2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vállalkozás gilisztákkal: mi mindenre jelenthet megoldást, ha nekikezdünk komposztálni?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2019. szeptember 09. 17:09, utolsó frissítés: 17:31

Topai Tibor Róbert kolozsvári kertész a komposztálással próbál tenni a környezetszennyezés ellen, és másoknak is segít.


Saját céget is indított Topai Tibor Róbert, hogy a komposztálók létesítésével tegye zöldebbé és egészségesebbé a környezetünket. A kertek rehabilitációjával is foglalkozó kertész-vállalkozóval a Cotton Clubban találkoztunk, hogy a környezetvédelemről beszélgessünk vele, mivel országszerte még mindig nagyon kevesen foglalkoznak az organikus hulladék feldolgozásával. Éppen ezért indította el egy éve a cégét, mivel bár mindenki termel a lakásában szerves hulladékot, sajnos többnyire azt is egy helyre öntik a többi, vegyes háztartási hulladékkal – ami, mint a későbbiekben ki fog derülni, nagyon rossz ötlet.

A Cottonban tudtam meg azt is, hogy ezt a helyet is a 29 éves kertész gondozza és a hátsó kertjében komposzt gyűjtőhelyet is kialakított. Az interjú helyszínére vezető úton azon tűnődtem, hogy nemcsak az óceánon alakulnak ki szemétszigetek, hanem a kolozsvári Szamoson is, csak azok egyelőre nem akkorák, hogy elég sokak ingerküszöbét megüssék.

Mások szemetére vállalkozni

Elég volt a Kolozsvári Állami Magyar Színháztól a kutyasétáltató parkig sétálnom a Szamos mellett, hogy ráhangolódjak a szelektív hulladékgyűjtés témájára. Mintha pár éve "még csak" néhány gumiabroncsot és biciklivázat láttam volna a vízben – nyilván már akkor sem tetszett a dolog.


Topai Tibor Róbert persze rögtön felvilágosít, hogy gondoljak bele abba, ezek csak azok a szennyeződések, amelyek szemmel láthatóak. Az igazán káros anyagok ugyanis a vegyszerek, és a szemétből a talajba, onnan a folyóba kerülő káros anyagok. Ezeket pedig a folyó bármerre elviheti, termőföldektől ültetvényekig bárhová.

„A háztartási szemét átlag 40%-a szerves anyag – nyilván a vegetáriánusoknál pl. ez a mennyiség még nagyobb lehet. Ha ez kijut Patarétre és összekeveredik más hulladékokkal, akkor toxikus folyadékot hozhat létre. Az esőzések során ez a mérgező folyadék a Szamosba és más folyókba, patakokba kerül” – hívta fel a figyelmem a kertész. A csurgalékvíz jelentős szervesanyag-tartalma, toxikus összetevői miatt veszélyes hulladéknak számít és kezelést igényelne.

Ezért fontos különválasztani a hulladékot, mivel a Pataréthez hasonló szemétlerakók miatt a Greenpeace által a Szamosból vett laboratóriumi vizsgálatok alapján kimutatták, hogy az állati hulladékkal, fekáliával szennyezett, tisztítatlan szennyvíznek jelentős bakteriológiai és kémiai szennyezettsége van. De mi is írtunk már a pataréti szeméttavak helyzetéről, amelynek ammóniasav-koncentrációja 750-szeresen lépi túl a megengedett értéket és a klórtartalma 12,8-szorosan. Ugyanakkor a pataréti történethez megkerülhetetlen módon az is hozzátartozik, hogy itt több ezer ember él mélyszegénységben.

Kevesebb a szennyezés a komposztokkal

A Kolozsváron élő fiatal vállalkozónak több projektje fut egyszerre. Ebből az egyik a Pimp my garden nevű cég, amelynek komposztszolgáltatásának lényege, hogy akik ki szeretnék otthonukban alakítani a komposzthelyet, vagy le szeretnék adni valakinek az összegyűjtött szerves hulladékot, aki fel tudja azt dolgozni, segítséget nyújtson.

A kétkezű munkát is vállaló, fiatal cégvezető házhoz megy a komposztért, amihez tároló vödröt is biztosít. A komposzt ugyanis a kertész egyik szívügye. Úgy véli, ideje észrevenni a lábunk alatt lévő lehetőségeket. Sokféle föld van ugyanis, a komposztból lesz az egyik legjobb és ezzel, egy kis odafigyeléssel, még egy problémát is meg tudunk oldani - állítja.

GilisztákGiliszták


A szerves hulladékot lebontó mikroorganizmusok ott vannak a földben és Topai által a komposztáláshoz előszeretettel használt giliszták is. A kertész előzőleg félig lebontja a gilisztáknak a hulladékot, a munka további része az ő dolgukat. Megeszik, átdolgozzák és a világ egyik legjobb fajta földje lesz a végtermék. Ezt fel lehet használni a kertekben, de akár a tömbházakban is. Cserépbe és a hulladékból átalakított, kettévágott és lefestett palackokba ültethetünk gyógy- és fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket bele.

A kertész szerint nem véletlen ugyanis, hogy ahol giliszták vannak, ott a fű is zöld. „Nem hiába volt Charles Darwin is szerelmes a gilisztákba, mert, ahogy fent a méhek, úgy lent a giliszták miatt van élet” – emelte még ki Topai.


Jövőt gyermekeinknek akarjunk, a Föld el lesz nélkülünk is

„Azért vállaltam fel ezt a komposztálási programot, hogy a gyermekem még ki tudjon menni a zöldövezetekbe játszani, sőt, még az ő gyermekei is. Ha ezt így folytatjuk, a Föld marad (mert az szép lassan megoldja a magáét), mi pedig kipusztulunk” – érvelt. Hozzátette, ehhez viszont az kell, hogy valóban elkezdjük szelektíven gyűjteni a hulladékot. Aztán mindenki kivegye a részét és vagy komposztálja az organikus szemetét, vagy legalább elküldje olyan helyre, ahol azt feldolgozzák.

Topai Tibor Róbert és fiaTopai Tibor Róbert és fia


A komposzt gyakorlatilag a veteményestől a vendéglő kertjén át a tömbházak teraszáig szinte bárhol kialakítható. Az organikus hulladék földdel lefedve szagtalan, és igényekre szabottan bármilyen formátumban tárolható. A Cotton Club komposztjánál legalábbis a Szamos vize biztosan szagosabb. Topai azt is elmondta, hogy az Untoldnak és az Electric Castle-nek is felajánlották, hogy átveszik a biohulladékukat, de a fesztiválok nem tartottak rá igényt.

Hogyan indult?

Topai Tibor Róbert cége tulajdonképpen a Fenntartható Kolozsvár nevű mozgalomhoz (Sustenabil Cluj) csatlakozva működik: az ötlete is onnan eredeztethető, hogy a kertészt Mădă Hruban, a projekt vezetője azzal kereste meg két éve, hogy ők összegyűjtenék a szemetet, de az organikus hulladékkal nincs mit kezdeniük. Közösen kerestek rá hát megoldást, így a Sustenabil Cluj lebeszéli a vendéglőkkel, cégekkel, magánszemélyekkel, a cég pedig összegyűjti a komposztot.

T. T. Róbert és Mădă HrubanT. T. Róbert és Mădă Hruban


(A témához kapcsolódik, hogy Mădă Hruban következő terve, hogy a nagyváradi kezdeményezéshez hasonlóan Kolozsváron is csomagolásmentes boltot nyissanak. Ő egyébként jó ideje figyel arra, hogy semmiféle szemetet ne termeljen. Ezek a boltok pedig azért is fontosak, mivel feltételezik az egészséges és igényes termékeket.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >