2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kalandpark, de hol - védett területen, fás legelő mellett?

B. D. T. B. D. T. 2019. október 09. 19:36, utolsó frissítés: 2019. október 11. 11:19

Évi 100 ezer látogatót vonzana a Sepsiszentgyörgy melletti Family Adventure Park - most petíció indult a helyszínéül kiszemelt, Honvéd-kút melletti erdő természetes állapotának megőrzéséért.


Aláírásgyűjtés indul Sepsiszentgyörgyön a Honvéd-kút melletti, legelőként nyilvántartott erdők természetes állapotának megőrzéséért. Mint ismeretes, Sepsiszentgyörgy önkormányzata erre a sugásfürdői területre tervez felépíteni egy 12 hektáron elterülő vidámparkot „Family Adventure Park” néven.

Az elképzelések szerint a létesítményben ajándékboltok, étterem, tó fölé nyúló üvegteraszos bár, mozi, játékterem, miniatűr város Guliver City néven, alpesi hullámvasút, tóba leereszkedő vizes felvonó, virtuális világutazást lehetővé tévő "szafari busz", kalandpark is helyet kapna. A 4,7 millió eurós beruházás a kezdeményezők szerint 16 hónap alatt tudna megvalósulni és jelentős számú turistát vonzana a városba nemcsak az országból, hanem külföldről is.

Fotók: Toró AttilaFotók: Toró Attila


"Tisztelt Polgármester úr és tisztelt tanácsosok! Mi, ezen petíció aláírói, kérjük, hogy a 284/2019-as tanácshatározattal elfogadott, szórakoztató, oktatási és sportcélú helyi fejlesztési program helyszíne NE a Honvéd-kút melletti, legelőként nyilvántartott erdők legyenek. Kérjük a Honvéd-kút melletti terület természetes állapotának megőrzését. Ugyanakkor javasoljuk a város vezetőségének, hogy olyan beruházásokat hagyjanak jóvá, amelyek a zöldövezetek, az erdők megőrzését biztosítják és ezzel párhuzamosan fejlesztik a várost. A közösség szempontjainak figyelembe vétele a jogállamiság egyik alapköve. Kérjük, hogy ezeket a város döntéshozói vegyék figyelembe" - áll a petícióban.

Toró Attila fotóművész, környezetvédő aktivista, a petíció egyik kezdeményezője nemrég közérdekű adatigényléssel kikérte a Family Adventure Park projekt teljes dokumentációját, ennek folyamatáról, illetve a tervezet tartalmáról részletesen beszámolt a sepsiszentgyorgy.info weboldalon.

A projekt közvitájával kapcsolatban Toró a következő észrevételeket fogalmazta meg:

- a lakosság tájékoztatása, és a tervezettel kapcsolatos közvita megszervezése nem volt megfelelő, mivel Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala "helyi napilapokban fizetett hirdetésként és a hivatal honlapján hozta nyilvánosságra, hogy szórakoztató oktatási és sport célú helyi program létrehozására készül Sepsiszentgyörgyön", ám a hirdetések félrevezetőek voltak, mivel "egy Sepsiszentgyörgyön létrehozandó szórakoztató oktatás és sport célú helyi fejlesztési programról és nem egy, a Hovéd-kút környékén megvalósítandó kalandparkról szólnak". A lakosság tehát nem ismerhette a megvalósítandó projekt valós helyszínét és célját.
- "úgy hirdették meg közvitára a projektet, hogy nem derül ki, hogy egy magáncég projektjét vagy egy önkormányzati programot kell Sepsiszentgyörgy lakossága véleményezzen".

A közmeghallgatás lezárulása után a helyi tanács szeptember 4-én zöld utat adott a projektnek - írja Toró.

Bár a terület legelőként van nyilvántartva a mezőgazdasági kataszterben, 60-70%-át a valóságban erdő borítja; egy közel 2 hektáros részt erdeifenyő, egy közel 6 hektáros részt pedig vegyes, tölgy- és bükkerdő - hívja fe a figyelmet a környezetvédő. Ráadásul a tervezett kalandpark területének körülbelül fele a Bodok-Barót Natura 2000 Madárvédelmi területtel van átfedésben.

Ez a terület inkább egy erdei tanösvény kialakítására lenne alkalmas; a kalandparknak egy másik helyszínt kellene keresni - szögezi le Toró. "A 12,8 hektáron elterülő változatos erdőstruktúra lehetővé tenné egy olyan erdei tanösvény kialakítását, ahol tömbösítve lehetne bemutatni az egymástól jól elkülönülő vegyes erdő - tölgy és bükk - erdeifenyő vagy a fiatal bükkből álló erdő változatos élővilágát. Ráadásként, kiegészítve mindezt egy európai ritkaságnak számító fás legelő bemutatásával is, az erdők szomszédságában található Nádas-pusztán. Erdély és Székelyföld fás legelői kimagasló ökológiai, kulturális és műemlék értékekkel bírnak, és mára már európai ritkaságnak számítanak. Ezeket nekünk is védenünk kellene" - hívja föl a figyelmet."Egy erdei tanösvény városközeli megvalósítása ösztönözhetné a természet szeretetének, védelmének igényét a fiatal generációkban is, valamint valós természetismeretet kínálhatna, az önkormányzat által most felkínált virtuális valóság helyett" - írja Toró Attila, utalva arra, hogy a tervezett kalandpark több létesítményében is 3D-s technológiával jelenítenék meg a látnivalókat.

A petíció kezdeményezői nem a tervezett beruházást ellenzik, hanem a kiválasztott helyszínt szeretnék megvédeni - derül ki az összefoglalóból.

Az aláírásgyűjtés október 10-én és 11-én, 11 és 18 óra között zajlik a Szabadság-téren, a Szent György szobor közelében, valamint a Sugás Áruház előtti téren, a Gróf Mikó Imre utca felőli bejárat közelében.

LátványtervLátványterv

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >