2019. április 24. szerdaGyörgy
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A sarkvidékről Nagy-Britanniáig követi a hattyúkat egy siklóernyős állatvédő

2016. szeptember 23. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

Az orosz sarkvidéki területektől Nagy-Britanniáig, több mint hétezer kilométeren át követi a hattyúk vándorlását egy speciális motoros siklóernyővel egy brit állatvédő, hogy kiderítse, mitől csappant meg az utóbbi húsz évben a Bewick-hattyúk száma.

A 41 éves Sacha Dench hétfő reggel indult útnak az észak-oroszországi Pecsorából. Az állatvédő 11 országot fog átszelni a hattyúk 7200 kilométeres vándorlását követve - írta a The Guardian.

"Két éve tervezem ezt az expedíciót. Ez egy igazi kaland lesz számomra. Szeretek repülni és megszállottja vagyok a vadvilágnak" - mondta Dench, hozzátéve, hogy végig filmezni fog, és alig várja, hogy megmutassa a világnak a hattyúk repülését a tundrától Nagy-Britanniáig.

A környezetvédő a hattyúk vándorútján élő közösségek tagjaival, állattenyésztőkkel, gazdálkodókkal és vadászokkal beszélgetve próbálja majd kideríteni, hogy az elmúlt húsz évben miért tér vissza egyre kevesebb madár az őszi vándorútról. Az adatok szerint 1995-ben nagyjából 29 ezer Bewick-hattyú volt Európában, 2010-re azonban 18 100-ra csökkent a számuk, amely azóta is hanyatlik.

A szakértők szerint a háttérben álló okok egyike az illegális vadászat, de a madarak számára pihenőhelyként szolgáló vizenyős területek elvesztése, a sarkiróka-támadások és a villamos vezetékek megszaporodása, valamint a klímaváltozás is közrejátszik a jelenségben.

A Flight of the Swans (A hattyúk repülése) elnevezésű tízhetes expedíció támogatói között van az Oscar-díjas Judi Dench színésznő, aki távoli rokonságban áll a környezetvédővel, valamint Sir Ranulph Fiennes brit felfedező és Sir David Attenborough is.

Dench naponta több órát repül a speciális motoros siklóernyővel, amely nagyjából 56 kilométeres óránkénti sebességgel halad a mínusz 9 Celsius-fokos hőmérsékletben. A szabad ég alatt alszik, vagy a helyi nomád népektől kér menedéket éjszakára. Útját műholddal követik nyomon és hetente kétszer videonaplóban számol be élményeiről.A tervek szerint október végén érkezik meg Franciaországba, ahol megvárja a megfelelő időjárási feltételeket a csatornán való átkeléshez, majd London délnyugati része felé veszi az irányt.

Nagy-Britanniában hagyományosan a Bewick-hattyúk megérkezése jelzi a tél kezdetét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >