfogadhatónak vagy emberi fogyasztásra már inkább nem alkalmasnak.

View this post on Instagram

Meine Schätze * my treasures * i miei tesori * * #kräuter #gewürze #erbette #spezie #herb #spices #homemade #foodie #foodgasm #foodstagram #feedfeed #cooking #gourmet #chefstalk #eatstagram #foodlover #foodgram #foodheaven #eatrealfood #foodiegram #foodbeast #foodgraphy #foodporn #eatright #eathealty #eatlocal #food52 #southtyrol #altoadige #restaurant

A post shared by Janett - cook with 💓 (@restaurant_onkel_taa) onAmúgy a csomagoláson feltüntetett, ajánlott fogyasztási periódus az őrölt fűszerek esetében 12 hónap, az egész szemeknél 2-3 év szokott lenni, vagy kevesebb. Ez azt a periódust jelenti, amennyi ideig a gyártók garantálják a fűszer minőségének megőrzését. Szakértők azonban teljesen biztonságosnak nevezik az őrlemények esetében a 2-3, szemek esetében a 3-4 évet is, míg szárított gyógynövényeket 1-3 évig lehet fogyasztani.

Persze az sem mindegy, hogyan és miben tartjuk őket. Fűszerkészítők azt ajánlják, még ha csábító is a fűszereinket közvetlenül a főzőlap/kályha mellett tárolni, inkább mégis valami


hűvös, száraz és sötét helyet válasszunk számukra,

ha azt szeretnénk, hogy minél tovább megtartsák aromájukat. Az sem mindegy, hogy miben: jól záródó, nem műanyag doboz vagy üvegcse ajánlott erre a célra.

Ugyancsak ajánlott hosszú távon az őrlemények helyett inkább az egész szemű verziókat vásárolni, és mindig közvetlenül használat előtt csak annyit őrölni meg belőlük, amennyit épp el akarunk használni.

Még egy tipp: hasznos lehet a jól záródó tároló aljára egy kis cetlit ragasztani, amire ráírhatjuk a szavatossági dátumot a fűszer eredeti csomagolásáról.

Ezen a linken pedig néhány népszerű fűszer tényleges használhatósági idejét is meg lehet nézni; a szemes fekete bors eszerint az összeállítás szerint például simán hat évig is megőrzi aromáját, ha megfelelően tároljuk.

A Still Tasty gyűjtőoldal adatbázisában több élelmiszertípusra is kereshetünk, itt is lehet tájékozódni arról, hogy a szavatossági időt túlhaladott termékeket eldobjuk vagy megtarthatjuk, mert még nagy valószínűség szerint fogyaszthatók.

Íme pár újrahasznosítási tipp, hogy mit kezdhetsz a régi fűszerekkel:

Ha kis mennyiségek vannak a kamrádban, készíthetsz belőlük fűszerkeverékeket, curryt, grillezéshez való pácot stb., vagy fűszerkrémet, amelyet befagyasztasz, ajánlja Martinko. Jégkockatartóba fagyasztott „fűszertabletta”, nem is rossz ötlet, mehet egyből a levesbe.

Ami már tényleg nagyon régi, és ehetetlennek ítéljük, abból készülhet háziszappan vagy házi öntésű gyertya.Régi gyógynövényekből kis zsákocskát tömhetsz meg természetes illatosítónak, vagy elhasználhatod őket fürdővízbe/arcgőzöléskor.Martinko még biofesték-készítésre is ajánlja az élénk színű, por állagú fűszereket: keverd össze egy kis vízzel az őrölt szerecsendiót, csemegepaprikaport, fahéjat vagy kurkumát, és különböző színű „festékeket” nyersz, amivel a gyerekeid festegethetnek (megjegyzés: ha a gyermek még abban a korban van, hogy mindent meg akar kóstolni, inkább még várjunk ezzel a kísérlettel). Itt lehet bővebben olvasni arról, hogy hogyan is gyártsunk házi vízfestéket fűszerekből; nagyon fontos, hogy ne használjunk csípős fűszereket, mert ha a kicsi véletlenül beledörzsöli a szemébe, lesz nagy sírás.Különböző színű fűszereket rétegekben beletölthetünk egy kis üvegbe is, dekorációs céllal. Minek dekorhomokot használni, ha van természetes alapanyag?
Nyilván a legjobb megelőzni, hogy túl régiek legyenek a fűszerek, és még frissen elhasználni őket. Ennek érdekében érdemes mindig kis tételben vásárolni fűszert.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >