2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hulladékmentes csomagolási trükköket lestünk el karácsonyra a Nekünk Zöldön

Birtalan Albert 2019. december 17. 13:31, utolsó frissítés: 2019. december 18. 10:42

Az alternatív csomagolóanyagok bemutatása mellett azt is megtudhattuk, hogy az élő- vagy inkább a műfenyő a környezetbarát választás.


Az EMKISZ (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete) szervezésében Balog Boros Enikő, zerowaste (hulladékmentesség) boltot üzemeltető szakember tartott műhelyfoglalkozást vasárnap délután a Heltai FolkCenterben. A résztvevők olyan lehetőségeket ismerhettek meg, amelyek által az ajándékok hulladék nélkül kerülhetnek a fa alá.

A szakértő szerint fontos tudatosan gazdálkodni a papírral, hiszen karácsonyhoz közeledve a legtöbb fejlődő országban hatalmas mennyiségű csomagolóanyagot adnak el. Az Egyesült Királyságban például a magyarországi WWF tájékoztatása szerint annyi csomagolópapírt használnak el az emberek csupán decemberben, mint amennyivel kilencszer körbe tekerhetnénk az Egyenlítőt. Habár a számok elenyészőbbek, magyarországi mérések szerint is 15-20 százalékkal nő ebben az időszakban a csomagolópapírra való kereslet. Az Eurostat adatai szerint 2016-ban egy átlagos EU-s állampolgár évente átlagosan 170 kg csomagolásból származó hulladékot termel, a legtöbbet a németországiak 221 kg-ot, míg a legkevesebbet a horvátok 55 kg-ot. Egy romániai állampolgár nagyjából 80 kg-ot.

Alternatívák a papírra

A szakértő úgy látja, mivel manapság igen népszerű a minimalista és vintage stílus, így tökéletes csomagolóanyag válhat régi újságpapírokból, kották lapjaiból, régi térképekből vagy épp képregényekből. Ezekkel sokkal bensőségesebbé válhat maga az ajándékozás is, hiszen emléket is adhatunk a meglepetés mellé.


A fotókat Bethlendi Tamás készítette. A fotókat Bethlendi Tamás készítette.


Az újrahasznosított papírból készült csomagolópapír vagy ajándéktáska szintén teret ad a kreativitásnak. Feldobhatjuk őket különböző pecsétnyomókkal, vagy ragaszthatunk is rájuk gombokat, fenyőágakat, vagy épp szárított gyümölcsöket.
Furoshiki kendőkötési technikák

Balog Boros Enikő szerint az egyik legjobb módja a környezettudatos csomagolásnak az, ha kendővel borítjuk be az ajándékunkat. A Furoshiki olyan japán kötési technika, amellyel könnyen és helytakarékosan csomagolhatjuk össze holmijainkat. Mára a hulladékmentességre törekvők körében vált egyre népszerűbbé.


Ha hulladékmentességről beszélünk, akkor az élő vagy a műfenyő a befutó?

A résztvevők közül többen is kíváncsiak voltak arra, hogy a szakértő szerint hosszútávon melyik a kevésbé rossz választás. Balog Boros Enikő elmondta, hogy ő csakis kertészetből vásárol fenyőfát, még akkor is, ha ezek jóval drágábbak. Érdemes megbízható faárusokat keresni, hiszen az erre a célra termesztett fák nem jelentenek megterhelést a környezet számára, ellenben a műfenyővel például, amelynek 500 év a lebomlási ideje.

A műhely zárásaként a szakértő elmondta, hogy szerinte a környezettudatos életmódban az aranyközéputat kell megtalálnunk. „A mindennapokban nagyon nehéz helytállni, pláne egy akkora városban, mint Kolozsvár. Még ha néha be is csúszik néhány zacskó, azt ellensúlyozhatjuk azzal, hogy addig használjuk őket, amíg el nem szakadnak” – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >