2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hét év mozdulatlanul - a barlangi vakgőték csak lazulnak, nem csinálnak szinte semmit

2020. február 05. 11:09, utolsó frissítés: 15:19

A barlangi vakgőte (Proteus anguinus) arról nevezetes, hogy rendkívül lassú állat, akihez képest a lajhárok hiperaktívnak tűnhetnek. Tudósok most megfigyelték, hogy egyik példányuk 2 569 napig meg sem mozdult – számol be az Independent.

A barlangi vakgőte – más nevei: barlangi szalamandra, barlangi változány, a délszláv nyelvterületen emberhal, halgyík, halgőte vagy olm – teljesen alkalmazkodott a barlangi körülményekhez, akár száz évig is élhet, kevés táplálékkal is beéri nagyon sok ideig, s mivel az élőhelyén teljesen sötét van, teljesen vak.

Az állatka kinézete is fura lehet, ugyanis a 30 centiméternyi testhosszal, vékony hengeres testtel rendelkezik, és rövid lábakkal. Apró rákokkal, halakkal és esetenként rovarokkal táplálkozik.

Európában földalatti karsztbarlangokban és barlangi tavakban él, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Montenegró és Olaszország területén.

Egy friss nemzetközi tanulmányból, amelyet Gergely Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatója vezetett, több éven keresztül figyelték a vakgőtéket. Ebből az is kiderült, hogy egyes megfigyelt vakgőték több mint egy évtized alatt kevesebb mint tíz métert tettek meg. Egyik megfigyelt példány, hét évig, azaz 2 569 napig meg sem mozdult. Egyébként ezek az állatok párosodáskor a legaktívabbak, ami 12,5 évente egyszer fordul elő.

A kutatás vezetője The New Scientist-nek, frappánsan foglalta össze az élőlény életmódját: „a barlangi vakgőték folyton lazulnak és gyakorlatilag semmit nem csinálnak.” (Independent)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >