2019. december 6. péntekMiklós
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antibiotikum-rezisztens baktériumokat találtak a német szupermarketek olcsó csirkehúsaiban

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2019. április 20. 19:44, utolsó frissítés: 19:45

Lidl, Penny, Aldi, Real és Netto: mindegyik áruházláncban fertőzöttek voltak a nagy vágóhidakról származó húsból vett minták.


A Germanwatch nevű németországi környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi szervezet kutatása kimutatta, a szupermarketekben található olcsó baromfihús nagyon nagy eséllyel antibiotikum-rezisztens baktériumokkal fertőzött.

59 mintát vettek olyan üzletláncok termékeiből, mint a Lidl, Real, Penny és Aldi, és egy egyetemi laboratóriumban tesztelték azokat.


A minták 56%-a tartalmazott antibiotikum-rezisztens baktériumokat.

A minták egyharmadában ráadásul a legutolsó generációs, nagyon erős és elvileg kizárólag súlyos betegség esetén használatos antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat is találtak, ami a kutatók szerint azt mutatja, hogy dacára a tilalomnak, ezeket a gyógyszereket a baromfitelepeken is alkalmazzák.Reinhild Benning, a Germanwatch szakértője leszögezte, a riasztóan magas rezisztensbaktérium-elterjedés a hústermékekben azt mutatja, a német kormánynak nem sikerült hatékonyan felvennie a harcot a nagyüzemi állattenyésztésből származó antibiotikum-rezisztencia ellen.

Dr. Gerd Ludwig Meyer belgyógyász így illusztrálta a fogyasztókat és a lakosságot fenyegető kockázatot: "Az emberek elkaphatják a nagyüzemi állattenyésztésből származó antibiotikum-rezisztens kórokozókat többek között az élelmiszerből, vagy az ilyen üzemek kibocsátásából. A rezisztenciagyakoriság akkor fog csökkenni, ha a német szövetségi kormány végre végzi a dolgát,

és megtiltja az állatorvosoknak,

hogy antibiotikumok felírásával kompenzálják az olcsó hús- és tejtermelés érdekében fenntartott katasztrofális állattartási körülmények és turbó-szaporítás következményeit" - idézi a The Poultry Site.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente 700 ezer ember hal meg korábban antibiotikumokkal gyógyítható betegségekben. Németországban évi négyzeren veszítik életüket az antibiotikum-rezisztens baktériumok miatt a Robert Koch Institute statisztikái szerint.

A tesztelt és fertőzött hústermékek Németország négy legnagyobb vágóhídjáról származnak. A PHW Groupból, a Sprehe Groupból, a Plukon Germanyból és a Rothkötter Groupból származó összes hústermék fertőzött volt.

Szupermarketekre lebontva,

a Pennynél a minták 82, az Aldinál 75, a Nettonál 58 százaléka volt fertőzött. A Lidl és a Real esetében minden harmadik csirkehúsminta volt fertőzött.
A Germanwatch kisgazdaságokban is teszteket végzett; 11 különböző mintából egyben találtak kórokozót. Az organikus állattenyésztésből származó hat minta egyikében sem találtak szennyezést.

2011 óta Németországban megfeleződött az antibiotikum-használat, de még így is kétszer annyi antibiotikumot használnak egy kiló hús előállításához, mint Dániában, Nagy-bRitanniában vagy Ausztriában. A Germanwatch követeli a nagyon erős, új generációs antibiotikumok állattartásban való használatának teljes betiltását, az állattenyésztés jóval állatbarátabb formáinak bátorítását, hiszen ennek támogatása jóval kifizetődőbb, mint elhárítani utólag a magas antibiotikum-igényű nagyüzemi tartás káros következményeit.

A szövetségi kormánynak különleges felelőssége van abban, ahogyan ezt a kérdést kezeli, nemcsak a németországi fogyasztókkal szemben, hanem globálisan, hiszen csak az utolsó egy évben közel egymillió tonna csirkehúst exportáltunk - hívta fel a figyelmet Reinhild Benning.

A hússal az antibiotikum-rezisztenciát is kivisszük az országból,

olyan államokba is, ahol nagyon gyenge az egészségügyi rendszer - nyomatékosított.

A Germanwatch azt is követeli, hogy a hústermékek címkéjén - a tojásokhoz hasonlóan - szerepeljen az az információ, hogy milyen körülmények között tartották az állatokat. Csak egy egységes, törvény által szabályozott címkézési rendszer adhat biztonságot a fogyasztóknak, és biztosíthatja az állatjóléti feltételeket, vélik az aktivisták.

A szupermarketeknek be kell fejezniük a legalacsonyabb árért folyó versengést, mert bebizonyosodott, hogy ez emberek és állatok kihasználásán alapszik, és olyan más kockázatokkal is jár, mint például az antibiotikum-rezisztencia - emelik ki.

Egy másik, szintén németországi kutatás egyébként azt is kimutatta, hogy az antibiotikum-rezisztens baktériumok már a források, folyók és tavak vizében is megtalálhatóak. A kutatók szerint a fő felelősök ebben az esetben is azok az állattenyésztéssel foglalkozó vállalatok, amelyek visszaélnek az antibiotikum-használattal, és a gyógyszerekkel serkentik az állatok fejlődését, írja a Digi24.

Címoldali fotó: pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >