2019. április 24. szerdaGyörgy
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először mérik elektromágneses eszközzel a jég vastagságát az Antarktiszon

2017. február 10. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

Először mérik a tengeri jég vastagságát az Antarktisz térségében elektromágneses mélységmérővel, az új módszer segíti a tudósokat abban, hogy jobban megértsék, miként hat a tengeri jég olvadása a globális felmelegedésre.

Az új-zélandi Canterburyi Egyetem kutatói Wolfgang Rack vezetésével egy 1942-ben épült, átalakított DC-3-as repülőgépből engedik alá az elektromágneses mélységmérő eszközt, amely 15 méterrel a jégtakaró felett végzi méréseit az Antarktiszon a McMurdo-szorosban.

"Célunk az, hogy feltérképezzük, mennyi tengeri jég fagy be az Antarktisz térségében minden évben, és hogy feltárjuk, milyen fontos ez a globális időjárás szempontjából" - hangsúlyozta Wolfgang Rack.

"A tengeri jég vastagsága a krioszféra - a földfelszín azon része, ahol a víz szilárd halmazállapotban van jelen - kutatásának legnagyobb ismeretlenje, mivel nehéz mérni a tengeri jeget. Mivel a tengeri jég sós, hagyományos radarral nem lehet a vastagságát mérni, de az elektromágneses mélységmérővel lehet, igaz, azt földközelben kell működtetni" - magyarázta a kutató.

"Boldogok vagyunk, hogy mi lehetünk az első kutatók, aki megmutatták, hogy az eszközt lehet biztonságosan használni repülőgépből az Antarktisz felett" - idézte a tudóst az egyetem honlapján megjelent közlemény.

A kutatók az eszköz mérései pontosságának ellenőrzésére végeztek más terepméréseket is, köztük az óceán mélységének mérését.

A kapott adatokat felhasználják arra, hogy igazolják a műholdas és repülőgépekről végzett méréseket az Antarktisz tengeri jegének vastagságáról.

Az elektromágneses mélységmérőt norvég kutatók már alkalmazzák az észak-sarki tengeri jég vastagságának méréséhez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >