2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megmentené a pacsirtát és a zergét az USR

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2019. június 21. 10:45, utolsó frissítés: 20:43

Módosítanák a vadászati törvényt, hogy ezekre a fajokra ne lehessen kilövési kvótát engedélyezni.


Két törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be a vadászati törvényhez a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselői: egyrészt a romániai mezei pacsirta állományát, másfelől a zergepopulációkat védenék a mostani szabályozásoknál jóval szigorúbban.

Mint arról beszámoltunk, a víz- és erdőügyi minisztérium 440 ezer pacsirta - és sok más madár- és emlősfaj - kilövését engedélyezte a következő egy évre. A zergék esetében összesen mintegy 600 példány kilövése kapott zöld utat.

A 2020 tavaszáig érvényes vadászati kvótákat tartalmazó miniszteri rendeletet Ioan Denes miniszter írta alá, és május 14-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

"Minket is felháborított másokkal együtt a hír, hogy a víz- és erdőügyi minisztérium több száz ezer madárra és más állatfajra engedélyezett kilövési kvótát. Utánanéztünk, mi alapján engedélyezik ezeket a kvótákat, mivel igazolják, hogy ezek valóban szükségesek-e. Az igazság az, hogy az ilyen javaslatok mögött vadászok állnak", magyarázta Cornel Zainea, a képviselőház Környezetvédelmi és Ökológiai Egyensúly Bizottságának tagja.


"Amióta megjelent a hír a mezei pacsirta vadászati kvótájának engedélyezéséről, próbálom kitalálni, és megérteni, mit véthetett ez a madár. Tönkreteszi a termést? Más fajokat veszélyeztet? Kontrollálatlanul nő az állománya? Na tessék, ezek közül egyik sem. De épp ellenkezőleg, európai szinten csökken a populáció, és a legtöbb európai országban tilos a vadászata (Olaszország, Franciaország, Görögország, Ciprus, Málta és... Románia kivételével). Vadászni azért vadásszák, mert egyes nyugati országokban, főképp Olaszországban delikatesz készül a pacsirta nyelvéből. Ráadásul vadászat közben a mezei pacsirtát szinte lehetetlen megkülönböztetni más pacsirtafajoktól, így szabad utat adott az orvvadászatnak a minisztérium" - írta az ügyről Mihai Goțiu, az USR kolozsvári szenátora egy Facebook-posztban.A szenátor élesen bírálta a kormánytagokat és egyes vadászterületek adminisztrátorait, hogy valójában a pacsirtavadászatból befolyó pénzre fáj a foguk. "Ha a pacsirták vadászatából és orvvadászatából befolyó összegekre alapoz a miniszter és a kormány, akkor jaj ennek az országnak" - fogalmazott Gotiu.

Románia fontos vadászturizmus-célponttá vált a mezei pacsirta vadászhatóvá tétele nyomán. A fajnak egész Európában csökken az állománya, mégis minden évben több száz ezer példány kilövésére adtak engedélyt anélkül, hogy ezt a drasztikus intézkedést bármiféle hatástanulmány vagy kutatás előzte volna meg - írja a Green Report.

A portál szerint a vadászati kvótákat a biodiverzitás védelmének és a társadalmi-gazdasági rendszer fenntartható fejlődésének alapelveit áthágva fogadták el, márpedig ezek az alapelvek szerepelnek a Biodiverzitás-megőrzés Országos Stratégiájában és Akciótervében is a 2010—2020 időszakra. Az egyik ilyen alapelv a megelőzés: a biodiverzitás megőrzése akkor hatékony, ha a lehetséges veszélyeket megszüntetik vagy csökkentik. A másik alapelv az elővigyázatosságé: ha egy bizonyos témában még hiányzik a minden aspektusra kiterjedő tudományos kutatás, az nem lehet ok arra, hogy olyan tevékenységeket engedélyezzünk, amelyeknek feltehetően jelentős negatív hatása lehet a biodiverzitásra.

Romániában a természetvédelmi szervezetek évtizedek óta küzdenek a pacsirtavadászat betiltásáért. 1996-ig Romániában egyébként nem is volt vadászható a faj. A mezei pacsirta állománya Romániában a SOR adatai szerint 460.000-850.000 fészkelő párra tehető, az erdei pacsirta populációja pedig 65.000-87.000 fészkelő pár.

A zerge a Kárpátok emblematikus faja, amelyet Romániában szinte a teljes eltűnéséig vadásztak a múlt században. Utólag újra visszatelepítették a fajt olyan helyszínekre, mint például a Radnai-havasok. Ellentétben a más európai országokban fennálló helyzettel, a romániai zergepopuláció teljesen kontroll alatt áll: erről természetes módon a nálunk még megtalálható nagyragadozók gondoskodnak, így a zergék száma mindössze 6000-re tehető, és ez nagyjából évről évre ugyanennyi. Ugyanakkor nincs pontos adat róluk országosan, hiszen a vadászterületekről beérkező, elszórt és pontszerű megfigyelések és becslések nem egy tudományosan és hivatalosan elfogadott módszer eredményei - írja a Green Report.

"Mind a mezei pacsirta, mind a zerge olyan fajok, amelyek abszolút semmilyen kárt nem okoznak a környezetnek vagy az embereknek, nem jelentenek kockázatot semmilyen értelemben, ezért nem látjuk be, miért lenne szükséges a vadászatuk. Sőt ellenkezőleg, fontos ökológiai szerepük van, és nemzeti szimbólumok, amelyeket kötelességünk megvédeni" - nyilatkozta Allen Coliban USR-s szenátor, a felsőház környezeti ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja.

A két törvénymódosító javaslatot az USR honatyái benyújtották a parlamentbe, ám leghamarabb az őszi ülésszakban kerülhetnek napirendre - írja a Green Report.

Címoldali fotó: CC BY-SA 3.0, Link

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >