2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A füsti fecske az év madara Romániában

2020. január 02. 15:17, utolsó frissítés: 15:17

A füsti fecse lett a győztese annak a szavazásnak, amelyet a Román Madártani Társaság (Societatea Ornitologică Română - SOR) írt ki Facebookon a 2020-as év madara címre.

A füsti fecske ezáltal sztárszerepbe kerül a SOR 2020-as tevékenységében: a faj szerepel az új tagkártyákon, több cikket szentelnek majd neki, és minden eseményen, valamint a közösségi hálózatokon is népszerűsíteni fogják, hogy minél többen ismerjék meg még jobban ezt a fajt.

Fotó: Andrei Chiș/SORFotó: Andrei Chiș/SOR


A felhasználók egy öttagú, előzetes válogatás eredményeképp megszületett listán szereplő fajokra szavazhattak: a füsti fecske (Hirundo rustica) mellett ezen szerepelt a fehér gólya (Ciconia ciconia), a borzas gödény (Pelecanus crispus), a vörösnyakú lúd (Branta ruficollis), valamint a fehérfarkú rétisas (Haliaeetus albicilla).

Az egy hónapig tartó szavazáson a füsti fecske érte el a legtöbb voksot, 763-at. Második helyen a rétisas végzett 556 szavazattal, őt követte a vörösnyakú lúd 419-cel, a gólya 296-tal és a borzas gödény 294-gyel.A füsti fecske romániai populációi Afrikában telelnek. Szabó D. Zoltán biológus három fecskefajról írt, a Think Outside The Boxon megjelent cikkében így ír róluk: "Füsti fecskével rendszerint falvakban találkozhatunk, ahol állatokat is tenyésztenek, de városi kertes házak környékén is megtelepszik. A három faj közül a leggyorsabb röptű, gyakran hasítja a levegőt a talaj vagy vízfelszín közelében. Igen látványosan, röptükben isznak. Éneke csivitelés, riasztóhangja enyhén eltér földi ragadozóra (pl. macskára) és légi ragadozóra. Táplálékát is a levegőben kapja el, főleg legyeket, levéltetveket. Gyakran vadásznak a legelő állatok által felvert rovarokra. Fészke nyitott, csésze alakú, sárból és belekevert kötőanyagokból készül. Évente kétszer, ritkán háromszor is költenek."

2008-tól mostanáig a romániai populáció 20%-os veszteséget szenvedett a Mindennapi Madaraink Monitoringja című, rendszeresen megszervezett madárszámlálási projekt eredményei szerint.

"Az intenzív mezőgazdaságban használt rovarirtószerek kiterjedt alkalmazása a faj riasztó mértékű visszaszorulásához vezetett - elveszítettük a fecskék egyötödét" - hívja fel a figyelmet a SOR. (Green Report/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >