2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kitiltják az egyszerhasználatos műanyagokat a Szent György Napokról és az Őszi Sokadalomról is

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2019. október 07. 12:49, utolsó frissítés: 16:16

Szelektív hulladékgyűjtés lesz a Székely Vágtán, Nagyváradon már idén is fa evőeszközt adtak a lacikonyhán. #zöldülünk


Szeptember 29-én zárult a közvitája annak a törvénytervezetnek a környezetvédelmi minisztérium honlapján, amely többek között azt írná elő, hogy 2020-tól a romániai nyilvános eseményeken kötelező legyen a szelektív hulladékgyűjtés, illetve kitiltanák az ilyen nagy rendezvényekről az egyszerhasználatos műanyagokat. A tervezetet ismertettük ebben a cikkben. Az intézkedés által potenciálisan érintett erdélyi szervezőcsapatokat kérdeztünk arról, szerintük föl van-e erre a reformra készülve az ország; ők maguk mindeddig alkalmaztak-e környezettudatos megoldásokat a rendezvényükön; mennyi hulladékot generáltak a rendezvényen a résztvevők/árusok/vendéglátósok összesen; valamint hogy tervezik-e, hogy javítanak a szelektív hulladékgyűjtési rendszerükön, illetve hogy kitiltják az egyszerhasználatos műanyagokat a rendezvényükről, függetlenül a szóban forgó törvénytervezetet elfogadásától.

"Többféle eszközzel igyekszünk a rendezvényeinken is alkalmazni és népszerűsíteni környezettudatos módszereket, beleértve az újrahasznosítási lehetőségeket és a szelektív hulladékgyűjtést is" - nyilatkozta a Transindexnek Barta Mónika, a többek között a PulzArt vagy a Szent György Napok szervezését is koordináló sepsiszentgyörgyi Városimázs Iroda vezetője. Az általuk szervezett rendezvényeken jövőre kitiltják az egyszerhasználatos műanyagokat, és javítanak a szelektív hulladékgyűjtési rendszerükön is: eddig ugyanis utólagos válogatás zajlott.

Sepsiszentgyörgy országos szinten élen jár a szelektív hulladékgyűjtés tekintetében, iskolákban is rendszeresen szerveznek szelektív hulladékgyűjtési versenyt, a város megnyerte már az Ecorom által szervezett országos versenyt, de a Romániai Municípiumok Szövetségének 2018-as versenyében is nyertesként került ki Sepsiszentgyörgy. Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszerének Fejlesztési Egyesülete (ADI-SIMD) adatai szerint pedig országos szinten a Top 3-ban benne vagyunk a szelektív hulladékgyűjtés szempontjából - hívta föl a figyelmet.

"Sepsiszentgyörgy Önkormányzata több városi rendezvény szervezője, így például a Szent György Napoknak, a Gyermeknapnak, az Őszi Vásárnak vagy a pulzArt kortárs művészeti fesztiválnak. A pulzArt fesztivál nemrég zárult le, és a programkínálatban többek között szerepelt egy kifejezetten az újrahasznosításra összpontosító műhelyfoglalkozás is. Sepsiszentgyörgy elmúlt tíz évének reklámmolinóiból készítettek fiatalok divatos hátizsákokat, válltáskákat. A környezetet kímélő, új költséghatékony megoldásokra fókuszáló foglalkozáson ugyanakkor nemcsak fiatalok vettek részt. Szintén a pulzArt keretében installációs pályázatot hirdettünk fiatalok számára, a három nyertes pályaműből kettő az újrahasznosítást, illetve a műanyag térhódítását tematizálta. Az idei Szent György Napok új helyszíne a kézműves söröknek és street food-nak helyet adó SzimPlatz elnevezésű tér. A Szimpla Sepsiszentgyörgy szervezésében zajló, mondhatni 'minifesztivál a fesztiválban' az újrahasznosítás népszerűsítését tűzte célul, arra szólítva fel az árusokat, hogy környezetkímélő módon, lebomló csomagolásban kínálják portékájukat, illetve az italfogyasztás is újratölthető, visszaváltható poharakban történt. A Gyermeknapból egy példát emelve ki, a Tega Köztisztasági Vállalat szokott egy, kifejezetten gyermekek számára kitalált foglalkozást tartani, ahol kisméretű, játék szelektív kukákba kell különválogatniuk a gyermekeknek a bedobandó szemetet" - sorolta Barta Mónika.
Mint elmondta, Sepsiszentgyörgyön tapasztalható egy folyamatosan erősődő civil mozgalom, melynek célja a környezet műanyag-mentesítése. Különböző csoportok alakultak a közösségi médiában, az önkormányzat által támogatott Com’ON Sepsi program keretében számos pályázatot nyújtottak be és nyertek is meg a lakók ebben a témakörben. Közvetlen környezetemben, ismerőseim körében is egyre hangsúlyosabban jelentkezik a környezettudatos gondolkodás, az alternatív megoldások keresése a műanyag-használatra - hívta föl a figyelmet.

Barta szerint a változás a mentalitáson múlik: "ha sikerül újrakonfigurálni a gondolkodásmódunkat, akkor nem látom akadályát – az emberek hozzá voltak szokva, hogy műanyagból esznek, műanyagban csomagolnak, műanyag-csomagolásból vásárolnak, de nem volt olyan rég az sem, amikor vászonszatyrokban vásároltunk, és üvegekben kaptuk a tejet és joghurtot, szóval ahhoz is hozzászoknak, hogy újból előkerüljenek a vászonszatyrok, és megehető pohárból fogyasszák el útközben a kávét, vagy otthonról vigyék magukkal a dobozt, amibe kimérik a sajtot, tejfölet. Ugyanakkor nagy szerepe van a felelősségteljes gondolkodásnak is. Talán a legnagyobb akadály, hogy nem vagyunk kellően tisztában azzal a veszéllyel, amely környezetünket, természetünket fenyegeti. Kicsit olyan ez, mint amikor úgy gondoljuk, hogy mi nem betegedhetünk le, és nem kell addig se orvoshoz mennünk, se megelőző módszereket alkalmaznunk, aztán, amikor bekövetkezik a baj, megijedünk és elkezdünk foglalkozni vele."

"Mindazoknak, akik rendezvények szervezésében veszünk részt, abban van felelősségünk, hogy megfelelő kereteket szabjunk. Úgy gondolom, erre Sepsiszentgyörgyön van nyitottság. Van még, ahová fejlődni ezen a téren, de jó úton indultunk el" - vélte Barta Mónika.

Idén egyébként a Szent György Napok fesztiválhétvégéjén 355 köbméter, az Őszi Vásáron 30 köbméter, míg a Gyermeknapon 13 köbméter szemetet szállítottak el a Tega köztisztasági vállalat autói.Jövőre szelektív hulladékgyűjtés lesz a Székely Vágtán is

Kovászna megye egyébként az a hely, ahol egy random falunapokon is jó eséllyel talál az ember szelektív gyűjtési lehetőséget - köszönhetően a megyében jól működő hulladékgazdálkodási rendszernek. Az ozsdolai falunapokon például már idén is mindenhol ki voltak téve a Tega Rt. nagyméretű átlátszó zsákjai az újrahasznosítható hulladéknak - és zömében valóban üdítős/sörös dobozokkal, PET-palackokkal teltek meg. Minden bizonnyal sokkal nehezebb egy olyan megyében tartott nyilvános rendezvényen megszervezni a szelektív gyűjtést, ahol még az infrastruktúra sincs teljesen kiépítve.

A maksai Óriáspince-tetőn szervezett, népszerű háromszéki lovasrendezvény és lóverseny, a Székely Vágta szervezői úgy gondolják, Románia nincs felkészülve egy olyan reformra, mint amit az ismertetett törvénytervezet javasol."Amennyire lehetett és a körülmények engedték, mi igyekeztünk környezettudatosan megrendezni a rendezvényt. A műanyagot idén sikerült kiiktatni azon vendéglátó egységektől, akik az ételt szállították a szervezőknek és versenyzőknek, illetve próbáltuk azt minél jobban lecsökkenteni a többi vendéglátós körében is. Célunk jövőre a műanyagot teljesen kiiktatni a vendéglátósok köréből is, továbbá bevezetni a szelektív hulladékgyűjtést" - nyilatkozta a Transindexnek Kiss Ildikó a szervezőcsapat részéről. Egy nyilvános rendezvény "kizöldítésének" legnagyobb akadálya, hogy nehéz tudatosítani a résztvevőkben, közönségben, hogy bár költségesebb a műanyagmentes életmód, de hosszú távon kifizetődőbb - vélte.

Idén a Székely Vágta 3 napja alatt összesen 110 köbméter hulladék termelődött.

Kitiltják az egyszerhasználatos műanyagot az Őszi Sokadalomról

Túl sok környezettudatos megoldást nem alkalmaztak eddig a kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom szervezői, viszont minden évben újrahasznosítják a rendezvény arculati anyagának egy részét, nem rendelnek minden évben újakat - tudtuk meg Ménessy Kinga Kitty sajtószóvivőtől.Az Őszi Sokadalom szervezői tervezik, hogy javítanak a szelektív hulladékgyűjtési rendszerükön (eddig is voltak kitéve újrahasznosítható hulladéknak szánt tárolók, főleg a lacikonyhák mellé), illetve jövőre biztosan kitiltják az egyszerhasználatos műanyagokat a rendezvényről - ez amúgy idén is tervben volt, de a konkrét kivitelezés több időt igényelt volna, amit nyár derekán már nem lehetett megoldani.

"Ahhoz, hogy a hulladékmennyiség csökkenjen, a rendezvényben résztvevő valamennyi szereplőnek (beszállító, szolgáltató stb.) környezettudatosnak kéne lennie. Amíg ez nem történik meg, a rendezvényt szervezők csak abban tudnak hatékonyak lenni, hogy megoldják a szelektív gyűjtést és ösztönözzék az érdeklődőket arra, hogy próbáljanak környezettudatosan viselkedni a rendezvényen" - vélte Ménessy, aki szerint szintén egyértelmű, hogy Románia nincs felkészülve még egy ilyan reformra.

2019-ben egyébként a kézdivásárhelyi városünnepkor 7.6 tonna hulladékot termeltek a résztvevők.

Komposztálható tányér és fa evőeszköz a Szent László Napokon


"A Szent László Napok szervezői számára a kezdetektől fontos volt a környezettudatosság, többször is ültettünk virágot, takarítottunk folyómedret, parkot, Váradtól Biharkeresztesig tartó tömeges biciklizéssel hívtuk fel népszerűsítettük a zöld közlekedést, és hívtuk fel a figyelmet a kerékpárút-hálózat bővítésének fontosságára. 2018-tól pedig még inkább középpontba került a zöld szemlélet. Ennek egyik kulcsa a több frakciós szelektív hulladékgyűjtés megszervezése volt előbb az Eco Bihar, majd idén az Ave Bihar cégekkel partnerségben. Arról pedig, hogy melyik kukába milyen szemét jár, tájékoztató tábla volt a kukákon, ugyanakkor a Facebookon és a helyi sajtóban is tartottunk tájékoztató kampányt, mint ahogy programfüzetünkben is kiemelten szerepelt. Természetesen a tájékoztatók ellenére sem mondhatjuk azt, hogy száz százalékos a szelektálás, de egyik évről a másikra is hatalmas a fejlődés" - áll a Szent László Napok sajtóirodájának válaszában.

A sör ugyan még idén is műanyag pohárban volt, de a bort a borudvarban egyénített fesztiválpohárban mérték, aki akarta, meg is vásárolhatta azt, mások csak „bérelték”. A lacikonyhákban eközben komposztálható tányérokban és fa evőeszközökkel kínálták a finomabbnál finomabb falatokat - közölte a sajtóiroda. "Idén már nem voltak szórólapok sem, programfüzet is kevesebb, inkább a közösségi portálokra, okostelefonos applikációkra hagyatkoztunk, s a szervezők is csak azt nyomtatták ki, ami elengedhetetlen volt" - hívták föl a figyelmet.

A fesztiválozók vásárolhattak Szent László Napok-os vászon szatyrot; tavaly és idén is volt Öko-sátor, ahol a hulladék-újrahasznosításról tudhattak meg érdekességeket a résztvevők, és ki is próbálhatták azt; a legkisebbek környezetvédelemmel kapcsolatos játékokat játszhattak, volt beszélgetés a fenntartható fejlődésről, és idén a fesztivál vendége volt Kump Edina környezetkutató, zero waste szakértő, aki a hulladékmentes életmód témában tartott előadást.A nagyváradi rendezvény szervezői szerint sincs felkészülve az ország egy ilyen reformra, "de valahol el kell kezdeni, és meg kellene oldani, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék szelektív feldolgozásra is kerüljön, mert ez gyakorlatilag sehol sem tart. A másik probléma, hogy a lakosság nagy részében nincs felelősségérzet, és környezettudatos nevelést sem kaptak. Generációváltásra van szükség, és már az óvodában elkezdett tudatos, folyamatos nevelésre, hogy ez valamikor beérjen, az elkövetkező 30-40 évben. Elindult egy folyamat ebben a vonatkozásban, de még az sem elég széleskörű ahhoz, hogy rövid-, illetve közepes távon valós változás következzék be anélkül, hogy jogszabályi környezettel kényszerítenék ezt ki. És természetesen mindehhez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra biztosítása, tehát össze is ért a kör."

"Célkitűzésünk, hogy évről évre zöldebb legyen a fesztiválunk. Az elmúlt három évben jelentősen csökkent a műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, poharak használata, jövőre pedig azt tervezzük, hogy a sörcsapoknál is egyszer használatos műanyag poharak helyett mosható, többször használatos poharak lesznek. El kell mondani ugyanakkor azt is, hogy sok esetben ellenállásba ütközünk az árusok részéről is, akiknek az érdekük inkább úgy kívánja, hogy az olcsó, egyszer használatos műanyagot használják a továbbiakban is, a drágább fa, papír eszközök költségeit pedig átterhelik a vásárlókra, akik a megnövelt árakra panaszkodnak. Tapasztalatunk továbbá, hogy sok árus nincs felkészülve – még a kézművesek körében sem –, hogy komposztálható csomagolóanyagba adja az árut. Mindenképp szemléletváltásra van szükség minden fél részéről, s ebben a kereskedőkön kívül a fesztiválozók részéről is nagyobb odafigyelésre számítunk, mint ahogy a hulladékgazdálkodást is magasabb szintre kell emelni" - összegez válaszában a sajtóiroda.

Eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy jó irányba haladnak, de további erőfeszítések kellenek az akarat és a kivitelezés terén egyaránt.

"Bízunk benne, hogy miután a környezetvédelem, a környezettudatosság, a zöld tudat egyre nagyobb teret kap a nyilvános térben, egyre szélesebb köröket tudunk megszólítani, és egyre 'zöldebbek' lesznek az erdélyi és partiumi fesztiválok is."

2019-ben 7150 kilogramm szemetet termeltek a Szent László Napokon.

Te mit kérsz jövőre a szervezőktől? Írd meg kommentben, vagy válassz:

Te mit kérsz jövőre a romániai fesztivál- és falunapszervezőktől?Idén a Double Rise-on is megnéztük, hogy mennyire figyel a fesztivál a környezetvédelemre:


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >