2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Örökre elveszíthetjük Némót? Végveszélyben a bohóchalak

2019. december 03. 20:09, utolsó frissítés: 20:21

Veszélybe került a bohóchalak (Amphiprion ocellaris) fennmaradása - derül ki egy nemrég közzétett kutatás eredményéből. (A Pixar egyik klasszikusának, a Finding Nemo-nak a főhőse egy bohóchal-páros, apa és fia.)A tudósok szerint a bohóchalak populációit a faj különleges párosodási szokása és a klímaváltozás teszi rendkívül sérülékennyé a jövőben.

A franciaországi Országos Tudományos Kutatási Központ (CNSR) kutatói és más tudósok egy évtizeden keresztül figyelték meg a Pápua Új-Guinea keleti részén található Kimbe sziget bohóchal-populációit. A bohóchalak és a velük szimbiózisban élő anemónák (tengeri rózsák) túlélése először is a korallokon múlik, amelyeket a felmelegedő óceán, a vízszennyezés és az emberi beavatkozás nagy mértékben veszélyeztet. Az IPCC szerint amennyiben 1,5 Celsius-fok lesz a globális átlaghőmérséklet-növekedés, a koralloknak 70%-a várhatóan kipusztul, és ha annál is több, gyakorlatilag eltűnnek a tengerekből.

A bohóchal és tengerirózsa esetében szükséges lenne a fennmaradásukhoz, hogy gyorsan tudjanak alkalmazkodni a környezetük változásaihoz, ám ahhoz a reprodukciójuknak nagyon sikeresnek kellene lennie. Sajnálatos módon a bohóchalnak nagyon sajátos reprodukciós ciklusa van, amely egy stabil, jótékony környezetben tud igazán működni - mutatott rá Benoit Poujol, az egyik kutató.

Fotó: Nick Hobgood / Wikipedia CommonsFotó: Nick Hobgood / Wikipedia Commons


Minden tengerirózsában egyetlen nőnemű bohóchal lakik, valamint egy szexuálisan aktív hím, több más, szexuálisan nem aktív hímmel együtt. Amikor a nőstény elpusztul, a hím nemet vált és átveszi a helyét. A korábban szexuálisan nem aktív hímek közül a legnagyobb veszi át a szexuálisan aktív hímét - magyarázta a kutató. A fajnak nincs meg az a genetikai változatossága, hogy módosítani tudjon ezen a reprodukciós cikluson - hívta fel a figyelmet. (telegraph.co.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >