2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltják a dízelautókat Párizsban, Madridban és Athénban is

2016. december 07. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

Négy nagy világváros jelentette be egy városvezetők számára rendezett csúcstalálkozón, hogy 2025-ig betiltja a dízelmotoros autók és teherjárművek közlekedését. A közös nyilatkozatot Párizs, Mexikóváros, Madrid és Athén polgármestere tette a C40 találkozón (a világ negyven legnagyobb városának találkozóján); döntésükkel a levegő minőségét akarják javítani.

A négy városban az alternatív autók használatát bátorító, illetve a kerékpározás és a sétálás népszerűsítését célzó programok indulnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Föld népességének 92%-a olyan helyen él, ahol a levegőminőség nem felel meg a standardoknak, ami a 2,5 mikronnál kisebb részecskékkel való szennyezettséget illeti (PM2.5). Többek között ezeket a mikrorészecskéket lélegezzük be, amikor a dugóban állunk, ami súlyosan károsítja az egészséget.

Egy angliai kutatás szerint a zöldre várakozva egynegyedét "fogyasztjuk el" annak a mikrorészecske-mennyiségnek, amelyet egy egész napon át belélegzünk; a jelzőlámpáknál ugyanis a levegőben lebegő mikrorészecskék aránya 29-szer nagyobb, mint az úton máshol. Azt javasolják, a dugókban várakozó autósok húzzák fel az ablakokat, állítsák le a szellőzést, és állítsák belső keringetésre a levegőfújót; emellett, ha tehetik, álljanak távolabb az előttük lévőtől. (origo, Green Report)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >