2018. április 22. vasárnapCsilla, Noémi
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Madáretetőket lehet készíteni és hazavinni Kolozsváron a Román Madártani Egyesület műhelyében

2016. december 09. 14:00, utolsó frissítés: 14:49

A Román Madártani Egyesület harmadik alkalommal szervez Madáretető Műhelyt Kolozsváron december 11-én, a sétatéri Kaszinóban. A szervezők szándéka, hogy ez az esemény hagyománnyá váljon – egy olyan nappá, melyen gyerekek, unokák, szülők és nagyszülők együtt elkészítik saját madáretetőjüket, valamint megtanulják, hogyan lehet segíteni a madaraknak legyőzni a téli hideget.


Az idei esemény reggel 10:00 órától kezdődik és 17:00 óráig fog tartani. Az újdonságot többek között egy, a Madárbarát Kertet bemutató kiállítás jelenti. Itt az érdeklődők ötleteket szerezhetnek a kertbe ültetendő növényfajokról, a madárodú-típusokról, vagy akár arról, hogyan készítsenek madáretetőt, illetve sünmenedéket.

A rendezvény során bemutatják a madarak számára megfelelő téli táplálékokat is, felhívva a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben a kenyér nem tartozik ezek közé” – mondta Dora Domşa, a kolozsvári iroda koordinátora. Az érdeklődőket vasárnap meleg teával, madaras történetekkel, hasznos ötletekkel várják a Madártani Egyesület önkéntesei és munkatársai.
A kolozsvári műhelyben mindenki elkészítheti saját madáretetőjét, melyet természetesen haza is vihet. Alapanyagként használhatók a pomelo szárított héja, kókuszdióhéj, műanyag palackok vagy tejes dobozok. A Madártani Egyesület munkatársai segíteni fognak, hogy az elkészült madáretetők megfelelőek és használhatóak legyenek. Mivel az esemény a madarakról szól, különböző játékok segítségével próbára tehetik majd a madárismeretüket is. A madárhatározás két szakaszban fog történni: az első szakaszban képek segítségével lehet majd madarakat határozni, a második szakasz pedig a Kaszinó épülete melletti madáretetőnél fog folytatódni, ahol távcsővel megfigyeljük a fajok sajátosságait, színüket, táplálkozási szokásaikat és repülési stílusukat. A rendezvényen további meglepetések várják majd a résztvevőket” – tette hozzá Dora Domșa. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >