2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Száz kilogrammnál is több szemetet találtak egy partra vetődött ámbráscet tetemében

2019. december 02. 13:10, utolsó frissítés: 13:10

Száz kilogrammnál is több szemetet találtak a skóciai Harris szigeten egy partra sodródott nagy ámbráscet tetemében, írja a BBC.

Fotó: SMASSFotó: SMASS


Az elpusztult állat gyomrából táskák, műanyag poharak, halászhálók, kötelek, csomagolóanyagok kerültek elő, amelyek „óriási labdává” tömörödtek össze a tengeri emlős belsejében. A szakértők egyelőre nem tudják biztosan, hogy a szemétnek szerepe volt-e az állat kimúlásában.

A Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) szervezet szakértői - akik bálnák és delfinek pusztulását vizsgálják a térségben -, felboncolták az állatot, hogy a halál okát megállapítsák.

Facebook-oldalukon közzétett bejegyzésük szerint a bálna „nem volt különösebben rossz állapotban”, és bár egyértelmű, hogy a hatalmas tömegű szemét közrejátszott abban, hogy élve partra sodródott, nem találtak bizonyítékot arra, hogy az elzárta volna a bélrendszerét.

A szervezet ugyanakkor megjegyzi, hogy „a talált hulladék mennyisége ijesztő, minden bizonnyal ártott az emésztésének és ismét megmutatta, mekkora kockázatot jelent az élővilág számára a tengerszennyezés”.

A SMASS adatai szerint a cetek egyre nagyobb számban sodródnak a skót partokra: 2009-ben 204 esetet jegyezek, 2018-ban pedig már több mint 900-at. (bbc.com/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >