2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A világ első állama, ahol betiltották a naptejet

B. D. T. B. D. T. 2020. január 03. 10:47, utolsó frissítés: 2020. január 13. 11:28

A betiltott összetevők mindegyike régóta ismert környezetszennyező anyag, és "legtöbbjük hihetetlen módon mérgező", elsősorban a fiatal korallok számára.


2020. január 1-től egy kis csendes-óceáni szigetállam, Palau betiltotta a napvédő krémek használatát a korallzátonyok és a tengeri élővilág védelmében. Az intézkedést még 2018-ban javasolták, de most lépett életbe. A szigetcsoporton tilos olyan termékeket használni és forgalmazni, amelyek egy 11-es tiltólistán szereplő bármely vegyi anyagot tartalmazzák - számol be a BBC.
A turistáktól ezeket a termékeket elkobozzák, a tilalom ellenére ilyen árut forgalmazó kereskedőket pedig akár ezer dolláros pénzbüntetéssel sújtják.A palaui illetékesek közleményben tudatták, hogy a tiltott szerek listáján szerepel az oxibenzon, az octocrylene, triclosan, különböző parabének, amelyek tudományos kutatások szerint rendkívül károsak a korallzátonyok ökoszisztémáira. A tiltólistára újabb anyagok kerülhetnek fel a továbbiakban, amennyiben azokról bebizonyosodik, hogy károsak a természetre. A kormány ugyanakkor engedélyezi továbbra is, sőt bátorítja a "korallbarát" napvédők használatát. Az egyik ilyen terméket egy fiatal palaui vállalkozó gyártja - emeli ki a közlemény.

A Twitteren valósággal robbant a hír; nagyon sokan üdvözölték a döntést, és méltatták a szigetország kormányát, hogy meghozta ezt a történelmi döntést.


A kis szigetországnak mindössze 20 ezer lakója van, és népszerű turisztikai desztinációnak számít főleg a merülőbúvárkodás kedvelői körében. A szigetcsoport Rock Islands nevű szigetének Déli-lagúnája az UNESCO Világörökség része.

Statisztikák szerint évente mintegy 6-14 ezer tonna (!) napvédő krémet mosnak bele a testükről az emberek a tengerben, amely aztán a korallzátonyokba is beszivárog.

Miért káros a korallokra (és ránk) a naptej?

A napvédő krémek nagy része oxibenzont és oktinoxátot tartalmaz, amelyek túl azon, hogy a természetes környezetet, az élővilágot károsítják, az emberi egészségre is ártalmasak lehetnek: előbbi ösztrogénként viselkedik a testünkben, allergizálhat, és felhalmozódik az emberi szervezetben, a második pedig szintén felhalmozódó, nehezen bomló, amely állatkísérletek szerint hat a pajzsmirigyhormonokra és a szaporító szervekre. Emiatt különösen kisgyermekek és terhes nők esetében érdemes óvatosnak lenni ezzel az anyaggal - írja a naptejek összetevőiről közölt tájékoztatójában a Greenpeace.

Az oxibenzon a fiatal korallokat öngyilkosságba kergeti, a felnőtt példányokat súlyosan károsítja, ezzel világszerte hozzájárul a korallzátonyok pusztulásához. Erről már öt éve tudományos cikket publikáltak az Archives of Environmental Contamination and Toxicology című folyóiratban. Az ezt vizsgáló nemzetközi kutatócsapatot vezető Craig Downs, a virginiai Haereticus Environmental Laboratory tudományos szervezet munkatársa szerint az eredmények magyarázatot adnak rá, hogy a tudósok miért nem találnak fiatal korallokat az üdülőhelyekhez közeli korallzátonyoknál - ismerteti az Index.

A világszerte 3500 fényvédőmárkában megtalálható oxibenzon megváltoztatja a korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű korallfehéredésre. Endokrinromboló anyagként viselkedve arra készteti a fiatal korallokat, hogy - saját vázukba befalazva magukat - elpusztuljanak.

Az oktinoxát ugyancsak hozzájárulhat a korallfehéredéshez, írja a 24.hu.

Egy ország, amely hagyná az óceánt meggyógyulni

Tommy Remengesau, a Palau szigetcsoport államelnöke leszögezte, az intézkedésre azért van szükség, mert mindannyian a környezetünk részei vagyunk, ezért tisztelnünk kell azt, hiszen az "az élet forrása".

A Nemzetközi Korallzátony Alapítvány (International Coral Reef Foundation) üdvözölte az intézkedést, és rámutatott: a betiltott vegyi anyagok mindegyike régóta ismert környezetszennyező anyag, és "legtöbbjük hihetetlen módon mérgező számos vadon élő faj fiatal példányaira".

Remengesau az AFP hírügynökségnek elmondta, toxikus naptej-összetevőket találtak a kutatók Palau veszélyeztetett, fontos élőhelyein és az ott élő fajok példányainak szöveteiben is. "Amikor a tudomány közli, hogy egy gyakorlat káros a korallzátonyokra, a halpopulációkra, vagy magára az óceánra, a polgáraink odafigyelnek erre, és ugyanígy tesznek a látogatóink is"- szögezte le az elnök.

"Nem bánjuk, hogy az első állam vagyunk, amely betiltja ezeket a kemikáliákat, sőt mindenhol hirdetjük ennek fontosságát" - mondta az államelnök.

A naptejtilalom mellett érvénybe lépett január 1-től egy másik természetvédelmi intézkedés is, amely értelmében a szigetek tengeri területeinek 80%-án betiltják a halászatot, bányászatot és más emberi tevékenységeket. A rezervátummá nyilvánított terület mintegy 500 ezer négyzetkilométert fed le. A törvény ezzel együtt arra kötelezi a külföldi halászhajókat, hogy csupán egy jól körülhatárolt területen halászhassanak, utána ki kell kötniük Palauban, és exportadót kell fizetniük a fogások után.

Umiich Sengebau környezetvédelmi miniszter szerint a jogszabály azt hivatott biztosítani, hogy elsősorban a helyiek fogyasztása élvezzen elsőbbséget, mielőtt a halak exportra kerülnek. Remengesau leszögezte, több év masszív kereskedelmi halászat után a Csendes-óceánban számos halfaj populációja vészesen lecsökkent, a halászati tiltás pedig szükséges annak érdekében, hogy "hagyjuk az óceánt meggyógyulni" - írja a The Telegraph.Újabb országok tiltják hamarosan be a naptejeket

A következő szigetcsoport, ahol a naptejekre vonatkozó tiltás érvénybe lép, az Egyesült Államokhoz tartozó Virgin-szigetek. Itt 2020. márciusától tilos naptejeket használni és forgalmazni. Ugyancsak betiltja a közeljövőben az ilyen termékeket a holland fennhatóság alá tartozó, Karib-tengeri Bonaire-sziget, 2021-től pedig a Hawaii-szigeteken is tilos lesz a használatuk és árusításuk.

A naptejgyártók is próbálnak alkalmazkodni az egyre környezettudatosabb vásárlói igényekhez. Míg 2013-ban a szakértői vizsgálatok még a naptejek 75%-ánál találtak veszélyes kémiai vegyületeket az összetevők között, 2018-ban ez az arány 50%-ra csökkent - írja a BBC.

Címoldali fotó: Ban Toxic Sunscreens Hawaii

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >