2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyetértés van, megoldás még nincs a kolozsvári repülőtér zajszennyezésének ügyében

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. január 17. 15:47, utolsó frissítés: 15:48

Egyre forgalmasabb és ennek köszönhetően egyre zajosabb is a kolozsvári nemzetközi repülőtér. A megyei tanács alelnöke egyetért a panaszosokkal, de csak hosszú távon ígér változásokat.


Kolozsváron egyre többen panaszkodnak a repülőgépek okozta zajszennyezésre. A kolozsvári nemzetközi repülőtér forgalma évről évre folyamatosan emelkedik: 2018-ban 2,8 millió utas fordult meg itt, amivel Közép-Kelet Európa egyik leggyorsabban fejlődő légikikötőjévé vált. Ezzel párhuzamosan viszont a zaj mértéke is nőtt, mivel egyrészt a repülőtér légi útvonalai a város fölött haladnak át, másrészt a lakossági panasz szerint az éjszakai forgalom többszörösen túllépi a megengedett határt.

Kolozsvár egyes negyedeinek lakói megelégelték a zajt és petíciót írtak alá, amelyet a reptér vezetőségén kívül több illetékes intézményhez, így a megyei tanácshoz is eljuttattak.A petíciót aláíró, a több mint 100 panaszos lakos arra kérte az intézményvezetőket, hogy a zaj mértékét csökkentsék le legalább a törvényesen megengedett értékek szintjére, ugyanis méréseik szerint ezt jelenleg jóval meghaladják. Szamosfalva, Mărăști, Tóköz, Györgyfalvi, Tisztviselőtelep, Belváros, Hajnalnegyed, Dónátnegyed, Békás negyed lakosai a közösségi médiában, a „"Nu ne mai zburați somnul (Ne repítsétek el az álmunk)"” címmel létrehozott Facebook-oldalukon közzétett méréseikre hivatkoznak, ahol az látható, hogy az éjszakai járatok akár kilencszeresen is túlléphetik a megengedett zajszintet, mivel a légi folyósok jelenleg főleg a város felett haladnak át.

A lakók képviselői által megfogalmazott beadvány szerint a lakóházak feletti légi forgalom 2014 óta legkevesebb 370%-kal emelkedett, és éjszaka - a jóváhagyott 10% helyett - a leszállások 90%-a szintén a lakott területek felett zajlik. Azt is felróják, hogy a reptér ráadásul a kifutópálya meghosszabbítására törekszik, ami lehetővé tenné nagyobb, négymotoros gépek felszállását is, ami a lakosok szerint csak tovább rontana a helyzeten.

A törvényes rendelkezések alapján a kolozsvári nemzetközi repülőtér 2014-ben, majd 2017-ben elkészítette a zajvédelmi cselekvési tervét (zajtérképeket és zajterhelési jelentéseket). Ezt a stratégiát a környezetvédelmi ügynökség műszaki bizottságában is megvitatták és jóváhagyták, majd a Kolozs Megyei Tanács is elfogadta. A repülőtér következő zajvédelmi stratégiájának kidolgozása 2022-ben lesz esedékes, tudtuk meg.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.


Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke megkeresésünkre elmondta, a repülőtér általi zajszennyezés kérdése rendkívül fontos a megyei önkormányzat számára. Álláspontjuk az, hogy a jogszabályokat és normákat betartva meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a repülőtér üzemeltetése és a lakosság egészséges környezethez való jogának szavatolása között.

„A Kolozs Megyei Tanács támogatja a "Ne repítsétek el az álmunk" kezdeményezést, viszont a megyei önkormányzatnak nincs szabályozási joga a a légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) felett, viszont civilként is támogatom a kezdeményezést” – mondta el Vákár.Közlése szerint a repülőtér képviselői korábban megkeresték a ROMATSA-t, évekkel ezelőtt maga az alelnök is, viszont a repülőtér esetében lényeges változás nem történt, Vákár kérésére még válasz sem érkezett.

„A város lakói joggal várják el, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk, hogy a reptér üzemelése során a lehető legkevesebb környezeti ártalom érje őket. Nyitottak vagyunk minden ésszerű javaslat megvitatására és megvalósítására” – szögezte el érdeklődésünkre. Hozzátette, támogatni fogja, hogy a témában felvetődő kulcsfontosságú kérdéseket a légiközlekedési és a környezetvédelmi munkacsoporton belül megvitassák – méghozzá a lakossági visszajelzések figyelembe vételével, és a parlamenti képviselőkkel is egyeztettek a légi útvonalak módosításáról. A tanács alelnöke beszélt pilótákkal is, akik nem látták gazdaságilag problémásnak, hogy ne a város felett, hanem 20-30 km-re arrébb közlekedjenek.

Vannak jó példák is

Vákár István az éjszakai zajszennyezéssel kapcsolatban megfontolandó példának tartja a Budapesten tavaly augusztusban bevezetett fel- és leszállási tilalmat, amely a mélyalvási időszakban (vagyis éjfél és hajnali 5 óra között) korlátozná a repülést. Hasonló korlátozásokat több nagy európai reptéren – mint Varsó, Prága, London, Berlin, Frankfurt is – bevezettek már, és ezeknek megszegése zajvédelmi bírságot von maga után. Az alelnök tudomása szerint a kolozsvári nemzetközi repülőtér is kapott már bírságot a repülési korlátozás túllépése miatt, viszont „úgy tűnik, hogy a kolozsvári nemzetközi repülőtérnek a bírságok ellenére is megéri” ez a tevékenység.

A Kolozs Megyei Tanács alelnöke arról is tájékoztatott, hogy kérelmeztek egy új cselekvési tervet a repülőtértől a zaj csökkentése érdekében, ami többek között tartalmazza az új járatok éjszakai korlátozását és az éjszakai intervallumon (23:00-07:00) kívüli bevezetését, illetve azt is, hogy az éjszakai mozgások száma ne haladja meg az évi átlag 4500 műveletet.

Felszállások iránya az éjszakai órákbanFelszállások iránya az éjszakai órákban


Egyelőre nincs pénz a kifutópálya meghosszabbítására

A "Ne repítsétek el az álmunk" csoport által is megfogalmazott, a kifutópálya meghosszabbítására vonatkozó felvetés kapcsán Vákár viszont más állásponton van. Leszögezte, ez a beruházás Kolozs megye fejlesztési stratégiájának szerves része. A jogszabályoknak megfelelően a megyei önkormányzat elindította az érintett telkek kisajátítását, viszont a Szamos elterelésének ügyében a vízügyi igazgatóság az illetékes hatóság, és az évek óta húzódó procedúra anyagi okok miatt stagnál.

„Az RMDSZ minden kormánynál javasolta, hogy iktassa be a költségvetésébe a kifutópálya meghosszabbításához szükséges lépéseket, hogy az a munka, ami el van tervezve - a területek részben ki vannak sajátítva, az útvonal meg van határozva - elkezdődhessen, de úgy néz ki, eddig nem volt olyan kormány, amely anyagilag is támogatta volna” – fejtette ki.

A kolozsvári nemzetközi repülőtér a kifutópálya meghosszabbítására vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány beszerzési eljárását már elindította, mivel a kifutópálya terjedelme jelenleg nem teszi lehetővé az A321-es típusú repülőgépek korlátozások nélküli le- és felszállását. Vákár szerint a kifutópálya meghosszabbítása éppen hogy a zajterhelést is csökkentené, mert az új generációs repülőgépek, például az Airbus A321neo modellek közel 50%-kal csendesebbek és a nitrogén-oxid-kibocsátásuk is feleannyi, mint a korábbi típusoké.

Kérdéseinkkel megkerestük a repülőtér vezetőségét is, de egyelőre nem érkezett tőlük válasz. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >