2018. április 22. vasárnapCsilla, Noémi
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mától elindult az "Erdőfelügyelő" portál

2016. december 09. 16:16, utolsó frissítés: 2016. december 14. 13:15

A környezetvédelmi minisztérium december 9-én elindította az inspectorulpadurii.ro weboldalt, amely alapján a felhasználók maguk is ellenőrizhetik, egy adott rendszámmal rendelkező farakomány adott időszakban törvényesen szállított fát vagy sem a közutakon. A honlap elindítását Cristina Pasca-Palmer miniszter jelentette be egy sajtótájékoztatón.A honlap több szatellitkép-forrást is felhasznál, de még nincs kész minden szükséges háttéradatbázis a működéséhez. Elsősorban egy innovatív eszközként fog szolgálni a fatolvajok ellen küzdő hatóságok számára, de az egyszerű polgárok is követhetik, hogy reális időben mi történik Románia erdeiben, ki vág, mit vág, mennyit, hol, kinek az engedélyével, hol rakodja föl az árut, és hol vannak a feltehetően illegális kitermelések - mondta a miniszter.

Az adatok alapján ki lehet szűrni az illegális kitermelések helyszíneit, amelyekről az illetékes hatóságoknak - erdészeti őrségnek, csendőrségnek, rendőrségnek - a portál automatikusan értesítést küld. Egyelőre csak az állami tulajdonú erdőkről van adat és csak azokat lehet monitorizálni, mivel a Romsilva 2017-es kitermelési üzemtervei már fel vannak töltve. A honlap legkésőbb jövő év májusában-júniusában lesz teljesen kész, ígérte a miniszter.

A miniszter hozzátette, mandátuma végére megjelenik majd az a kormányrendelet is, amely a faanyag követhetőségét biztosító rendszer működését szabályozza, és amely a romániai erdők felét adminisztráló magánerdészeteket is arra kötelezi, vezessék be adataikat a portál adatbázisába, biztosítva tevékenységük és az általuk felügyelt erdőkben zajló kitermelések átláthatóságát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >