2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Halpusztulás a Maroson Marosvásárhelynél – zsilipjavítási munkálatok vezettek a balesethez

2019. december 06. 14:31, utolsó frissítés: 14:31

Tömeges halpusztulásról készült képeket tett ki Facebook-oldalára a Szabad Emberek Pártja (POL), melyhez az információkat egy felháborodott marosvásárhelyitől kapták.A képeken egy leeresztett vízmeder látható, az alján maradt sárban elpusztult haltetemekkel. A felháborodott lakos szerint „égbekiáltó”, amit a vízügyi hatóság csinál. Állítása szerint korábban is volt példa arra, hogy oly módon csökkentették a Maros vízszintjét Marosvásárhelyen, a Weekend telep melletti felduzzasztott szakaszon, hogy az tömeges halpusztulást okozott.

Cristian Bratanovici, a vízügyi hatóság országos vezetőségének tagja, marosvásárhelyi önkormányzati képviselő érdeklődésünkre elmondta: a Weekend telepen levő csónakázótó kiürítése volt a céljuk a december 4-én végzett beavatkozással. „A polgármesteri hivatal kérésére csökkentettük a Maros vízszintjét le oly mértékben, hogy a csónakázóból kifolyjon a víz. Erre azért volt szükség, mert javítási munkálatokat akartak végezni a csónakázó gátjain, és erre nincs lehetőség amikor a létesítmények víz alatt vannak” - magyarázta Bratanovici, akit három hónapja léptettek elő, korábban pedig a vízügyi hatóság helyi kirendeltségét vezette.

Kifejtette, a halak lényegében nem a Maros aktuális medrében pusztultak el, hanem a holtágban, ami szóban forgó folyószakaszon levő szigetet kerüli meg. Mint elmondta, ennek medre magasabban van, mint a folyóé, így a vízszint csökkenése során kiürült belőle a víz. „Indítunk egy vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a helyi vízügy az előírásoknak megfelelően járt-e el” - ígérte, hozzátéve: úgy véli, a felelősség a baleset miatt nemcsak a vízügyi hatóságé kéne legyen, hanem a polgármesteri hivatalé is, mert együttesen végezték a beavatkozást.

A Maros gyűjtőterületéért felelős vízügyi igazgatóság vezetője, Luminița-Maria Zăhan közleményben kért elnézést a történtek miatt. Az igazgató kifejtette, hogy a holtágban, mely 80 százalékban fel van töltődve, általában nem folyik víz, és hogy az általa vezetett hatóságot senki sem értesítette arról, hogy halakat telepítettek bele. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >