2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi jut eszedbe a húsvéti nyusziról?

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2019. április 22. 15:14, utolsó frissítés: 15:26

Talán az, hogy fehér, tiszta, cuki és édi-bédi? Ünneprontó jelentés a nyúltenyésztés embertelenségéről.


Az európai nyúlfarmokon uralkodó embertelen állapotokra hívja fel a figyelmet április 18-án megjelent sajtóanyagában a romániai Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) egyesület. Az intenzív állattenyésztésben használt nyulakat apró ketrecekben, kegyetlen körülmények között tartják egész életük során – derül ki a több állatvédő szervezet közreműködésével készített jelentésből. Az Európai Unióban 145 szervezet követeli ennek nyomán a ketrecek használatának felszámolását.

A Compassion in World Farming nevű szervezet három olaszországi nyúlfarmon dokumentálódott; azt tapasztalták, a nyulakat zsúfolt drótketrecekben tartják, ahol

egy-egy állatra kisebb terület jut, mint egy A4-es papírlap.A drótketrecek sérüléseket okoznak a fogva tartott nyulaknak; annyi helyük sincs, hogy két lábra állva felegyenesedjenek, futkorásszanak, ugráljanak vagy más, a természetes közegükben megszokott szabad mozgásokat végezzenek – áll a jelentésben.

A szervezetek videókat is közzétettek a farmokon tapasztalt körülményekről, amelyek azt bizonyítják, az európai országok nyúlfarmjainak többsége esetében, használjanak bármilyen ketrecet, a nyulak ugyanolyan kegyetlen és embertelen bánásmódban részesülnek.

A húsukért tenyésztett nyulakat 5 hetes koruktól 8-12 hetes korukig ugyanabban a pici, szűk drótketrecben tartják, és amikor elérik ezt a kort, levágják őket. A kegyetlen körülmények miatt sok esetben megbetegszenek az állatok, de


a körülmények javítása helyett inkább antibiotikummal kezelik őket.

Így is sokan elpusztulnak közülük. A legrosszabb és legkényelmetlenebb a drótketrec, ami felsérti az állatok lábát, és annyi helyük sincs, hogy kiegyenesedjenek.Az úgynevezett "feljavított ketrecek" sem sokkal jobbak, annyi különbséggel, hogy tesznek bele koptatófelületet, amin a körmeiket és fogaikat koptathatják (mivel a nyulak rágcsálók, a fogaik állandóan nőnek, állandóan “rágniuk” kell valamit), és a ketrec padlója legalább részben nem drótból, hanem műanyagból van. Ám a hely továbbra is pici, nincs tér a természetes mozgásigény minimális kiélésére sem.

A ketreces tartásnak vannak jobb alternatívái: benti térben tartás (volier rendszerben, azaz gyakorlatilag nagyméretű ketrecekben), kinti kifutók biztosításával, vagy szabad tartás kinti területen, amikor gyakorlatilag egy nagyobb területű karámban helyezik el a nyulakat.

Romániában egy 2017-es mezőgazdasági minisztériumi jelentés szerint 604.844 nyulat tartottak. Jelenleg 120 millió nyulat tartanak nagyüzemi állattenyésztésben Európában, többségüket ketrecekben. A legtöbb nyulat Spanyolországban tartják, több mint 48 milliót, 99%-uk ketrecbe van zárva. Rajtuk kívül becslések szerint további 61 millió nyulat tartanak háztáji gazdaságokban, szintén kis ketrecekben. Összefoglalva, Európában


több mint százmillió nyúl szenved hagyományos ketrecekben,

és további több mint tízmillió úgynevezett "feljavított" ketrecekben az EU jelentése szerint. 2017-ben az Európai Parlament már elfogadott egy jelentést, amelyben elismerte a tényt, hogy ezek a ketrecek nem megfelelőek a nyulak számára. Ennek ellenére a mai napig ugyanolyan körülmények között zajlik a nyúltenyésztés.

A nyúlfarmokon készült filmek publikálásával és az “End the Cage Age” (Legyen Vége a Ketrecek Korának) európai állampolgári kezdeményezés elindításával


145 civil szervezet kéri a ketrecek betiltását,

beleértve a nyúlketrecekét is. A cél tehát felszámolni a ketreces állattartást a farmokon az EU területén.

Fotók: Compassion in World FarmingFotók: Compassion in World Farming


Ennek érdekében 2019 szeptemberéig egymillió aláírásra van szükség az összes tagállamból, hogy az Európai Bizottság figyelembe vegye a kezdeményezést, és elkezdődjön a jogi folyamat a ketrecek törvényi alapú betiltásáról.

Eddig már több mint 813 ezer európai írta alá a petíciót.

Romániában két állatvédő szervezet csatlakozott a kampányhoz: a Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) Egyesület és az Animals International. Céljuk:


összegyűjteni Romániában 40 ezer érvényes aláírást.

"A romániai nagy áruházláncok is importálnak nyúlhúst Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Németországból és Magyarországról. Ugyanígy nagyon sok háziállat-eledel gyártó használ ezekből az országokból érkező nyúlhúst.

Romániában az Európai Unió statisztikái szerint évente több mint 600 ezer nyulat tartanak, nagy részüket családi gazdaságokban, fából vagy drótból készült ketrecekben, hasonló körülmények között, mint amilyeneket a jelen nyomozás során filmeztek le. Ezeket a nyulakat a húsukért árusítják; magánszemélyek vásárolják meg, vagy élve exportra kerülnek külföldi vágóhidakra, vagy a kisállat-kereskedésekben kötnek ki" - nyilatkozta a Transindexnek is eljuttatott közlemény szerint Cristina Cojocea, a Freedom and Respect for Every Earthling Egyesület elnöke.

Az európai polgárok erős üzenetet küldenek az Európai Bizottságnak, amelyet meg kell hallgatnia és cselekednie kell: ez az állatok elleni kegyetlenség, amely túl régóta zajlik a farmok zárt ajtói mögött, távol a fogyasztók szemétől, nem elfogadható" - tette hozzá Cojocea.

Az állampolgári kezdeményezés 2018 szeptemberében indult, és egy évig gyűjtik az aláírásokat minden tagállamból. Ha egyetértesz a petícióval, írd alá te is itt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >