2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Franciaország betiltja a műanyag poharakat, tányérokat és evőeszközöket az éttermekben

2016. szeptember 26. 15:20, utolsó frissítés: 16:41

Egy frissen elfogadott törvény értelémében 2020-tól kezdve Franciaországban csak természetesen lebomló anyagokból készült evőeszközöket, poharakat és tányérokat használhatnak az éttermek. Egy fenntartható energiaforrásokra való átállást megcélzó törvénycsomagnak a részeként vezetik be az új szabályozást, írja az Index.hu.

Franciaországban minden másodpercben 150 egyszerhasználatos poharat dobnak el a fogyasztók, vagyis 4,73 milliárd poharat évente. Ennek a típusú hulladéknak mindössze 1%-a kerül újrahasznosításra, írja a hírről beszámolva a TOTB.ro.

A brüsszeli központú, csomagolásgyártó cégeket képviselő Pack2Go Europe az Index beszámolója szerint közölte, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy a törvény ne léphessen életbe, és remélik, hogy a szabályozás nem terjed el más uniós tagállamokban is. A szervezet felszólította az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel a törvény ellen, ami szerintük nem összeegyeztethető az uniós joggal. A Pack2Go szerint nincs rá bizonyíték, hogy a természetesen lebomló anyagokból készült evőeszközök kevésbé környezetszennyezőek, mint a műanyagok, ráaásul az emberek könnyen azt hihetik, hogy az ilyen tárgyak lebomlanak, ezért a szervezet szerint a törvény miatt több lenne a szemét is az utcákon és a természetben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >