2018. május 23. szerdaDezső
20°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rengeteg Kovászna megyei igénylő hoppon maradt a Zöld Ház programra pályázva

2017. február 10. 17:15, utolsó frissítés: 2017. február 13. 16:47

A Zöld Ház program "tájfunt" okozott Kovászna megyében, ahol jóval többen igényeltek támogatást az ország más megyéihez képest - nyilatkozta a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) vezetője, Gheorghe Neagu.

Gheorghe Neagu szerint a rendelkezésre álló alapok elosztásának feltételeit át kellene gondolni a következő pályázati időszakban. Az ügynökség igazgatója szerint a megyék lakosságának függvényében osztották el a pénzalapokat, azonban voltak olyan megyék, ahol nem költötték el az összes pénzt, míg más megyékben, mint Kovászna, nagyon hamar elfogytak a pénzalapok.

Az idézett forrás szerint Háromszéken 168 iratcsomó átvételéhez volt elegendő a költségvetés, további 200 pályázatot nem tudtak átvenni.

"Kovászna megyében és még néhány megyében tájfunt okozott a Zöld Ház program. Sajnálom, én is és kollégáim is hálátlan helyzetekbe kerültünk, sokan megértették, de sokan nem, hogy mi nem voltunk hibásak. Nagyon sok személy szeretett volna pályázni (...) Voltak olyan megyék, ahol nem költötték el a pénzt, és mi, Hargita vagy Brassó megye szendvedtünk. Én szégyelltem magam az emberek előtt, akik várólistákat írtak az udvaron várakozva, mint Ceauşescu idején a tévék és hűtőszekrények igénylésére" - nyilatkozta Gheorghe Neagu.

A környezetvédelmi ügynökség vezetője egy sor javaslatot is megfogalmazott a minisztérium részére. Neagu szerint nem a megye lakosságának száma kellene hogy mérvadó legyen. Javasolta, hogy a többi megyében megmaradt pénzalapokat utalják át azoknak a megyéknek, ahol népszerű a program, továbbá hosszabbítsák meg az igénylési határidőt, csökkentsék a bürokráciát, növeljék a telekkönyvi kivonat érvényességének határidejét és tanítsák be jobban az iratcsomók átvételével foglalkozó személyzetet - magyarázta a környezetvédelmi igazgató.

Neagu szerint országos szinten 9 millió lej maradt felhasználatlanul a program keretében, és ez az összeg valószínűleg még nőni fog, amennyiben hiányosságokat észlelnek a hatóságok egyes iratcsomókban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >