2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorúan védett faj marad a medve?

2019. december 11. 12:55, utolsó frissítés: 14:34

December 9-én a parlament képviselőháza megszavazta a vadászati törvényt módosító törvénytervezet egy olyan értelmű módosítását, miszerint a barnamedve továbbra is a szigorúan védett fajok listáján maradhat - tudósít a Radio Romania Actualitati hírére hivatkozva a Marosvásárhelyi Rádió.

Korábban a szenátusban még egy olyan módosítás ment át, amely a védett fajok közé tette volna át a medvéket. A képviselőházban azonban kivették ezt a módosítást a szövegből. A törvénytervezetről a végső szavazás várhatóan szerdán lesz.

Korábban a WWF is olyan értelmű posztot tett közzé, miszerint napirenden volt december 9-én a törvénymódosítás, ám mivel a végső változat nem elérhető, csak remélni tudják, hogy nem éri kellemetlen meglepetés a medvék vadászhatósága ellen felszólalókat.A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábban kérte a szakbizottságban, hogy szüntessék meg a medvék szigorúan védett státusát, de ezt nem fogadták el. Az RMDSZ azon javaslatát viszont, hogy külön pénzalapot különítsen el a több éve ki nem fizetett medvekárok rendezésére elfogadták, a kormány pedig ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az érintetteket december 24-ig kártalanítani fogják.

(radiomures.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >