2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az olasz Vogue januárra búcsút intett a fotózásoknak, mert környezetkímélővé válnak

2020. január 04. 18:39, utolsó frissítés: 18:42

Enanuele Farneti főszerkesztő osztotta meg a hírt az olvasókkal, miszerint környezettudatosságból és a fenntarthatóság érdekében idén januárban nem lesznek divatmodellek és fotózások – írja a The New York Times.

Farneti azzal magyarázta döntését, hogy a magazin összeállításához eredeti fotókat használnak, amelyeken 150 ember munkálkodik. Ehhez 20 repülőjáratot, több tucat vonatjáratot, 40 autót használnak. Mindehhez hozzá tevődik még a fotózáskor használt lámpák energiafogyasztása, amelyek naponta legalább 10 órát működnek – ezeket nagyrészt benzinnel működő generátorok táplálják. A csapatot élelmiszerrel látják el, ami rengeteg hulladékot termel, ráadásul a ruhák szállításához használt műanyag is nagyon sok.

Farneti azt is elárulta, hogy számára fontos volt ennek a szennyezésnek a csökkentése, különösen azután, hogy ő és 25 másik nemzetközi Vogue szerkesztő decemberben ígéretet tettek arra, hogy „segítenek megőrizni bolygónkat a jövő nemzedékek számára”.

Ezek nem szokatlan nyilatkozatok, tekintettel a divatipar megszállottságára a fenntarthatóság megőrzésében. Nagyon fontos, hogy valóban cselekedjünk – mondta a főszerkesztő.

A fotók helyett illusztrációkat használnak, művészeket kérnek fel arra, hogy „úgy mutassák meg a ruhákat, hogy ne kelljen lefotózni azokat”.

Farneti egy másik lépésként emelte ki, hogy 2020-ban az olasz Vogue 100% -ban komposztálható műanyag csomagolást használ. A fotózásokból megtakarított pénzt eladományozzák. (nytimes.com, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >