2020. május 29. péntekMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Premier Romániában: hamarosan drónnal gyűjtik össze a szemetet a Dunából

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2019. október 19. 16:58, utolsó frissítés: 2019. október 22. 11:09

A holland fejlesztésű WasteShark "felfalja" nemcsak a nagyobb, lebegő hulladékokat, hanem a mikroműanyagot és az olajat is.


Hallottál már a Waste Sharkról? A "szemétcápa" egy vízi takarítódrón, amelyet egy holland vállalat fejlesztett ki az utóbbi években. 2018-ban bocsátották piacra. Mostantól Romániában is működik egy ilyen drón, amelyet elsősorban a Duna vizének megtisztítására használnának.

A vízi drónt gyártó RanMarine Technology nevű vállalatot eredetileg Dél-Afrikában alapították 2015-ben, ám miután a hajózástechnikai startupok Mekkájában, Rotterdamban a PortXL-ben kaptak székhelyet, Hollandiába költöztek át. Richard Hardiman, a vállalat fokvárosi származású alapítója 2017-re fejlesztette ki a WasteSharkot, amelyet aztán a világ több kikötőjében sikeresen teszteltek.A vízi drónt a világ legnagyobb halfajáról, a cetcápáról minázták, és két fajtája van: a WasteShark, amely szemetet gyűjt a vízből, kémiai szennyeződéseket érzékel, de invazív növényzet eltávolítására is alkalmas; valamint a DataShark, amely folyamatosan gyűjti a vízminőségre vonatkozó adatokat - derül ki a vállalat bemutatkozó leírásából. A vízi robotok hatékonyak, hosszú élettartamúak, nem károsítják a vízi élővilágot, automata és emberi irányítással egyaránt tudnak működni, és nulla az üvegházhatású gázkibocsátásuk - írják. Az innovációs fejlesztésre az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs progarmjából is kaptak támogatást.


A "szemétcápákat" már a világ több nagyvárosában elkezdték alkalmazni, elsőként természetesen "szülővárosukban", Rotterdamban és a dél-afrikai Fokvárosban, de már Baltimore-ban és Dubajban is megtalálhatóak, illetve a nagy-britanniai vizekben.

Képesek a mikroműanyagot és az olajszennyeződést is "felzabálni", feltölthető akkumulátorral működnek, egyszerre nyolc órát tudnak úszni a vízen, és percenként kb. egy kilogramm szemetet nyelnek el - áll a WWF és a Sky Ocean Rescue közös közleményében. A szervezetek közösen indították el a "szemétcápákat" a nagy-britanniai vizeken, elsősorban a tengeri rezervátumok szennyezésének csökkentéséért.

Romániában a MaiMultVerde Egyesület vásárolt először egy WasteShark drónt a “Cu Apele Curate” (Tiszta vizekkel) nevű projekt keretében - számol be Green Report. A vízi drón 21.800 euróba került, és a jelenleg hozzáférhető legkorszerűbb technológiával szűri ki a vízben lebegő hulladékokat; egy nap alatt legtöbb 500 kilogramm szemetet tud összegyűjteni."A Duna vizének minőségét az összes mellékfolyója befolyásolja. Egy tiszta vízű, műanyagmentes Duna egy tiszta vízű Romániát feltételez, amelynek megvalósulásához szükség van mindannyiunk közreműködésére: állampolgárokéra, folyókért felelős hatóságokéra, civil szervezetekére, cégekére és a központi állami intézményekére. Rajtunk múlik, hogy beazonosítsuk és gyakorlatba ültessük a Duna vize műanyaggal történő szennyezésének megelőzésére és felszámolására alkalmas megoldásokat, beleértve azokat a technológiai innovációkat, amelyek fenntarthatóak, és hosszú távon is pozitív hatásúak" - nyilatkozta Doru Mitrana, a MaiMultVerde Egyesület elnöke.Az egyesület október 18-án, pénteken mutatta be a sajtónak a megvásárolt vízi drónt Bukarest központjában, a Dâmboviţa folyó partján - tudósít az Agerpres.Az esemény a Cu Apele Curate program öt hónapos működésének egyik kiemelt pontja volt; a programot a Lidl România és a MaiMultVerde Egyesület indította, partnerségben az Erőforrásközpont a Nyilvános Részvételért (Centrul de Resurse pentru Participare Publică - CeRe), a One World România la Şcoală és az Egyesület a Közösségi Kapcsolatokért (Asociaţia pentru Relaţii Comunitare - ARC) szervezetekkel.

A program megnyitó eseményén, Deltaszentgyörgyön száz önkéntes 5 tonna műanyag hulladékot gyűjtött össze a Duna-deltában, majd július-szeptemberben tíz dunamenti városban - Szörényváron (Drobeta Turnu Severin), Giurgiuban, Csernavodán, Zimniceán, Turnu Măgurelen, Galacon, Brăilában, Tulceán, Olteniţán és Călăraşiban - szerveztek hulladékgyűjtő és lakossági tájékoztató akciókat. Több mint 450 önkéntes bevonásával 7,2 tonna szemetet gyűjtöttek össze a Dunából, amelyből 6,5 tonnányi műanyag volt - számolt be az Agerpresnek Marta Popescu, a "Cu Apele Curate" programkoordinátora.

Popescu elmesélte, hogy már évek óta szerveznek hasonló takarítóakciókat, és állandóan keresték azokat a technológiákat, amelyekkel a munkájukat hatékonyabban tudnák végezni. Így fedezték fel a WasteSharkot, és úgy találták, megfelelő lesz számukra: eddig ugyanis csak nagyrészt partmenti takarítóakciókat végeztek biztonsági okokból. Próbálkoztak ugyan kajakkal a folyók közepéből is szemetet gyűjteni, de nem volt hatékony - mesélte.

A WasteSharkot elsősorban a programban résztvevő városokban fogják bevetni, majd jövőtől a Duna mellékfolyói mentén lévő városokba is elviszik. "Onnan ugyanis rengeteg szemét érkezik a Dunába" - magyarázta.

A vízi drón nem volt olcsó, de szerinte gyorsan megtérül a befektetett összeg, és persze az eredmények fogják majd visszaigazolni, mennyire érte meg a befektetés. Mindenképp hatékonyabb módja a hulladékgyűjtésnek, mint kézi erővel, hiszen bár az önkéntesek által összeszedett 7,2 tonna szemét soknak tűnik, ahhoz kell viszonyítani, hogy naponta a Dunából 4,2 tonna szemét kerül a Fekete-tengerbe - hívta föl a figyelmet.

"Ebből is látszik, hogy nagyon erős hangsúlyt kell fektetnünk a megelőzésre is" - tette hozzá Popescu. A program keretében a továbbiakban az érintett tíz városban a helyiek és az illetékes hatóságok bevonásával többek között kiértékelik és újragondolják a műanyag hulladék kezelésével, a vizek védelmével és a környezetvédelmi neveléssel kapcsolatos romániai közpolitikákat is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >