2018. október 21. vasárnapOrsolya
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Klímaváltozás-tagadó, energiaipar-párti ügyész lesz az amerikai környezetvédelmi hivatal vezetője

2016. december 08. 18:17, utolsó frissítés: 2016. december 09. 14:07

Egy klímaváltozás-tagadót nevez ki az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) élére Donald Trump megválasztott amerikai elnök. Scott Pruitt oklahomai főügyész korábban eljárást indított az EPA ellen amiatt, hogy a hivatal korlátozásokat vezetett be az erőművek működésével kapcsolatban.

Egy december 8-i hivatalos közleményben Pruitt azt nyilatkozza, "az amerikai emberek belefáradtak, hogy nézzék, amint többmilliárd dollárt szívnak el a gazdaságunkból a fölösleges EPA-szabályozások miatt, és nekem az a célom, hogy úgy vezessem ezt a hivatalt, ami a felelős környezetvédelmet és az amerikai cégek szabadságát egyaránt elősegíti".

Trump ugyanabban a közleményben kijelenti: "túl sokáig költötték az adófizetők pénzét egy kontrollálhatatlan, energiaellenes program nevében, amely munkahelyek millióit szüntette meg, aláásta csodálatos gazdáinkat és más vállalkozásokat és iparágakat". Ám Pruitt "megfordítja a trendet, és visszaállítja az EPA eredeti misszióját, levegőnk és vizünk tisztán és biztonságban tartását".

Pruitt nemcsak a klímaváltozást tagadja, de közeli kapcsolatban áll a fosszilis energiaszektorhoz tartozó vállalkozókkal, az amerikai gazdaság fosszilis energiától való függőségét támogatja, a kinevezés ezért egyszerre szomorú és hordoz veszélyeket - kommentálta a hírt Bernie Sanders demokrata szenátor, volt elnökjelölt. (CNN)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >