2020. május 29. péntekMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Védett vidra bőrét árulta a budapesti karácsonyi vásárban egy székely kézműves?

2016. december 08. 16:58, utolsó frissítés: 17:01

Kiemelten védett állat, egy vidra bőrét árulhatta egy feltehetően székelyföldi származású árus a budapesti karácsonyi vásárban, tudósít az esetről a hvg.hu. A természetvédelmi őröket állatvédők értesítették; a vidrabőrt lefoglalták, a bőrfeldolgozással foglalkozó árus továbbra is kinn árul a vásárban.

Az egyik állatvédő önkéntes egy hozzájuk érkezett bejelentés nyomán látogatott ki a vásárba, ahol az idős férfi árus maga mondta el neki, hogy saját kezűleg nyúzta meg az állatot, majd készítette ki a bőrt. Az árus neve fel van tüntetve a vásár bódéján, az interneten a hvg.hu is könnyedén megtalálta, mint gyapjúfeldolgozó mestert, aki „nemes gyapjú, birkabőrök, kartolás, fonás, szövés, kötés” tevékenységre szakosodott. „Kézműves termékeket” készít évtizedek óta, amelyek „magukon viselik a székely népművészet motívumait, illetve a székely néphagyomány szerint alkalmazza a gyapjúfeldolgozás technikáját” – áll cégének ismertetőjében.

Amikor a hatóságok megjelentek, a férfi már azt állította, nem tudta, hogy vidrabőrt árul. Fokozottan védett, nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó állatról van szó, ezért eljárás indul az árus ellen, első körben megvizsgálják, pontosan milyen vidrafajról van szó. „A vidrafajok többsége nemzetközi egyezmények alapján nem árusítható, a faji meghatározás alapján dől el, hogy pontosan milyen szabályszegés miatt adjuk át az ügyet a megfelelő hatóságnak. Mivel ezek több hazai és uniós jogszabály alapján kiemelten védett állatok, a természetvédelmi hatósági eljárás mellett, Btk.-szagú is a dolog, de ez véglegesen csak a vizsgálat után dől el” – mondta az őrszolgálat vezetője.

Az állatvédők a Fővárosi Önkormányzathoz, illetve a Belváros-Lipótváros V. kerületi Önkormányzathoz is eljuttatták megkeresésüket, amiben választ várnak arra, hogyan zárhatóak ki a jövőben a hasonló esetek, ezen belül pedig hogyan történik Budapest legismertebb karácsonyi vásárában a bérelhető bódéknál az ellenőrzés. Szerintük nem ártana tisztázni, mely hatóságok figyelnek arra, mit árul az árusítóhely bérlője, és azt is felvetik, hogy a teljes árusított árukészletet fel kellene térképezni, hátha további védett fajok bundái bukkannak elő.

Egy adásvételhez két fél kell: aki 2016-ban fokozottan védett faj bundáját vásárolja meg akár ’dísznek’ vagy ’téli ruházatnak’, az ugyanúgy felelős jogilag és erkölcsileg is, mint az eladói oldal” – hangsúlyozta a hvg-nek egy jogász.

A több évtizedes múltra visszatekintő budapesti karácsonyi vásárban ez lenne az első eset, hogy védett állatból készült terméket árul valaki. Ha bebizonyosodik, hogy védett állat bőrét árulták a fővárosi pavilonsor egyikében, akkor az árust a következő vásárokból egyértelműen kizárják, nyilatkozta a hvg-nek a vásár szervezője. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >