2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gumigolyókkal, könnygázzal támadtak a tüntetőkre az Álló-szikla indián rezervátumban

2016. november 04. 15:15, utolsó frissítés: 15:32

Gumigolyókkal lőtte, valamint könnygázzal és paprikaspray-jel próbálta feloszlatni az Álló-szikla Sziú Rezervátum területén keresztülhaladó Dakota Access olajvezeték ellen békésen tüntetőket a rendőrség. Erin Schrode újságíró-aktivista éppen az egyik tüntetővel beszélgetett, amikor őt is lövés érte, írja a True Activist. Az eset november 2-án történt az észak-dakotai Cannon Ball térségében, az alábbi videófelvétel a lövés pillanatát örökíti meg.
A rendfenntartó erők hivatalos nyilatkozata szerint a tüntetők ellen akkor kezdték bevetni a gumigolyó-lövedékeket, amikor egy férfi üvegeket hajigált feléjük. Josh Fox helyszínen tartózkodó filmrendező szerint azonban szó sem volt arról, hogy a tüntetők kiprovokálták volna az erőszakos fellépést, tudósít az NBCNews.

Mint azt megírtuk, a No Dakota Access Pipeline (NoDaPl) mozgalom keretében több mint 90 indián törzs képviselői április óta demonstrálnak az Észak-Dakota állambeli Álló-szikla indián rezervátumban tervezett olajvezeték ellen, amely a víztartalékokat és ősi temetkezési helyeket veszélyeztetne, ha megépülne. Az őslakosok ellenállását a rendfenntartó erők többször megpróbálták megtörni, számos esetben vetettek be sérüléseket okozó tömegoszlató eszközöket, és a tüntetések kezdete óta már több száz embert börtönöztek be. A tüntetők ellen elkövetett hatósági, emberi jogokat sértő visszaéléseket - indokolatlan túlerő és erőszak alkalmazása, jogtalan őrizetbe vétel, rossz bánásmód az őrizetbe vett emberekkel - egy ENSZ-csoport vizsgálja, írja a Guardian. A Dakota Access olajvezeték egy 3,8 milliárd dolláros projekt, amely a Bakken palaolaj-mezőt kötné össze az Illinois állambeli Peoria várossal, keresztül az Álló-szikla Sziú Rezervátumon, a Missouri folyó alatt.

Az Álló-szikla sziú törzs beperelte az olajvezetéket építő Army Corps of Engineers céget, amiért nem konzultáltak velük az olajvezeték nyomvonaláról. Nemrég Barack Obama amerikai elnök is megszólalt az ügyben, egy interjúban azt nyilatkozta, az amerikai kormányzat vizsgálja annak lehetőségét, hogy újratervezzék a nyomvonalat. A NowThis című internetes portálnak nyilatkozva az elnök hangsúlyozta, hogy a kormány szorosan figyelemmel kíséri a tiltakozásokat, és ő személy szerint látna lehetőséget az őslakosok szent földjeinek megmentésére, ám konkrétumokat nem említett. Leszögezte: "még több hétre van szükség, hogy kiderüljön, hogyan lehet megmenteni az őslakosok földjeit".

Josh Fox erre reagálva a legutóbbi incidenst hozva példaként kijelentette, nincs amire várni, "emberek sérülnek meg, embereket lőnek meg gumilövedékkel, és Obama nem lép közbe".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >