2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Végveszélyben a világ leggyorsabb szárazföldi állata, a gepárd

2017. január 04. 11:42, utolsó frissítés: 2017. január 05. 09:40

Már csupán mintegy 7100 gepárd maradt a világon, és számuk gyorsan csökken - közölték a kutatók. A gepárd ezzel a "sérülékeny" kategóriából átkerülhet a "veszélyeztetett" kategóriába az IUCN Vörös Listáján.

A gepárdok elveszítették hajdani élőhelyeik 91%-át Afrikában és Délnyugat-Ázsiában. Ázsiából voltaképpen kihaltak, Iránban kevesebb mint 50 példány él. Zimbabweben 1999-ben még 1200 volt, 2015-ben viszont már csupán 170.

A világ leggyorsabb szárazföldi állatának hatalmas területekre van szüksége, ahol vadászhat, de a földhasználat megváltozása beszűkítette életterét. A kijelölt természetvédelmi területek pedig nem elégségesek, hogy túlélését biztosítsák hosszú távon - szögezték le a kutatók a Zoological Society of London szakfolyóiratában. Becslésük szerint csupán 2,360 gepárd él ilyen területen, de ezek a területek is túl kicsik számukra.

Kim Young-Overton, a gepárdvédelmi program vezetője leszögezte, a védett területek kijelölése nem elégséges védelem a nagyragadozóknak. Mozaikszerűen kellene további védett területeket kijelölni számukra, megelőzni az állattartókkal kialakult konfliktusokat, ugyanakkor visszaszorítani illegális vadászatukat. (cnn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >