2020. május 29. péntekMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tej, újra visszaváltható üvegből? Álmodjunk fenntarthatóságról

B. D. T. B. D. T. 2019. november 26. 20:56, utolsó frissítés: 20:59

Esetleg a kistermelőket lehet rávenni ilyen eretnekségre; a két legnagyobb tejtermékgyártó Romániában továbbra is a műanyagra esküszik, tudtuk meg tőlük.


Ha ma valaki jelenleg az üzletből üvegben szeretne tejet vásárolni Romániában, akkor literéért pár lejjel többet fizethet, mintha műanyag palackban vagy dobozban venné. És még így sem nyugtathatja azzal a lelkiismeretét, hogy a körkörös gazdaságot erősíti ezzel a választásával, mert az üveget nem váltja vissza senki.

Persze, ha üveggyűjtőbe dobjuk, akkor elvileg újrahasznosításra kerül, hiszen az üveg az az anyag, amely megfelelően kezelve végtelen alkalommal újrahasznosítható. Az ideális mégis az lenne, ha minél kevesebb üvegnek kellene a költséges tisztítási és újrahasznosítási eljáráson végigmennie, ehelyett, ameddig lehetséges, a kimosott üvegeket kellene újratölteni. Sajnos, még az egyszerűbben tisztítható ásványvizes üvegeket sem lehet sok esetben visszaváltani, mit várunk akkor a tejipartól? - kérdezhetnénk.

30, de talán 25 éve is működött még a tejesüveg-visszaváltás rendszere Romániában. Fun fact: az egyliteres, zömök, kereknyakú üvegeknek olyan, szintén újrahaszálható dugója volt, ami pontosan illett a fürdőkádak lefolyójába. Régi házak pincéjében a legalsó polcon még talán megtalálható a megrögzött gyűjtő nagypapák és nagymamák révén az egész kollekció: a tejesüvegek voltak a legmagasabbak, a kefiresek a közepesek, a joghurtos meg tejföles üvegek voltak a legalacsonyabbak, viszont zömökebbek, mint a kefiresek. Ma már csak kuriózum egy-egy ilyen "aranykori" üveg.

Most, ha valaki üvegben szeretné megvásárolni a tejtermékeket, az üzletekben van néhány üveges joghurt vagy tej, de az üveg maga nem visszaváltható.


Kis manufaktúrák látnak el ilyen termékekkel egy-egy jellemzően nagyvárosi, környezettudatos, jó anyagi helyzetben lévő kliensszegmenst.Székelyföldön vannak jobb opciók is: falun a szomszédtól lehet vásárolni tejet (igaz, jellemzően üresen maradt PET-palackban szokás ezt tenni), és minden városban működik a "vastehén-hálózat" (azaz a helyi termelésű, nyers tejjel feltöltött tejautomaták), ahonnan ki-ki amiben akarja, abba tölti a megvásárolt tejet - jellemzően szintén kiürült és kiöblített, 2 literes PET-palackba.

Az üveges tej és a visszaválthatóság azonban még nem olyan tömeges vásárlói igény Romániában, amire a gyártók rámozdulnának. Nem úgy, mint például Nagy-Britanniában, ahol körülbelül két éve reneszánsza van az "igazi üveg" tejesüvegnek és a tejesembereknek, akik ajtóról ajtóra kihordják a tejet, és elviszik az üres üveget. Sokan nevezték meg a fogyasztói szokásokban látványosan érezhető tendencia forrásaként sir David Attenborough Kék Bolygó 2 (Blue Planet II) című ismeretterjesztő dokumentumfilmjét, amely úgy tűnik, nagyon hatékonyan tudatosította az emberekben az egyszerhasználatos műanyagok élővilágra gyakorolt katasztrofális hatásait.

Jellemzően a tradicionális kis manufaktúrák tudták így növelni klienskörüket, amelynek nemcsak az a fontos, hogy üvegben kapja a terméket, hanem az egész csomag: kistermelők támogatása, a helyi gazdaság erősítése, tradicionális és/vagy ökologikus/állatbarát/környezetbarát állattenyésztés támogatása a nagyiparival szemben.Ugyanakkor a nagyobb gyártók is rámozdultak a témára, az egyik nagyvállalat évek óta sikeresen működteti rendeléses alapú szolgáltatását, elsősorban üveges tej házhoz szállítását (milk&more). A brit fogyasztókat a környezettudatos választásban egy honlap is segíti, a findmeamilkman.net (Találj nekem tejesembert).

Főleg az olyan brit családok térnek át (vagy vissza) a tejesüvegre, amelyek a millenáris generációhoz tartoznak - írja az Evening Standard. A közintézmények ugyancsak rámozdultak a műanyagmentesítésre, például a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service) egyes kórházaiban is többek között áttértek üveges tejre.Mi a helyzet Romániában?

A romániai tejtermékpiac termékkínálata jelenleg hatalmas, és egyre bővül, megjelentek és egyre népszerűbbek a bio és öko címkével ellátott terméktípusok is. A csomagolás azonban nagyrészt műanyag.

Romániai gyártóknál érdeklődtünk, szerepel-e a terméklistájukon üvegben árult tejtermék; ha van ilyen termékük, az üveg visszaváltható-e; illetve ha nincsen, tervezik-e az üvegcsomagolás visszavezetését a kínálatukba? Arra is rákérdeztünk, van-e különbség az üvegben, illetve műanyagban árusított termékek ára között, tervezik-e a következő években a műanyag csomagolás részarányának fokozatos és állandó csökkentését, illetve a klienseik részéről mutatkozik-e igény arra, hogy inkább vásárolnának tejtermékeket visszaváltható üvegben.

Jelen pillanatban Romániában nem árusítunk üvegben joghurtot, bár van rá javaslat a piac részéről, és ez természetesen egy olyan lehetőség, amelyet mi is elemzünk - áll a Danone cégcsoport részéről érkezett válaszlevélben.

A Danone elismeri, hogy a műanyag használata globális szintű problémát jelent, sőt, tudatában vannak annak is, hogy "mindannyiunknak szerepünk van" abban, hogy valami változzon ezen a téren. "Felelősségünk van abban, hogy a bolygónk erőforrásait megőrizzük és védjük, és ez egy olyan dolog, ami a Danone vállalatnak a DNS-ébe van írva már évtizedek óta" - írják.

"Pontosabban globálisan elköteleztük magunkat a körkörös gazdaságra való áttérés folyamatának felgyorsítása, azaz a használt anyagok újrahasznosítása mellett. Például 2017-től kezdődően az általunk használt csomagolás 86%-a újrahasználható, reciklálható vagy komposztálható, és az a célunk, hogy ez 100%-ra növekedjen 2025-ig. Továbbá az általunk használt műanyag 41%-a reciklált anyag, összehasonlításképpen globális szinten ez az arány csupán 10%" - írja a Danone.

Romániában is ugyanezek a prioritásaik, és olyan pozitív példákat igyekeznek népszerűsíteni, mint a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése, a Tetra-Pack típusú csomagolások használata, ugyanakkor a bukaresti Danone-gyárban működik egy Zero Waste nevű programjuk is. Fontosnak tartják a szerves hulladék megfelelő kezelését is, ebben a tekintetben van egy partnerük, amely biomasszával foglalkozik - derül ki az Ana Pujina kommunikációs koordinátor által szignált válaszlevélből.

A Lactalis csoport portfóliójába tartozó tejipari vállalatok - az Albalact, LaDorna és a Covalact - szintén csak kartonba vagy műanyagba csomagolt termékeket árusítanak.

"Ezek a csomagolóanyagok szelektíven gyűjthetők és reciklálhatók, ha a fogyasztónak hozzáférése van egy működő szelektív hulladékgyűjtési és újrahasznosítási rendszerhez" - mutatnak rá.

Az utóbbi években a környezetvédelmi erőfeszítéseknek és a törvényes szabályozásoknak köszönhetően a környezetszennyező csomagolások fogyasztásának csökkentése, szelektív gyűjtése és újrahasznosítása állandóan előtérben van a vállalatcsoport számára is. "Csomagolásgyártó partnereikkel közösen - amelyek elkezdtek befektetni könnyebben újrahasznosítható, kevésbé környezetszennyező vagy biológiailag lebomló anyagok kifejlesztésébe - próbáljuk a jövő számára a legmegfelelőbb csomagolási módszereket beazonosítani, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a környezetszennyezés csökkentéséhez (mind a gyártási folyamat során bekövetkező széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez, mind a környezetben való előfordulásuk csökkentéséhez)" - áll a Lactalis válaszában.

"Egyetértünk azzal, hogy a műanyag csökkentése lényeges a természet védelme érdekében, tekintve hogy a műanyaggyártás jelen pillanatban globális szinten óriási. Ám úgy hisszük, hogy a műanyag helyettesítésének megoldását környezetbarátabb csomagolási megoldásokkal meg kell duplázni egy valódi, koherens és folyamatos szelektív gyűjtési és újrahasznosítási rendszerrel" - vélik.

Az üveg nem kevésbé szennyező, mint a műanyag, sőt ellenkezőleg, a legrezisztensebb hulladék, amit az emberek termelnek, mivel többmillió év alatt bomlik le - írja a Lactalis. A következő a sorban a PET-palack, amely mintegy ezer éves élettartamú - teszik hozzá.

Elismerik ugyanakkor, hogy az üveg olcsóbban, kevesebb energiaráfordítással és többször újrahasznosítható anélkül, hogy veszítene minőségéből. Azonban egy jól pontra tett begyűjtési és újrahasznosítási rendszer nélkül az üveg ugyanúgy szennyezi a környezetet, mint a műanyag - figyelmeztetnek. Még a lebomló anyagok is környezetszennyezőek, ha nem megfelelően gyűjtik és komposztálják őket; ezért a Lactalis már régóta azon dolgozik partnereivel együtt, hogy a hulladék helyes szelektív gyűjtését, újrahasznosítását népszerűsítse a fogyasztók körében, és további partnerségeket tervez annak érdekében, hogy a csomagolóanyagok szelektív gyűjtést és újrahasznosítást bátorítsa, hogy ezek ne kerüljenek a természetbe. "A szelektív gyűjtés és újrahasznosítés a műanyag fogyasztásának csökkentése mellett egy nagyon fontos pont marad a környezetvédelmi stratégiában" - zárul a Raluca Balota, az Albalact PR- és kommunikációs menedzsere által küldött válaszlevél.

Csomagolásmentesség: megállíthatatlan trend

A fogyasztói szokások azonban lassan, de biztosan nálunk is változnak. Egyre nagyobb az igény Romániában is a lakossági hulladék mennyiségének csökkentésére, és itt elsősorban a sokszor fölösleges, a termékek túlcsomagolásából származó szemét kiiktatására gondolhatunk. A csomagolásmentes boltok megjelenése remélhetőleg nemcsak múló divat, hanem egy átfogóbb változás kezdetének jele ebben a tekintetben.

A tejtermékek esetében is - a brit példa alapján is - azt a tanulságot vonhatjuk le: ha üveg-visszaválthatóságot szeretnénk, nincs mire várni a nagyvállalatok részéről. Az üveggel már dolgozó kisebb gyártók viszont feltehetően továbbmennek a megkezdett úton, és előbb-utóbb visszaválthatóvá teszik a csomagolást.

Addig is, támogassuk a helyi kistermelőket azzal, hogy tőlük vásárolunk.

És reménykedjünk: hátha valaki egyszercsak megcsinálja az erdélyi Vastehen.ro-t és a Tejesember.ro-t! :)

Címoldali fotó: facebook.com/cotteswolddairy

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >