2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Világszerte több százezer fiatal ment ki a klímatüntetésre. Greta Thunberg bákói tüntetésről osztott meg képet

2019. november 30. 15:42, utolsó frissítés: 15:48

Pénteken volt világszerte a Black Friday (kivéve Romániában, ugye, ahol az EMAG után igazodnak többnyire a boltok, és korábban tartják), de ennek alkalmából nemcsak a kereskedelmi egységek mozdultak meg, hanem a klímatüntetők is világszerte. Nem véletlenül, a Black Friday mára gyakorlatilag a "fogyasztás ünnepévé" vált, a túlfogyasztás pedig az egyik súlyos ok, ami miatt a klímaváltozés felgyorsult.

A legnagyobb számban Madridban mozdultak meg a többnyire fiatal résztvevők, itt lesz ugyanis hamarosan az ENSZ klímacsúcsa, de hatalmas számban vonultak ki például Sydneyben vagy Lisszabonban is, ahol például a Fridays for Future mozgalom alapítója, a 16 éves svéd klímaaktivista, Greta Thunberg is csatlakozott a tüntetőkhöz.

A fiatalok nagyobb odafigyelést követelnek a politikumtól a klímaváltozás hatásainak kivédésre és megelőzésére.

A mozgalom villámgyorsan körbefutott a Földön, és ma már nagyvárosok százaiban tüntetnek tízezrek minden pénteken azért, hogy a befolyásos közszereplők és üzletemberek vegyék komolyan a természet pusztulásából fakadó veszélyeket.

Az ENSZ hétfőn jelentette be, hogy az eredetileg kitűzött cél, miszerint 2100-ra ne növekedjen 1,5 illetve 2 Celsius foknál többet a föld átlaghőmérséklete, egyre inkább lehetetlennek tűnik, vagyis jelenleg rosszabbul állunk a klímaváltozás elleni harcban, mint valaha, a fiatalok pedig pont emiatt érzik úgy, hogy a világ nagyhatalmainak vezetői semmit nem tesznek azért, hogy a katasztrófa ne következzen be.

A tüntetésre amúgy Kelet-Európában is több helyen sor került, Budapesten sok ezren vonultak utcára, de itthon is megmozdultak a nagyvárosokban. Erre maga Greta Thunberg is felfigyelt, aki a bákói tüntetésről osztott meg a közösségi médiában képet.

(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >