2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toronto az első város, mely madárbaráttá teszi az épületek ablakait

2020. január 13. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

Kanada legnagyobb városában az önkormányzat programot indított a madarak védelmében. A BBC Earth szerint mivel évente több millió szárnyas pusztul el ablakoknak ütközve, az új épületek tervezésénél figyelembe veszik a madarak biztonságát is.

Emellett a régi épületek átalakítására is hangsúlyt fektetnek. Mivel az ütközések fő oka a tükröződés, elsősorban ez ellen igyekszenek tenni. Nagyon sok esetben például az ablakban tükröződő fa képe téveszti meg az állatokat, megpróbálnak rászállni, azonban a legtöbbször ez végzetesnek bizonyul.A kezdeményezők öt pontban foglalták össze az elvárt biztonsági intézkedéseket: kisebb ablakfelületek kialakítása az épületek méretéhez képest; jelzések festése az ablakokra, mely figyelmezteti a madarakat; az ablakok mélyedésekben való elhelyezése; zsaluk használata; az állatokat vonzó beltéri fényforrások használatának korlátozása.

A már meglévő épületek esetén is léteznek megoldások, itt szintén az ablakfelületekre festenek, illetve ragasztanak olyan jelzéseket, melyek figyelmeztetik a madarakat.

Nyitókép: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >